Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Janet (63) tiltalt for å veie frukt i pund

Den britiske torgkona skulle brukt kilo. Nå blir det rettssak.

I 1940 ÅPNET moren til Janet Devers (63) en torgbod i Hackney, øst i London. I dag er det datteren som driver virksomheten.

Til forskjell fra andre torgselgere selger hun varene sine i pund og ikke kilo. Ifølge Janet Devers er det fordi kundene hennes vil ha det slik.


DET ER IKKE LOV
å selge varer etter det gamle, særegne britiske målesystemet «imperial» i Storbritannia. Siden britene kom inn i EU har presset økt mot øyboerne, de skal bruke det metriske system, som store deler av verden forholder seg til.

I 1995 ble det innført regler om at ferdigpakkede varer skulle ha metriske mål påtrykt.

I 2000 ble det innført regler om å gå over til kilo også i løsvektsalg. I all kommersiell sammenheng skal metriske mål brukes.

Det gamle systemet kan brukes i tillegg, men merkingen etter det metriske systemet skal være mest framtredende.

FORBRYTELSEN TIL Janet Devers er at hun har hatt vekter i torgboden sin som bare måler i pund.

Vektene ble beslaglagt av politiet, som oppsøkte boden i september i fjor.

image: Janet (63) tiltalt for å veie frukt i pund

Nå skal hun i retten for lovbruddet. Devers står tiltalt på 13 punkter i det 67-siders saksdokumentet, ifølge Daily Mail. Et av punktene er «upassende prising av varer» og «salg av grønnsaker i boller» som ikke oppfyller EUs regelverk.

Janet risikerer opptil 130 000 pund i bot. Ifølge Wall Street Journal kan boden hennes bli lagt ned.

- Det er motbydelig. Vi har knivstikking, vi har drap. Og de drar meg for retten fordi jeg selger i pund og unser, sier Janet Devers til Wall Street Journal. Hun har ingen planer om å innrømme skyld i saken, og håper å bli frikjent av juryen.

HUN ER IKKE DEN ENESTE som selger etter de gamle målene, visstnok er det 40 000 torghandlere som gjør akkurat det samme i Storbritannia i dag. 

I 2002 ble fem av dem dømt for å selge grønnsaker i pund. En av dem var Janets bror.

Den første som ble dømt for å selge et pund bananer i Storbritannia var Steve Thoburn. Da de fire andre også fikk dommen fikk de tilnavnet «The Metric Martyrs». De fem anket saken, fikk massiv støtte i Storbritannia, ikke minst finansielt, men de tapte likevel. De fikk bøter og måtte love at de ikke skulle selge på forbudt vis mer.

Ingen er siden blitt siktet for samme lovbrudd, før Janet nå skal til pers. Neste runde i rettssalen starter 3. mars, ifølge BBC.

DE METRISKE MARTYRENE kjemper fortsatt for retten til å bruke mål som pund, pint og mile, skriver Aftenposten. Etter dommen i 2002 er det satt i gang støtteaksjoner og organisasjoner som kjemper for å beholde de gamle målene.

De er nå aktive i forhold til Janets sak. De har også levert inn en underskriftskampanje til parlamentet med 16 000 underskrifter som krever at dommen mot de fire tidligere dømte skal oppheves.

Politisk har de store mål som går utover å få Janet Devers frikjent og at pund fortsatt skal brukes. Mange av aktivistene knyttes til det populistiske partiet UKIP, som ønsker å melde Storbritannia ut av EU. UKIP kjemper også mot euro og metriske mål. En av partiets store støttespillere er forretningsmannen Bruce Robertson som eier kjøpesenterkjeden Trago Mills. I alle disse kjøpesentrene har de innsamlinger til de metriske martyrene.

EN REKKE AV DE GAMLE MÅLENE som det britiske imperiet innførte er avleggs for lengst. Helt siden 1818 har myndighetene diskutert å «gå metrisk».

I 1963 ble utdaterte mål som bare noen få eksperter kunne huske, fjernet - som drachm, scruple, minim, chaldron, quarter, rod, pole og perch, ifølge BBC.

I 1980 droppet britene offisielt fahrenheit, furlong, cran, ton, hundredweight med mer.

Britiske skoler har undervist i det metriske systemet siden 1970-tallet. Bakgrunnen for at britene for alvor begynte å gå over til det metriske systemet i 1965, var blant annet at industrien ønsket det.

Den gangen var håpet at det metriske systemet ville være i full bruk i løpet av 10 år. Myndighetene så for seg en gradvis overgang. I 1973, da landet ble medlem av EU, understreket myndighetene igjen at de ville jobbe for å gå over til det metriske systemet.

EU, som ønsker en enklest mulig handel, har i årevis presset på for å få Storbritannia til å gå over til deres måleenhet. Et av problemene med å gå over til nye mål er at varene kan oppfattes som dyrere for folk flest når måleenhetene endres til metriske mål.

SAMTIDIG HAR DET MERKVERDIGE SKJEDD at EU er blitt lei av å mase på de konservative britene. EU-kommisjonen sa i fjor høst at Storbritannia kan bruke sine gamle mål så lenge de orker.

Det som fortsatt er ulovlig er å bruke bare de gamle målene. Og det var det Janet Devers gjorde.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>TOK EN PINT:</B> Øl selges fortsatt i pint i Storbritannia. Her er det prins Charles som får en pint servert. Pint brukes i dag bare på melk, øl og cider når det selges ute.
METRISKE MARTYRER:</B> Etter at fem personer ble dømt for bruk av feil måleenhet i 2002, fikk de tilnavnet De metriske martyrer. Her skåler de i en pint utenfor High Court i London i en pause i rettssaken.
LØSVEKT HENGER IGJEN: Janet Devers kunder kommer stort sett fra de gamle, britiske koloniene i Karibia, og vil gjerne kjøpe frukt og grønt etter sine gamle mål.
SELGER I PUND: Janet Devers (til høyre) står tiltalt for å selge frukt og grønnsaker i pund og ikke i kilo. Her er hun utenfor Thames Magistrates Court sammen med Leigh, enken etter torghandler Steven Thoburn, som ble dømt for samme lovbrudd.
BLE DØMT FOR Å SELGE ET PUND BANANER: Torghandler Steve Thoburn var den første som ble dømt for å bruke feil måleenhet i Storbritannia.
<B>BANANER I PUND:</B> På dette bildet fra 2001 står Steve Thoburn foran bananer med pris oppgitt per pund. Thoburn døde i 2004.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media