- Jeg er ikke forbanna lenger

Krigsveteran guidet Dagbladet.no gjennom bydelen Harlem i New York.

HARLEM/NEW YORK (Dagbladet.no): - Jeg ser et USA tilbake i verdenstoppen der vi hører hjemme, sier 60 år gamle Sulieman Dato om fremtiden.

- Alt vi trengte var en Messias, fortsetter han.

Han har Obama-rekvisitter på hele kroppen, og er en av mange Harlem-innbyggere som har fått troen på USA tilbake etter at Barack Obama ble valgt til USAs neste president.

- JO FLERE KRIGER, JO BEDRE, sier krigsveteranen Andre Davis. Han eier en pølsebod i bydelen. Han mener ikke at krig er bra, men forteller at når USA nå er involvert i to kriger har endelig krigsveteranene fått oppmerksomhet fra myndighetene, og de velferdsgodene de så sårt trenger.

- Så slipper vi å være hjemløse, sier han.

Davis stemte på Obama og håper han fortsetter å ta vare på veteranene. Det har han hørt at den kommende presidenten har sagt han skal gjøre.

I HARLEM ER rundt 72 % av innbyggerne afroamerikanere, og bydelen er kjent for mye og grov kriminalitet. Det er en bydel som mange amerikanere holder seg unna, men det er ikke like ille her nå som før. Tidligere borgermester Rudy Giulianis satsning på kriminalitetsbekjempelse senket krimraten her med 63 %.

Markus Todd (48) er en krigsveteran som bor i Harlem. Han forteller at alle fremdeles er oppspilte etter valget og at kjæresten hans gråter fremdels. Markus melder seg frivillig til å guide Dagbladet.no gjennom bydelen.

- Jeg er ikke forbanna lenger

Frisørsalongen Levels på Lexington Avenue har holdt til i Harlem siden 1996. TV-showet Cuttin up på kanalen ESPN har brukt sjappa som talkshow-studio og blant annet har rapperen Jay Z har vært innom. Dagbladet.no fikk filme i sjappa som nyter legendestatus i området for å høre om obamafeberen fremdeles er like sterk to dager etter valget.

- Nå vil vi bli hørt, forteller Rico. Han jobber som frisør på Levels og har akkurat barbert inn Obama 08 i hodet på en kunde.

På en stol i et hjørne sitter 52 år gamle Calvin Smith. Han leser tabloidavisen New York Post. Som de fleste aviser i USA for tiden har også New York Post Obama på forsiden med tittelen Bamelot i fete typer.

- Akkurat nå er det godt å leve, sier han til Dagbladet.no.

- Jeg liker landet mitt bedre, jeg liker alle jeg møter. Jeg er ikke forbanna lenger, forteller Calvin og smiler bredt.

MARKUS TAR OSS med videre ut i Harlem. Klokka nærmer seg sju på kvelden og mørket har senket seg. På et gatehjørne står ei jente og selger Sticks. Det er ferdigtullende marihuana-sigaretter. Hun vil ikke snakke med oss hvis vi ikke kjøper dop. Noen meter lengre ned i gata sitter tre uteliggere som mener at med Obama ved roret vil de kanskje få et sted å bo.

Vår guide går bort til en ungdomsgjeng som henger på en trapp i Lexington Avenue. Markus forteller at ungdommene er farlige og at om du sier noe feil, så slår de deg ned og tar alt du har. Men 16 år gamle Denzel er bare smil når vi kommer bort med videokameraet. Ikledd en hvit hettegenser forteller han hvorfor Obama er rett mann for USA.

- Vi trenger mer jobber, bedre skole og bedre skolebøker, sier 16-åringen.

Shakia er 18 år og håper Barack Obama vil reparere det hun mener George W. Bush har ødelagt.

- Det er mange som sliter uten jobb og penger, sier Shakia og som mener helsesystemet er det viktigste å rette opp i.

Se alle videoene i saken fra Dagbladet.nos guidede tur gjennom Harlem!

Denne saken er laget av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på epost.

SVART BYDEL:</B> Over 72% av Harlems befolkning er afroamerikanere.
VÅR GUIDE: Krigsveteranen Markus Todd viste frem Harlem.
IKKE SINNA: Rørende øyeblikk når Calvin Smith forteller hva valget av Obama betyr for afroamerikanere.