- Jeg garanterer: De fleste er skjønnhetsoperert

Bak scenen under oppkjøringen til Miss Universe.

INES LIGRON ER DEN ultimate Miss Universe-insideren. Og hun har ikke noe tro på hemmelighetskremmeri. Ligron er for tida nasjonal direktør i Miss Japan.

Hun forteller gjerne en av sine favoritthistorier.

Den handler om en deltaker som kunne ha vunnet skjønnhetskonkurransen, men som i siste øyeblikk bestemte seg for å legge seg under kniven.

Det kirurgiske inngrepet gjorde at hun bare såvidt klarte å løfte armene foran dommerpanelet i konkurransen.

OGSÅ NÅVÆRENDE MISS UNIVERSE Riyo Mori, for øvrig Ligrons egen protesjé, har fått utført kirurgi.

- Men bare litt innlegg i leppene, sier Ligron.

Ligron har som jobb å trene opp deltakere i skjønnhetskonkurransen. Og akkurat nå har hun det travelt.

Fra en rekke land kåres i disse dager nasjonale vinnere som skal delta i Miss Universe-konkurransen i juni. Hundrevis av millioner mennesker verden rundt ser årlig konkurransen hvor kvinner fra 80 land deltar.

DE FEM BESTE: De fem som kom til finalen i fjor var Miss Venezuela, Ly Jonaitis; Miss Korea, Honey Lee; Miss Brasil, Natalia Guimaraes; Miss USA, Rachel Smith og Miss Japan, Riyo Mori. Sannsynligheten er stor for at de alle sammen har fått utført kirurgiske inngrep, mener en insider i missebransjen. Foto: AFP/Luis ACOSTA
DE FEM BESTE: De fem som kom til finalen i fjor var Miss Venezuela, Ly Jonaitis; Miss Korea, Honey Lee; Miss Brasil, Natalia Guimaraes; Miss USA, Rachel Smith og Miss Japan, Riyo Mori. Sannsynligheten er stor for at de alle sammen har fått utført kirurgiske inngrep, mener en insider i missebransjen. Foto: AFP/Luis ACOSTA Vis mer

Ines Ligron ble håndplukket til jobben i Miss Universe av eiendomsmilliardær Donald Trump, som tok over Miss Universe-konkurransen for rundt ti år siden.

Nå jobber hun i Japan. Sist år ledet hun Riyo Mori til topps, som den første vinneren fra landet siden 1959. Året før fikk hun landskvinnen Kurara Chibana opp på andreplass.

Å KOMME PÅ LISTA TIL LIGRON kan bety berømmelse over natta for jentene.

Regjerende Miss Universe Mori reiser for tida verden rundt mellom innspillingen av episodene hun deltar i i et realityshow på MTV.

Kurara Chibana er blitt stor stjerne i Japan, hvor hun har havnet på mange magasinforsider. I tillegg jobber hun som programleder og har store reklameoppdrag.

FOR TIDEN driver Ligron selv med finpussing av en liste med navn på over 1000 kvinner som kjemper om å havne under hendes vinger før missekåringa holdes i Vietnam.

I tillegg til skal hun også jobbe med sør-koreanske deltakere. Etter det planlegger hun å dra til hjemlandet Frankike for å coache der.

- Jentene er som babyer når de kommer til meg. Når jeg er ferdig, har de høyskolediplom, sier Ligron.

- Jeg garanterer: De fleste er skjønnhetsoperert

Og ofte noen knivkutt.

DET ER EN AV DE SISTE treningstimene før Ligron offentliggjør den siste gruppa av deltakere hun vil ta med til Miss Japan-konkurransen.

Vinneren her skal representere Japan i Miss Universe. Ligron tar med 12 av favorittene sine med sine til et overfylt fotgjengerfelt i en fasjonabel del av byen.

Kvinnene går frem og tilbake over gata og holder et improvisert moteshow i sine egne klær på gata utenfor en stor klesbutikk. Innen få minutter har det samlet seg rundt 200 mennesker. En sikkerhetsvakt advarer Ligron om at dette kan skli ut.

