-  Jeg ble omskåret

Jenta ble tatt med til morens landsby. Hun husker alt fra omskjæringsseremonien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SERREKUNDA (Dagbladet): Hun er født og oppvokst i Gambia. I løpet av de 20 åra far har bodd i Norge, har hun vært på besøk hos ham i Oslo to ganger.

Fem års skolegang er over. Hun jobber på åkrene og på markedet. I tillegg går 15-åringen på koranskole.

Alle omskåret

Vi møter henne på det travle markedet i Gambias største by, Serrekunda. Her kan man få kjøpt alt innen brukte varer fra Vesten. I det fattige landet produseres ikke ting som kjøleskap og fjernsyn. Alt har kommet i containere fra slektninger og kjente i rikere land.

Jenta selger mango. Hun er nest eldst i en søskenflokk, og har to yngre søstre. Hun husker godt da hun ble lemlestet.

-  Jeg var sju år da de gjorde det. De tok meg med til mors landsby, sier jenta.

Hun smiler litt beskjedent, men det ser ikke ut til å være vanskelig å snakke om dette. Dette har skjedd med alle venninnene hennes også, og de snakker åpent om det sammen.

Kroniske smerter

Likevel har nok den brutale behandlingen satt sine spor. Hun forteller at det var vondt. Hun husker ikke helt, men tror de verste smertene varte i ei uke.

Ifølge Verdens helseorganisasjon kan lemlesting føre til psykisk sjokk, smertesjokk, blødninger, død, infeksjon, cyster, inkontinens, seksuelle problemer, blodforgiftning, problemer ved fødsel og langvarige kroniske smerter.

I landene der lemlestelse praktiserer brukes både argumenter om at dette er en del av kulturen og at islam pålegger omskjæring.

Mytene sier at omskjæring er nødvendig for jentenes seksualmoral, at kjønnsorganene er urene, og at en omskåret jente forsterker mannens seksualitet.

Det er også en utbredt oppfatning at klitoris og kjønnslepper vil fortsette å vokse om den ikke skjæres vekk, og glatte skritt er et skjønnhetsideal.

I tillegg kommer bekymringen for at jenter som ikke er omskåret ikke blir bortgiftet. Brudeprisen bortfaller om kvinnen ikke er omskåret og kvinnen selv betraktes som uren og utstøtes. Noen kan risikere utestengelse fra moskeene.

Endrer tradisjonene

I familien til 15-åringen er alle kvinnene omskåret. De tilhører en stamme med svært høy prosent omskjæring, ifølge Verdens helseorganisasjon. Neste ut etter 15-åringen var søsteren på fire. Storesøsteren husker også dette godt:

-  Det var en kvinne som kom hjem til oss og gjorde det.

Omskjæring av jenter slås ofte sammen med markeringen av overgangen til voksenlivet. Det kan sammenliknes med den norske konfirmasjonen og er omgitt av festivitas, god mat, dans og feiring. Jentene innvies i hemmeligheter forbeholdt omskårede kvinner, og får høre at dette ikke skal fortelles videre.

Kvinneorganisasjonen Gamcotrap som jobber mot lemlestelse i Gambia, opplyser at forandringer i de gamle skikkene har kommet med økt oppmerksomhet og motstand mot omskjæring av jenter.

-  Det er blitt mer vanlig at jenter lemlestes i bakgårdene til huset til foreldrene, sier Isatou Touray som er leder i Gamcotrap. De store, hemmelige arrangementene i skogholtene med en ukes fest er ikke forlatt, men av og til må det gjøres enklere.

-  Jeg opplevde det nettopp i nabolaget i byen jeg bor. Det var tromming og dansing og de gjorde i stand til omskjæringsfest, det skjer midt iblant oss, sier Touray. Den som utfører omskjæringen kommer da hjem til foreldrene. Far betaler.

Benekter lemlesting

Den norsk-gambiske faren til 15-åringen har to koner i hver sin landsby, og har bodd i Gambia i noen år. Når han skal tilbake til Norge er usikkert. Datteren drømmer mest om å få komme til Norge. Det kan bli en realitet en gang i framtida siden faren er norsk og hun dermed kan få norsk pass. Jenta blir sjokkert når vi forteller at omskjæring av jenter ikke er lovlig. I Gambia støtter presidenten lemlesting.

-  Jeg har lyst til å komme til Norge. Jeg tror jeg skal det en gang, sier 15-åringen.

Da vi møter faren seinere samme dag er ikke han like sikker på om jenta skal til Norge. Han nekter for at døtrene hans er lemlestet.

-  Nei, nei. Det er en ny generasjon nå. Det er færre og færre som gjør det. Det er farlig, og dessuten er det forbudt i Norge, sier mannen. Han er likevel klar over at fenomenet er utbredt i Gambia.

VANLIG PRAKSIS: Kvinner på markedet i Serra Kunda. I familien til den intervjuede 15-åringen er alle kvinnene lemlestet. Ifølge Verdens helseorganisasjon tilhører de en stamme med svært høy prosent omskjæring.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer