Bente Træen er en norsk tannlege, seksualvaneforsker og forfatter. Hun hadde stillingen som professor i helsepsykologi ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Tromsø fra 2001 til 2012, og har fra 2012 hatt samme stilling ved Universitetet i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Bente Træen er en norsk tannlege, seksualvaneforsker og forfatter. Hun hadde stillingen som professor i helsepsykologi ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Tromsø fra 2001 til 2012, og har fra 2012 hatt samme stilling ved Universitetet i Oslo. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Jeg forelsket meg hals over hode i en 17 år yngre mann

Hvilke utfordringer møter oftest par med stor aldersforskjell? Noen ganger må man by litt på seg selv, skriver Bente Træen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Noen ganger må man by litt på seg selv. For noen små år siden opplevde jeg å forelske meg hals over hode i en 17 år yngre mann. Som jeg skriver disse ordene kjenner jeg fortsatt på den berusende gleden det innebar å elske denne mannen. Men jeg husker like mye hvordan denne beruselsen blandet seg med skammen. Jeg så på meg selv som gammel og jeg skammet meg over å være gammel.

Selvfølgelig – det måtte være en midlertidig forbindelse. Det måtte bli slutt. For hvilken verdi har en aldrende kvinne for en så mye yngre mann?

Å finne seg en passende partner har sin «gullstandard». Det finnes med andre ord uskrevne regler for hvem man blir kjæreste med. Vi ser det tydeligst i ungdommen. Når 17-19 år gamle jenter velger sin første kjæreste er det oftest en gutt som er 2-3 år eldre enn henne. Gutter i samme alder har vanskelig for å finne en jente som er 2-3 år yngre – og som også føler seg «moden for sex». Derfor er gutters første partner oftest jevnaldrende eller ett år yngre enn ham. Så går det noen år, og vi blir eldre.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn