Jeezus! De tuller med deg

I ny film ligger Jesus med en jomfru. Passer ikke for kristne, advarer filmkritiker.I FJOR VAR DET
profeten Mohammed som ble tullet med. Satiren fra de danske tegnerne ble som kjent ikke bare godt mottatt. Nå er det Jesus og kristendommen som skal les av igjen, i filmen The Ten, som har verdenspremiere i dag.

- For 3000 år siden fikk vi ti bud levert til oss. Nå leter alle etter et smutthull, sier fortelleren i filmen, en satirisk komedie med De ti bud som rammeverk. Og det dreier seg ikke om å følge budene. Tvert om. Her gjøres det narr av kristendommen med grove brudd på budene.

Jesus for eksempel, ligger med en bibliotekar-jomfru som opplever en seksuell oppvåkning i Mexico og mister sin nesten 40 år gamle møydom.

KRISTENDOMSHARSELAS er blitt såpass vanlig i Vesten at ikke en gang kristenkonservative hever øyenbrynene offentlig over Jesus-tulling. Det mest oppsiktsvekkende med den nye filmen er at den ser ut til å provosere.

Etter visninger på filmfestivaler har filmkritikeren advart. For du skal visstnok være rundhåndet som kristen for å like dette. Varietys anmelder skriver:

- Sannsynligvis er det bare kristne med en svært liberal humoristisk sans som kommer til å like filmen. Det er simpelthen ingenting som er hellig her, og smakløsheten er nesten alltid først morsom, så slem, skriver Variety, som mener filmen bærer preg av blasfemi, er kjempemorsom og like drøy som Borat.

- Dette kommer til å bli et svært negativt angrep på tro og verdier. Det er svært trist at samfunnet har kommet inn i et slik angrepsmodus. Etter den gamle filmkodeksen kunne man ikke krenke andres religion, sier Ted Baehr, lederen av amerikansk, kristent kringkastingsråd, til World Net Daily.

Den kristne organisasjonen Familier og Medier rapporterer om filmen i sitt siste nyhetsbrev: ”Filmen har fått lunkne kritikker på internettforum etter at den ble vist på Independent Film Festival of Boston. Flere i salen skal ha gått ut underveis i filmen.”

Jeezus! De tuller med deg

Rotten Tomatoes oversikt viser at meningene varierer. Filmen har fått alt fra svært gode anmeldelser til elendig kritikk. Og avisene koser seg med titler i variasjoner over De ti bud: "Thou shall laugh at The Ten", skriver Boston Now. Det er ikke Seattle Times enige i, de skriver: "Thou shalt not make crummy movies such as The Ten"

REGISSØRENE GÅR INN FOR å bryte alle de ti budene Moses fikk overlevert av Gud på steintavler. Filmen består av ti korthistorier med et bud som tema og bindes sammen mot slutten.

En kvinne, spilt av Winona Ryder, bryter budet som sier at du ikke skal stjele, da hun forelsker seg i dukken til en buktaler, og stjeler den. Fiffig nok ble Ryder selv dømt for butikktyveri i 2002.

Brudd på den tiende budet (Du skal ikke begjære din nestes ektefelle, eller hans slaver eller andre som hører til hos din neste) gjør en innsatt i et fengsel som begjærer kona til en annen innsatt.

En ektemann kommer i skade for å ikke holde hviledagen hellig. Han dropper kirka og kler seg naken med vennene for å høre på Roberta Flack i en slags orgie.

Vanskelig blir det også å holde fingrene på én dame, og altså ikke bryte bud nummer seks, det om at du ikke skal bryte ekteskapet, for fortelleren, Paul Rudd. Han må velge mellom kona, spilt av vakre Famke Jensen, og sin deilige og yngre elskerinne, Jessica Alba. Kona i filmen er forresten sur fordi han bruker for mye tid på å være forteller i filmen The Ten.

En lege dreper pasientene sine på tull, blant annet ved å legge igjen en saks i magen på en kvinne, og bryter dermed bud nummer fem. En mor leier en Arnold Schwarzenegger-dobbeltgjenger til å være en farsfigur for barna, og er altså inne på temaet i bud 4: Du skal ære din far og din mor.

Adam Brody spiller en mann som uheldigvis blir superhelt etter at han faller ut av et fly og fallskjermen slutter å virke. Dermed bidrar han til brudd på det første bud, om at man ikke skal ha andre guder enn meg.

En politimann begjærer naboens scannermaskin og bryter dermed det niende budet: Du skal ikke begjære din nestes eiendom.

FILMEN KOMMER PASSENDE NOK i et år hvor ateistene igjen har oppfordret til mer religionskritikk.

Christopher Hitchens skriver denne uka i Slate at det er en misforståelse at man bør være forståelsesfull og ikke fornærme de religiøse. Det er nettopp det som trengs, mener han. Årsaken er at religionskritikk blir meningsfull først når noen føler seg støtt og det gjør litt vondt.

Hitchens har nylig gitt ut boka God Is Not Great: How Religion Poisons Everything. Sammen med folk som Richard Dawkins, og hans bok Gud - en vrangforestilling, prøver han å overbevise om at Gud, engler og andre overnaturlige krefter ikke finnes. 

FILMEN ER REGISSERT av David Wain og Ken Marino, og har kjente skuespillere som Jessica Alba, Adam Brody, Famke Janssen og Justin Theroux i rollene.

Filmregissørene er det ikke helt lett å få seriøse svar av:

- Dette var egentlig ikke vår idé opprinnelig. De ti bud kom fra Gud, og vi omskrev dem på en måte og utvidet litt, slik at vi fikk til en film på en og en halv time, sier Wain til Freetimes.

På nettsida skriver filmskaperne om De ti bud, som har vært sentrale i vårt samfunn i nesten hundre år: - Om du av og til har tatt fri på søndager, om du noen gang har stanset deg selv fra å myrde noen, da har du fulgt budene uten en gang å vite om det.

Men skaperne av The Ten hevder at de ikke har et politisk motiv, tvert om, filmen er bare en komedie, og De ti bud er med for å binde den sammen, hevdes det.

- Det er bare en dum komedie, vi forsøker ikke å komme med utspill om noe, sier regissør David Wain, ifølge Reuters.

- Det er bare en unnskylding for å fortelle ti dumme historier, sier skuespilleren Rudd.

- Innholdet fornærmer meg ikke i det hele tatt, sier Gretchen Mol, som spiller den superkonservative bibliotekaren som drar ned til Mexico og møter Jesus.

Wain forteller til Playboy om favorittbudene sine, og om hvordan han brøt for eksempel budene om å holde hviledagen hellig og ikke skal begå ekteskapsbrudd:

- Jeg brøt begge de budene da jeg var 12 og snek meg ut av Marvyn Silvers Bar mitzvah og klinte på badet med Marvyn Silvers mamma. Vi er fortsatt sammen i dag. Jeg sier ikke at det gjør det mindre galt.

UANSETT HVOR BLASFEMISK filmen måtte være, blasfemi kommer filmskaperne nok ikke til å bli dømt for. I Norge har vi riktignok fortsatt en blasfemiparagraf i straffeloven, og straffen er bøter eller fengsel inntil seks måneder.

Hedningesamfunnet har imidlertid forsøkt hardt i mange år å provosere fram en blasfemidom som en protest mot pragrafen. På 80-tallet stuntet de salg av hjemmelagde englevingerelikvier på Karl Johan til spottpris. De ble ikke dømt. 

Den siste som ble trukket for retten i Norge for blasfemi var Arnulf Øverland. Han holdt foredraget "Kristendommen, den tiende landeplage" i Studentersamfundet i 1931. Forfatteren ble frikjent etter å ha ført sin egen rettssak.

Tegneserien Jesus Kristus & Co. sendte Hedningesamfunent til KrFs kvinner i 1982. De bet på og anmeldte serien. Inge Lønning sa i en uttalelse til påtalemyndighetene at det dreide «usedvanlig ondartete gudsbespottelser.» Han anbefalte likevel å ikke innlede straffesak, fordi han innså at noe slikt ville føre til mer PR for bladet. Saken ble henlagt. 

«The Ten» lider nok ikke samme skjebne som «Life of Brian» heller. Filmen ble sensurert i Norge for blasfemisk innhold i 1979 (og promotert i Sverige som «så morsomt at den er forbudt i Norge.») Som den konservative avisa World Net Daily påpeker, dette er ikke første gang Hollywood lar Gud har sex med en kvinne.

Comedy Central tok Guds evige møydom i en TV-serie allerede i mars i år.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

IKKE FØRSTE GANG NOEN HAR LIGGET MED GUD: Det har skjedd før i Hollywood.
BLE SENSURERT I NORGE:</B> Life of Brian ble for sterk i 1979.
BEGJÆRER NABOENS CAT-SCANMASKIN:</B> Ray (Liev Schreiber) bestiller en cat-scanmaskin fra innsiden av en cat-scanmaskin.
<B>HOLDER IKKE HVILEDAGEN HELLIG:</B> Oliver (A. D. Miles) dropper kirkegang og går på nakenparty istedenfor.
<B>OPPFORDRER TIL Å FORNÆRME RELIGIØSE:</B> Skribenten Cristopher Hitchens.
<B>REGISSØR:</B> David Wain med kona Zandy Hartig på premieren.
GJØR DET IGJEN:</B> Winona Ryder forelsker seg i en buktalers dukke og stjeler den i sekvensen \'Thou Shall Not Steal\'.
PÅ PREMIERE:</B> Winona Ryder og Paul Rudd.
FLØRTETE JESUS: Den snart 40 år gamle bibliotekaren Kelly drar til Mexico, opplever en seksuell oppvåkning og ligger med Jesus.
DREPER SIN NESTE:</B> Dr. Richie (Ken Marino) la igjen saksa i pasientens mage, på spøk.
<B>DU SKAL IKKE BRYTE EKTESKAPET:</B> Men det gjør Paul Rudd (Jeff Reigert) som har Jessica Alba som elskerinne.