Japan pluss

Den nyeste japaneren i byen byr på mye mer enn sushi.

-  FAT TUNA, sjøpinnsvin og østers har vi dessverre ikke. Alt det andre som står i menyen har vi, forsikret servitøren.

Fredag, som godt kunne tenke seg litt rå fisk som forrett, lot fingeren løpe nedover sushimenyen.

-  Da tar jeg yellowtail og hval.

Servitøren bet seg i underleppa.

-  Eh, yellowtail har vi heller ikke. Og hval, vil du virkelig ha det? Jeg skal sjekke om vi har det i dag.

Fredag sukket oppgitt. En nyåpnet restaurant med det svært japanskklingende navnet Moshi Moshi skapte forventninger om et sted for litt mer eventyrlystne sushi- og sashimielskere.

Menyen så svært lovende ut, men hva hjelper det når det den lover ikke finnes? Da servitøren kom tilbake gjorde Fredag det enkelt og bestille en sashimitallerken som forrett.

-  Hva den består av? Laks, tunfisk, kveite og uer. Det vanlige, det du får alle andre steder, sa servitøren og forsvant.

-  Det du får alle andre steder, gjentok Fredag lavt. -  Betjeningen på Moshi Moshi er i hvert fall ærlige, det skal de ha.

LIKE VED OSLO RÅDHUS, overfor Nippon Art, på skrå ovenfor den populære italienske restauranten Santinos, i de gamle lokalene til East, ligger den nyåpnede japaneren. Skjønt japaner og japaner.

-  Asiat er mer korrekt, noterte Robinson og mønstret menyen, som i tillegg til typiske japanske retter byr på både koreansk-, kinesisk- og thaiinspirert mat.

-  Greit nok, så lenge det er godt, sa Fredag.

Fredag valgte Ohyu , som rett og slett betyr kveite på japansk, til hovedrett. Robinson bestemte seg for å prøve Tataki, så vidt stekt tunfiskfilét med rå kamskjell og lakserogn til forrett, og Yakiniku, tynne, stekte skiver av entrectte med kimu chee -risotto, til hovedrett.

-  Hva drikker vi til dette da? undret Robinson.

-  Jeg går for sake. Og kanskje ei flaske av det japanske ølet Kirin til hovedretten, sa Fredag.

Robinson sluttet seg til.

SÅ VAR DET BARE å vente på maten. Ventetida ble kortet ned av et par hors d\'oeuvres - først en svært europeisk laksepaté og så en syrlig thaisuppe med kokos, chili og grønnsaker. Pluss i margen for det.

Etter en drøy halvtime kunne Fredag bekrefte at servitøren hadde rett: Sashimitallerkenen inneholdt «det vanlige», men presentasjonen var upåklagelig.

-  Estetikken er veldig viktig i det japanske kjøkken. Dette er jo rene kunstverket, sa Robinson.

De flortynne tunfiskskivene var så vidt stekt, dyprøde i midten med en tynn kant lyserødt rundt og omkranset av mørk brunt ytterst. Kamskjellene var skinnende hvite, rognen dirrende oransje og en kunstferdig oppskåret agurkbit så ut som reneste origamikunst. Smaken var heller ikke dum.

-  Oj! utbrøt Robinson da det oppskårete kjøttet kom på bordet. -  Mye mat, og mye smak!

Kjøttet kom i en tykk, søtlig saus.

-  Teriaki? undret Robinson. -  Uansett, mye god smak.

Tilbehøret besto av sukkererter, sopp, paprika og en distinkt smak av sesam. Men å kalle risen for risotto er misvisende,

-  Dette vil jeg tro er ris smaksatt med kraft fra kimchi på koreansk, eller kimu chee på japansk, sånn syrlig og sterk syltet kål, sa Robinson.

Fredags kveite kom i følge med rødløk, vårløk og en potet- og grønnsakskake. Og rikelig med limesaft.

-  Jeg ville kanskje dempet innslaget av lime litt. Mot den, har den delikate havsmaken på kveiten lite å stille opp. Interessant at de har blandet olivenolje inn i det hele - det hører definitivt ikke hjemme i noe asiatisk kjøkken.

MÅLTIDETS SLUTT ble dessverre ikke noe høydepunkt. Sjokoladefondant og crème br{lée var for seg sjøl greit nok. Men tilbehøret skuffet stort. Mango, carambola, plomme, jordbær og rambutam ser alltid godt ut, men her smakte det surt - slik umoden frukt alltid gjør.

-  Summa summarum? Ikke verst, men det virker som de sliter litt med å finne formen. De hadde kanskje tjent på å rendyrke det japanske? lurte Robinson.

Fredag nikket.

-  Men da må de sørge for å ha det de skryter av i menyen.

Nyåpnet asiat: I de gamle lokalene til East i Tordenskjoldsgate ligger Moshi Moshi, som i tillegg til japanske retter byr på både koreansk-, kinesisk- og thaiinspirert mat.