Jeg elsker meg

Er sjefen din en selvelskende egoist? Narsissister søker seg til sjefsstoler nær deg.

-  JEG TROR IKKE det er slik at ledere utvikler narsissistiske trekk, men jeg tror narsissister oftere blir ledere, sier Arne Selvik. Han er seniorkonsulent ved Administrativt Forskningsfond (AFF) ved Norges Handelshøyskole.

I en årrekke har han arbeidet med ledere som ønsker selvutvikling og faglig påfyll ved Solstrand bad og hotell utenfor Bergen. Han ser at mange av lederne har et felles problem: de elsker seg selv for høyt. Så høyt at de nekter å la seg korrigere, ydmyker sine ansatte eller tøyer reglene for å oppnå personlig gevinst. Han hevder de søker seg til lederposisjoner der de får makt - og blir sett.

-  En leders oppgave er ikke å bli sett, men å se andre. Selvforførelse er farlig. Mange får abstinenser når blitzlampene ikke er der.

-  Og hva skjer da?

-  De kan bli ufordragelige. Hensynsløse. Tillegge seg selv guddommelige egenskaper.

IKKE ALLE SELVELSKENDE sjefer er tyranner. Men Selvik hevder at du hver dag kan lese om ledere med store ego i avisene.-  Bare se på vår nye kunnskapsminister Øystein Djupedal. I årevis har han gått anonym omkring i stortingskorridorene. Plutselig er han i sentrum av oppmerksomheten. Og hva skjer? Jo, han dummer seg ut uke etter uke. Han tåler åpenbart ikke oppmerksomheten. Han tar av. Et annet eksempel på hva som skjer når makt går til hodet på folk, er Chess-gründer Idar Vollvik. Det tok ikke lang tid før han begynte å fabulere om at han skulle bli astronaut, sier Selvik.

-  OG HVA SÅ? Det svarer Idar Vollvik når han får høre Selviks påstander.

-  Overdreven tro på egne evner, det skal alle gründere faktisk ha! Når jeg reiser til verdensrommet er det fordi jeg har lyst og mer enn nok penger til å gjøre det. Det er mange forståsegpåere som har meninger om det jeg gjør. Mest for å selv komme i avisa. Slike mennesker burde i det minste sette seg inn i hva våre motiver er, før de uttaler seg om ting de ikke har peiling på, repliserer Vollvik.

Også Øystein Djupedals politiske rådgiver, Roger Pedersen, fnyser av Selviks kommentar.

-  Utsagnet faller på sin egen urimelighet. Djupedal har i flere år vært en markant politiker. Han har hatt mye makt både i partiet og på riksplan.

-  Så makta har ikke gått til hodet på ham?

-  Nei, det har absolutt ikke gått til hodet på ham.

MORTEN SUNDSTØ (35) mener at selvtilliten hans er årsaken til at han har tjent penger som gress siden han var 22 år. Først som analysesjef, nå som investor.

-  Det å like seg selv er det viktigste av alt. Tviler på om du er bra nok, kan du aldri lykkes. Kollegaer og kunder stoler på det du sier. Dermed må du være krystallklar i ditt budskap og stråle av selvtillit, sier eksen til Pia Haraldsen.

Det viste seg tidlig at han hadde et enormt talent for aksjeanalyse. Som oftest når han skrek kjøp, kjøp og selg, selg, tjente han og kundene penger. Innen fem år var han Nordens best betalte aksjeanalytiker under 30 år.

-  Som analytiker er alt du gjør målbart. Enten faller aksjene eller så stiger de. Så enkelt er det. Derfor er de som lykkes ekstremt synlige. Hele bedriftskulturen bygges opp rundt vinnerne. De er verdiskaperne.

Han arbeidet seg mot toppen. Tjente svært godt. Men det hadde sin pris.

-  Jeg har en psykisk trang til å vinne og være best. Det er min sterkeste drivkraft. Det sprer seg til alle områder i livet mitt.

-  Må du ha narsissistiske trekk for å overleve i bransjen?

-  Jeg vil ikke si det er narsissisme, men en viss ... kynisme. Man kutter ut alt uvesentlig. Dette gjelder ikke bare jobbmessig, men også privat. Alle tidstyver fjernes. Mine medarbeidere fikk kjørt seg kraftig, ettersom jo mer vi arbeidet, desto mer penger tjente vi. Å feile er totalt uakseptabelt. Jeg har hatt fire sekretærer. Alle har dessverre grått på jobb. I perioder er jeg ikke i tvil om at flere følte at det var uholdbare arbeidsforhold å jobbe under. Men vinnerne skilles seg meget klart ut.

-  Du er en streng sjef?

-  Ja. Jeg vet at det er et helvete å jobbe for meg. Jeg vet at mine medarbeidere noen ganger føler seg ydmyket. Men de lærer mye og har stor suksess.

-  Og slik er du også privat?

-  Vinnerinstinktet er det samme, både på jobb og privat. Det går ut over dem som er rundt meg.

-  Så både venner og kjærester lider under det?

-  Jeg har ingen kjæreste. Jeg er skilt.

