- Jeg er en ekte «million dollar baby»

Laila Ali tjener gode penger, men det er utenfor bokseringen.

INGEN MILLIONER I RINGEN. Søndag vant Clint Eastwoods film «Million Dollar Baby» - om en kvinnelig bokser - fire Oscar-priser, blant annet for beste film. Samme dag fokuserte den amerikanske sportskanalen ESPN på kvinneboksing i sitt bokseprogram.

- Du ser på en ekte «million dollar baby», baby! sa bokser Laila Ali (27) til kanalens  programleder John Barr.

- Jeg tjente det ikke i en kamp, men utenfor ringen. Ingen kvinnelig bokser har tjent 500 000 dollar (3,1 millioner kroner) på en kamp foreløpig, og når ikke jeg har gjort det, vil du ikke se noen gjøre det på en stund, tro du meg, sa Laila, som er datteren til Muhammad Ali, tidenes største bokser.

Pengene kommer blant annet fra Adidas, som har Laila Ali som en av sine frontfigurer.

TRENGER STORKAMP. Kvinneboksingen venter fortsatt på superkampen som kan gi sporten det virkelige gjennombruddet. En kamp som den vi får servert i «Million Dollar Baby»: Hillary Swanks rollefigur, Askepott-skikkelsen Maggie Fitzgerald, mot Billie «The Blue Bear» - klisjeaktig nok ei tidligere østtysk hore kjent for sine ufine knep og reinspikket ondskap.

Billie «The Blue Bear» spilles av nederlandske Lucia Rijker (37), en av verdens fremste kvinnelige boksere også i virkeligheten. Hun sier hun er villig til å gå opp de nødvendige kiloene for å matche Laila Ali. Ali er kvinneboksingens største navn, både på grunn av avstamningen, ferdighetene og et pent ytre.

Rijker kunne stått i det ene hjørnet i en første superkamp mot Christy Martin (36). Martin ble den første kjente kvinnelige bokseren på 90-tallet da hun bokset for promotor Don King, og dermed fikk en del oppvarmingskamper før Mike Tysons oppgjør.

ANKLAGER OG FILMKARRIERE. Men Martin og Rijker har aldri kommet nærmere hverandre enn verbale slagsmål. Martin er blitt beskyldt for å feige ut, mens hun på sin side har gått så langt som å stille spørsmålstegn ved om Rijker virkelig er en kvinne.

Den tidligere kickbokseren Rijker er også anklaget for doping, og hun bremset ikke akkurat spekulasjonene rundt sin person da hun forsvant fra boksingen i to år fra 1999. Men allerede da drømte hun om en skuespillerkarriere, og gjorde noen middels opptredener i Hollywood.

Kanskje er det likevel hun som har gjort mest for kvinneboksingens gjennomslagskraft da hun forberedte Hillary Swank til rollen i «Million Dollar Baby».

- Med mindre Hilary Swank gir opp jobben sin og blir profesjonell bokser, vil kvinneboksing fortsatt være andre- eller tredjekamp på programmet, sier promotor Roy Englebrecht fra Los Angeles til USA Today.

I motsetning til mange av sine kolleger, forsøker han å få kvinnekamper på programmet. Men det er ikke lett. På tross av de mange bokseklubbene i LA, er det bare omkring fem kvinner tilgjengelig i hver vektklasse. Slikt blir det ikke mange storkamper av.

ALI MOT FRAZIER. Et generasjonsskifte ble markert i 2003. En falmende Christy Martin møtte Laila Ali i kampen om IBA-tittelen i supermellomvekt. En kamp som var avgjort lenge før de entret ringen, og som omtales som en fiasko blant annet av The Boxing Times. Ali vant på knockout i fjerde runde.

Laila Ali bokset den kvinnekampen som nok har fått størst oppmerksomhet hittil. Ikke fordi man ventet så mye av advokaten hun skulle sloss mot, Jacqui Frazier-Lyde. Men fordi Jacqui var datter av en av Muhammad Alis største motstandere, Joe Frazier.

Frazier-Lyde hevdet hun begynte med boksing kun med tanke på kampen mot Laila Ali i juni 2001.

- Det ville etablere Laila økonomisk, og så ville jeg etablere henne horisontalt, la hun til.