De ler og klapper, og går tilbake til Ligrons kontor.

- Med en klesmodell på catwalken handler alt om klærne. Med Miss Universe handler alt om kvinnen selv, sier Ligron.

Etter å ha kommet seg gjennom en stor audition går deltakerne gjennom trening med Ligron på det å snakke, de lærer om mote, sminke og positur. Det er ofte brutalt. Ligron avviste en modell som nektet å gå opp i vekt.

- Jeg reklamerer ikke for anoreksi. Vi vil ikke ha radmagre jenter, sier hun.

EN AV DISIPLENE HENNES er Azusa Nishigaki (23).

- Jeg vet at en del mennesker ikke respekterer skjønnhetskonkurranser. Men det appellerer virkelig til meg. Det handler ikke bare om å være søt. Du må være kul og smart. Miss Universe er kvinnen jeg ønsker å være, sier Nishigaki.

Ligron hadde ikke særlig tro på Nishigaki i begynnelsen. Hun ble vraket i den første auditionen, men overtalte Ligron til å få en ny sjanse.

- Jeg fortalte henne at jeg kunne forandre meg. Og det gjorde jeg. Jeg farget håret, ganglaget, utseendet, klærne. Jeg tror jeg har det som trengs, sier Nishigaki.

Hun ser fantastisk ut. Det er bare en ting. Hun hater ørene sine.

PLASTISK KIRURGI er den skitne, lille hemmeligheten i misseindustrien.

Men til forskjell fra sportsverdenens forhatte steroider, er ikke inngrep forbudt her. Å fikse på kroppen er ikke nødvendigvis sett på som noe negativt, heller.

Ligron forteller at det er vanlig for deltakerne å fjerne et ribbein eller to for å få midja smalere. Brystforstørring, nesefiksing eller øyebrynsløft er også vanlig. Å fikse på tennene er obligatorisk.

- Jeg garanterer: Av de fem kvinnene på scenen har de fleste fått utført plastisk kirurgi, sier Ligron om den siste Miss Universe-finalen.

Sammen med japanske Mori kom finalistene fra USA, Venezuela, Brasil og Sør-Korea.

SKJØNNHETSKIRURGIEN går likevel ikke upåaktet hen.

I USA ble det bråk allerede i 1983, da det ble klart at Miss America, Debra Maffett, hadde lagt seg under kniven etter at hun ikke nådde opp i Miss Texas-konkurransen. Nesen og brystene ble fikset.

Det finnes ingen regler mot kosmetisk kirurgi i Miss America-konkurransen. Siden 1990 har det imidlertid vært tillatt å bruke bh-innlegg. Det er innført i et forsøk på å ikke oppmuntre til brystforstørring.

Ligron får alle jentene hun tar under sine vinger til å skrive under på at de ikke blir oppfordret til å foreta plastisk kirurgi. De må også oppgi alt de har fått foretatt i fortida.

Et problem er at før og etter-bilder kan dukke opp om deltakerne gjør det bra.

- Selvsagt vil vi ikke at jentene skal se ut som Michael Jackson. Tenk om en av jentene foretar en operasjon og noe går galt. Det ville endt opp som en stor skandale, sier Ligron, som likevel innrømmer at hun ville blitt glad om en ellers vakker jente fikk fikset de store ørene sine på egen hånd.

- Det er jentas avgjørelse. Jeg kan ikke kontrollere det.

For mange deltakere betyr dette grønt lys.

RITA LAMAH, SOM FIKK andreplassen i Miss Libanon i 2003, synes deltakerne selv må få bestemme.

- I dag kan alle bli vakre med plastisk kirurgi, noe jeg ser på som et stort fremskritt, sier hun.

Ligron forteller at inngrep for å gjøre øynene større og mer vestlige er spesielt vanlig blant asiatiske kvinner. Men det er ingen garanti for suksess.

Deltakeren som ikke klarte å løfte armene fordi hun nettopp hadde forstørret brystene, siktet seg inn på den japanske tittelen i fjor.

