Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Jeg er kidnappet i Ecuador

- Torturert av mafiaen i sør-amerikansk fengsel, sier nordmann til Dagbladet.no.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I FENGSELET El Litoral i den Ecuadorianske byen Guayaquil, sitter en nordmann på fjerde året. Han sitter i et fengsel gjennomsyret av mafia, korrupsjon, drap og systematiske brudd på menneskerettighetene. Etter å forsøkt å smugle 2,16 kilo kokain ut av landet i 2003 begynte marerittet.

- De prøver å holde oss uten kontakt med omverdenen, så de har satt opp en signalblokker for å ødelegge for mobiltelefoner, sier John André Olsen til Dagbladet.no.

På en skurrete linje fra et av Ecuadors mest brutale fengsler forteller nordmannen sin historie til Dagbladet.no.

- Jeg ble tatt med over to kilo kokain i en dokumentmappe, og innrømmer det. Det er ikke min feil at de ikke dømmer meg. Jeg sitter her uten dom på fjerde året. Man må betale for å få en dom her nede - og det til tross for at jeg innrømmer alt, sier han.

Etter en lovendring i slutten av oktober er han og 700 andre fanger i et juridisk vakuum. I henhold til ecuadoriansk lovgivning har ikke myndighetene lenger lov til å holde dem fengslet. (Se faktaboks til øverst til høyre.) 

- JEG ER KIDNAPPET av myndighetene i dette landet, slik det fungerer i dag, sier Olsen.

Han forteller om en hard hverdag.

- Alt er gjennomsyret av korrupsjon her. Man betaler for å bli overført fra de dårlige til de gode cellene. Den forrige cella jeg hadde ble jeg presset ut av. Men jeg fant en ny, som jeg bor i nå, sier han.

image: - Jeg er kidnappet i Ecuador

På gulvet ligger en madrass, ved siden av en køyeseng med plass til to personer til. Det er på «luksus-avdelingen» i fengslet. For å komme inn dit betaler man rundt 3500 dollar.

Han sitter sammen med drapsmenn, voldtektsmenn og narkobaroner på avdelingen. Politiet er bare tilstede om morgenen og ettermiddagen, for å telle fangene. Resten av døgnet styrer de seg selv.

- DET ER ET KAOS UTEN LIKE her nede. Fengselet er bygget for 1500 personer. Nå sitter det nesten 6000 her. 500 av dem på kvinneavdelingen, forteller Olsen.

For tiden pågår et fangeopprør, mot uholdbare forhold og en uavklart juridisk situasjon.

- 100 mennesker sto på taket her om dagen for å vise at vi er her uten rettigheter. Om noen dager skal vi utenlandske fanger anmelde staten for kidnapping. Livene våre er i fare her inne sier forteller Olsen.

Fire andre fengsler er i praksis helt overtatt av innsatte, men ikke dette, El Litoral.

- Det er masse skytevåpen her, tåregassgranater, vanlige granater, slagvåpen, narkotika. Her får du alt for penger. Alt og alle er til salgs, og vaktene har liten kontroll, forteller han.

Fangene har protestert i flere år mot behandlingen.John André forteller a han har vært fire ganger i retten, uten å få en dom.

Han har lært spansk i tiden i fengselet.

- De to eneste positive tingene her er at jeg har lært spansk og møtt kona mi. Hun har aldri sittet inne. Hun er svært religiøs. Vi ble gift i vår.

- Har du vært redd?

- Mange ganger. Det er skyting her så å si hver eneste dag.


- Hva er det verste du har opplevd?

- Jeg hjalp til med noe oversetting mellom noen europeere og mafiaen her. De blir bedt om penger for diverse, mat, drikke, bosted og beskyttelse. Men så slapp de ut, og jeg ble holdt ansvarlig for pengene. De ville sparke pengene ut av meg, sier han.

John André forteller om torturen han har blitt utsatt for. Elektrisk støt, og drukning.

- De holdt meg med hodet under vann. Folk har druknet her inne. Så sier man at det er selvmord.

- MAFIAEN I FENGSLET bestilte et attentat på direktøren i fjor, da han ikke ville samarbeide med dem mer. Så nå har vi fått ny direktør. Det skjer færre åpenlyse drap nå, men flere såkalte selvmord.

Den nye direktøren har sine egene metoder for å holde ting under kontroll..

- Den nye direktøren har en ny policy. Om noen dreper noen, så sender han inn folk og får drapsmannen drept. Det er hans «lov og orden»-regler.

I bakgrunnen hører vi skriking og høylytt prating og later. En mann som selger mandariner triller vogna si forbi. Restauranten i andre etasje, der han prater i telefonen, serverer mat.

- Drives den av noen innsatte?

- Ja selvfølgelig. Resten får du ordne selv. Vi betaler for maten her, sier han

FAMILIEN OG VENNER i Norge betaler for at John André bokstavlig talt beholder hodet over vannet. Han holder kontakt med dem via mobiltelefon og kona som sender epost.

- Kameraer og telefoner forbudt her. Men sjefen på gangen er en kompis.

Han har gitt John André en mobiltelefon som han kan ringe fra.

- Det er jo ikke trygt å henge med ham heller, men noen skal man gå med, sier han.

John André skulle få 12.500 dollar, rundt 80.000 kroner, for å frakte kokainen ut av landet, forteller han Dagbladet.no.

Utgiftene i fengselet disse tre årene har vær langt større, nærmere 50.000 dollar, over 320.000 kroner, på tre år til mat, drikke, utpressing mot ham, korrupsjon og bestikkelser av vakter og innsatte.

- Hva vil du si til andre nordmenn som vurderer å prøve lykken i narkotikabransjen her nede?

- For meg er dette et tilbakelagt stadium. Om man snubler over noe slikt som jeg gjorde, så må man ikke finne på å ta i mot tilbudet, eller komme hit å for gjøre slike forretninger. Det er jævlig tøft her.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>MAFIAFENGSEL: Mesteparten av døgnet styrer mafiaen Litoral-fengselet, der John André Olsen sitter på fjerde året, uten domsavsigelse.
<B>LITORAL-FENGSELET: ligger utenfor byen Guayaquil på Ecuadors sørvestkyst. Den gule bygningen på bildet er administrasjonsbygget. Norske John Andr Olsen sitter i bygget ved siden av.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!