Det skjedde aldri, men kampen ble langt jevnere enn ventet. Frazier holdt alle kampens åtte runder, og tapte til slutt på poeng.

- ALLE ER REDD WOLFE. En som kan ta steget opp til en storkamp, er Ann Wolfe (34). Hun er ifølge Wikipedia den eneste bokseren i verden, mann eller kvinne, som har holdt fire VM-titler på en gang. Hun har en uttalt drøm om å møte Ali, men representantene deres er ikke blitt enige om prisen for kampen.

Wolfe mener Ali gjemmer seg for henne, nå nylig ved å kreve uoppnåelige to millioner dollar (12,4 mill. kroner) i potten.

Sist uke annonserte RPM Boxing, selskapet som er manager for Wolfe, at hun heller vil bokse mot en mann i starten av juli. Mississippi Boxing Commission har godkjent kampen, og motstanderen vil bli annonsert seinere. Han skal være i samme vektklasse som Wolfe, og må ha ferdigheter som møter kommisjonens krav til godkjennelse.

RPM Boxing hevder Wolfes karriere står stille fordi ingen kvalifiserte kvinner vil møte henne. De hevder at en kamp mot Ali ikke vil bli noe av.

- Laila Ali vil aldri gå i ringen med Ann, ganske enkelt fordi hun vet at Ann vil sende henne til drømmeland i første runde, sier Brian Pardo, eieren av RPM Boxing ifølge det kanadiske nettstedet Doghouse Boxing.

MUSKELMONSTER. Tidligere i februar avviste Laila Ali at hun er redd for den muskuløse Wolfe.

- Det at hun ser ut som et muskelmonster betyr ingenting, sa Ali ifølge Max Boxing.

Hun hevder at hun er frustrert over at det aldri blir noe av kampen som kvinneboksing-fansen ønsker seg.

- Folk begynner å spørre seg hvorfor vi ikke møtes, sier Ali.

Ordkrigen er altså igang på sedvanlig breialt boksevis. Men om det ikke snart blir mer enn ord, sliter jentene med å bli tatt på alvor. De gamle ringrevene er skeptiske, akkurat som Clint Eastwoods trenerskikkelse Frankie Dunn er det i starten av «Million Dollar Baby».

STEWARD TVILER. En av virkelighetens trenerstorheter er Emanuel Steward, som hadde Ole Klemetsen i stallen sin en periode. Han sier det slik:

- Jeg tror framtida for kvinneboksing er diskutabel. Jeg tror du kan få en eller to superstjerner, men det er fortsatt slik at folk, inkludert meg, ikke helt har følt oss komfortable med kvinneboksing.

Kanskje kan fire Oscar-priser være redningen for den profesjonelle kvinneboksingen.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

SLEM PÅ FILM: Lucia Rijker spiller verstingbokser i «Million Dollar Baby». Hun er av de beste kvinnelige bokserne også i virkeligheten.
PINK PLAYMATE. Mia St. John (t.h.) er kjent for å bokse i rosa og glitter, men aller mest kjent for å ha stilt naken i Playboy i november 1999.
GOD NATT: Dette slaget satte en stopper for kampen mellom Christy Martin (t.v.) og Laila Ali. Ti år yngre Alis seier markerte et generasjonsskifte i 2003, men kampen var i praksis avgjort lenge før den startet.
I HJØRNET: Clint Eastwood og Hillary Swank i en scene fra filmen «Million Dollar Baby» som har gjort mange oppmerksom på kvinnelig proffboksing.
PÅ TRYNET: Laila «She Bee Stingin\'» Ali får inn en fulltreffer på Valerie «The Wolfe» Mahfood under tittelkampen deres i 2002.
Vant festen: Clint Eastwood og Hillary Swank var de store vinnerne da <a href=\'http://www.dagbladet.no/kultur/2005/02/28/424696.html\'>Oscar-prisene</a> ble delt ut i helga. Nå håper tilhengere av profesjonell kvinneboksing at filmen kan gi idretten et løft.
SINE FEDRES DØTRE: Joe Fraziers datter Jacqui Frazier-Lyde (t.v.) og Muhammad Alis datter Laila Ali møttes i ringen i 2001. Frazier-Lyde overrasket ved å stå kampen ut, men Ali vant på poeng.