Nishigaki er fortsatt usikker på om hun bør fikse ørene sine.

- Jeg tror jeg skal fikse dem for å bli mer selvsikker. For det teller virkelig, sier hun.

EN SOM ER MER SELVSIKKER er den regjerende Miss Universe. Når Riyo Mori entrer rommet eier hun det.

Fysisk ble hun født inn i denne rollen, ikke formet av kirurger. Hun er høyere enn de fleste menn rundt henne og har en muskuløs danserkropp. Hun har ikke fått utført noe kirurgi, bortsett fra leppene, som visstnok er tilbake til normalen nå.

- Jeg er helt naturlig, sier Mori.

- Men jeg var bare en landsbyjente. Jeg visste ingenting, sier jenta som fikk sin opplæring som miss av Ligron.

- I Japan er det for mange jenter ikke så bra med for mye selvtillit. Det anses som bra å være konservativ, stille. Det er kulturen i Japan, kvinner skal ikke vise seg fram. En kvinne skal alltid stå bak mannen, være stille og ikke si meningen sin. Men jeg har meninger og jeg kan snakke. Jeg er en artist, jeg er danser. Med en gang jeg er på scenen forandrer jeg meg, sier jenta.

MISS UNIVERSE begynte som en badetøy-konkurranse i California i 1952. Siden Donald Trump tok over er Miss Universe, Miss USA og Miss Teenage USA gått gjennom endringer.

Mens showet tidligere skulle appellere til menns fantasier om damer, retter konkurransene seg nå hovedsaklig mot kvinner.

En av årsakene er at sponsorene ønsker å selge produkter til kvinner. Det er mer naturlig at vinnerne reklamerer for kosmetikk og havner på trykk i moteblader enn å promotere øl.

- I gamle dager var det slik. De sto på pidestall, de så fine ut i sine vakre kjoler og stilige frisyrer, men de snakket ikke. Det manglet substans. Vi forsøker å snu rundt på det, sier Roston Ogata som jobber som talentdirektør i Trumporganisasjonen.

Denne saken er skrevet av nyhetsbyrået AP (Associated Press) og oversatt og bearbeidet av Magasinets nettredaksjon. Har du spørsmål, tak kontakt med oss på e-post.

TOK OVER MISS UNIVERSE: Donald Trump tok over Miss Universe for 10 år siden. Her er han sammen med regjerende Miss Universe under finalen i fjor.
TRENER OPP ÅRETS HÅPEFULLE: Ines Ligron, til høyre, snakker med kandidatene til Miss Universe Japan.
HÅPER DE KAN VINNE I ÅR: Vinneren av Miss Japan får gå videre til den internasjonale Miss Universe konkurransen som i år arrangeres i juni.
- HELT NATURLIG: Regjerende Miss Universe Riyo Mori, forteller at hun er skapt slik. Bortsett fra et lite inngrep i leppene, føler hun seg helt naturlig.
FIKK TRØBBEL MED KIRURGI: Debra Maffett ble Miss America 1983 etter å ha fikset nesa og brystene.
VISTE SEG FRAM: Fjorårets Miss Universe-konkurranse ble holdt i Mexico City i mai. Her er noen av finalistene i badetøy på stranda i Cancun. Vinneren av skjønnhetskonkurransen ble Miss Japan, midt i bildet.
ETTERSPURT: Etter seieren i Miss Universe i 2007 er Riyo Mori blitt omsvermet. Her fotograferes hun til en magasinforside. Hun ble den første japanske vinneren av Miss Universe siden 1959.
UTE PÅ TRENING: Miss Universe-kandidatene i Japan ute på gata for å vise fram talentene sine for Miss Universe-trener Ines Ligron.
MISS USA FIKK TRØBBEL: Tara Conner vant Miss USA i fjor, men var nær ved å miste tittelen da det kom fram at hun hadde et alkoholproblem. Hun fikk beholde tiaraen da hun la seg inn på rehabilitering.