DU TRENGER IKKE å lete lenge for å finne dem, sjefene som er blitt ruset på sin egen makt. De lar firmaet betale sydenturer til kona. De tøyer reglene, strekker sannheten og fabulerer om gigantiske prosjekter som iscenesetter dem selv som hovedperson. Psykiater Robert B. Millman ved Cornell University i USA er en av flere som har forsket på emnet. Han hevder at det å få stor makt på kort tid kan være direkte usunt. Mange vil utvikle narsissistiske trekk i voksen alder. Konsekvensene kan bli ledere som er hensynsløse, egoistiske og ekstremt selvsentrerte. For personene rundt de selvelskende sjefene, kan hverdagen bli trasig. Men samfunnet kan tjene på det.

-  Det er interessant at de fleste som får utrettet noe i samfunnet, er svært selvbevisste. De kan få mye gjort selv om de ikke er så veldig sympatiske, sier førsteamanuensis Harald Hengvik ved Universitetet i Oslo.

Det er så lett tippe over, mener Hedvig Montgomery. Hun er terapeut og lederveileder hos Omnia. I ei årrekke har hun også arbeidet med realitydeltakere, og kjenner konsekvensene når folk over natta blir helter.

-  Det er ikke galt å søke oppmerksomhet. Problemet oppstår når oppmerksomhetsbehovet tar over. Når man slutter å kjenner etter hva som er bra for en selv. Noen kan også bli hensynsløse. De flytter grenser. Og hvis du har gått borbi køen ett utested, hvorfor skal du ikke gjøre det flere ganger? Hvis du har fått dine ansatte til å jobbe et kvarter ekstra den ene dagen, hvorfor ikke la dem sitte en halvtime neste gang?

Montgomery understreker at det ikke er noe galt med ønsket om å lykkes og bli sett.

-  Vi lever i ei tid der det er blitt så mye enklere å bli sett. Du kan si vi ser en slags demokratisering av oppmerksomheten. Problemet er at det er få ting som er så avhengighetsskapende som oppmerksomhet. Stillheten etterpå, når Se og Hør ikke ringer lenger, kan være tung. Prinsipielt er det ikke så veldig ulikt det å føle kjærlighetssorg.

Behovet for bekreftelse er sterkt hos alle mennesker.

-  Alle mennesker har innebygd ønsket om å få mer. Det er derfor det blir skummelt når ledere ikke møter motkrefter.

MEN DEN SELVDIGGENDE kulturen rammer ikke bare ledelsen. Marit Warncke er direktør for Nutec Bergen og er også utdannet psykolog. Hun merker en forandring i arbeidslivet generelt.

-  Narsissisme kan spre seg til en hel arbeidskultur. Jeg ser at medarbeidere i økende grad trenger å bli sett, få positive tilbakemeldinger og oppmuntring. Det er selvsagt godt med ros, men flere og flere er samtidig lite mottakelig for kritikk og korrektive tilbakemeldinger, selv om dette er minst like viktig i forhold til vekst og utvikling. En kan få inntrykk av at hvis du ikke synes tilstrekkelig på i media og på arbeidsplassen, så eksisterer du ikke, sier Warncke.

Hun mener dette kan få dramatiske følger for næringslivsledere.

-  Vi har sett mange eksempler på at ledere løftes opp og nærmest geniforklares i media. Men ingen kan lykkes alltid. Mange kollapser hvis virkelighetsbilde deres sprekker. Fallet blir høyere desto større ego en leder har.

-  Er det noen grupper som lettere mister fotfestet enn andre?

-  Får du makt og innflytelse som 18-20 åring skal det sterke røtter til for ikke å la seg rive med, sier Warncke.

For dem som sliter med en narsissistisk sjef er det ikke så mye å gjøre. Psykolog Montgomerys råd er å ligge lavt.

-  Har du en narsissistisk sjef, ikke prøv å ordne opp. Sjansen er større for at du blir utbrent i stedet. Det beste er å fokusere på hva som er best for deg.

ARNE SELVIK mener også at det ikke er enkelt å få et oppblåst ego ned til normal størrelse.

-  Ledere har en tendens til å omgi seg med folk som støtter og bekrefter dem. De er omgitt av løgnere som ikke forteller dem hvordan de virkelig er. Det er her vi kommer inn. Skal du behandle en person med narsissistiske trekk, må de bygge opp tillit til folk som gir ærlige tilbakemeldinger.

-  Hvem kan man stole på?

-  Ektefeller, samboere, voksne barn og gamle venner pleier ofte å være de mest verdsatte kildene til sann respons. Paradokset er at toppledere tilbringer ofte mindre tid med familien og mer med folk som lyger til dem.

-  Og hva er prisen for å komme på rett kjøl igjen?

-  Rundt 100 000.

-  Såpass?

-  Ja, men det er billig i forhold til det en narsissistisk leder kan ødelegge.

Se meg: Seniorkonsulent Arne Selvik mener narcissistenes evigvarende behov for å bli sett trekker dem til jobbene som ledere og toppolitikere.
Lager bråk: Kunnskapsminister Øystein Djupedal har provosert mange med sine utspill i det siste. Takler han ikke ansvaret?
Stolt: Overdreven tro på egne evner er nødvendig for å lykkes, mener en stolt Idar Vollvik.
Vinner: Jeg må være best, sier investor Morten Sundstø. Han tjener penger som gress, men lykkes ikke like godt på hjemmebane.