Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Jeg hadde ikke sex med den kvinnen

Med Spitzer-skandalen kan gamle minner igjen bli skadelige for Hillary.

DET DEMOKRATISKE PARTIET i USA er på nytt rammet av en sexskandale. Også i denne vaker Hillary Clinton i utkanten. Det er 10 år siden sist.

Den demokratiske superdelegaten Elliot Spitzer, som har gått ut med sin støtte til Hillary i presidentracet, trakk seg i går som guvernør etter å ha kjøpt sex av luksusprostituerte i flere år.


I HVILKEN GRAD
den høyst bemerkelsesverdige risikoadferden vil skade Hillary, er omdiskutert. En time etter at nyheten sprakk i New York Times på mandag fjernet Hillary navnet til Elliot Spitzer fra nettsiden sin.

Barack Obamas kampanjefolk følger naturligvis med. Hillarys kampanje har nemlig forsøkt å sverte Obama for hans nære forbindelse med korrupsjonsmistenkte Tony Rezko.

Analytikerne tror vennskapet med Spitzer ikke vil være avgjørende, men at Spitzer-effekten kan komme fordi skandalen ligner på Lewinsky-saken. Det kan minne velgerne om skandalen og muligens føre dem bort fra Hillary Clinton. Bildene av ektemannen Bill og elskerinnen Monica vises igjen på amerikansk TV.

HILLARY HAR SOM KJENT ERFARING med å håndtere sex-skandaler. Som Spitzers kone Silda måtte også Hillary Clinton stå sammen med ektemannen da han erkjente sine sexsynder på en pressekonferanse i 1998. Disse bildene er på nytt dukket opp i verdenspressen.

Hun støttet ham gjennom hele Lewinsky-skandalen, som varte fra 1997 til 1999. Og det gjorde hun til tross for at han løy, benektet, snudde og ble stilt for riksrett.

BILL CLINTON traff Monica Lewinsky i 1995. Han klarte ikke å styre seksualdriften.

SAMMEN I DET HVITE HUS: Dette bildet fra side 3179 i Kenneth Starr-rapporten, viser president Bill Clinton og praktikanten Monica Lewinsky 17. november 1995. Foto: AP/SCANPIX
SAMMEN I DET HVITE HUS: Dette bildet fra side 3179 i Kenneth Starr-rapporten, viser president Bill Clinton og praktikanten Monica Lewinsky 17. november 1995. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Nettstedet Drudge Report avslørte forholdet 17. januar 1998. Bill hadde vekket kona en morgen i januar og fortalt at det kom til å bli en sak i avisene. Han sa at alt var oppspinn.

26. januar stilte ekteparet på pressekonferanse sammen i Det hvite hus. Han sa: - Jeg hadde ikke seksuelle forbindelser til den kvinnen, Miss Lewinsky, mens han viftet strengt med fingeren og advarte mot beskyldningene.

Kona Hillary sto rak ved siden av, og ektemannen fortsatte:

-  Alle disse beskyldningene er falske. Og nå må jeg komme meg tilbake på jobb for det amerikanske folket. Takk.

Dagen etter stilte Hillary opp på NBC Today og sa at det var det ytterste høyre som hadde konspirert mot ektemannen.

Hele sommeren diskuterte pressen hva som faktisk hadde skjedd.

DET VAR INGEN HØYRE-KONSPIRASJON. Forholdet mellom Monica Lewinsky (da 22) og Bill Clinton (da 49) startet med øyekontakt i 1995. Hun hadde begynt i praktikantjobben ved Det hvite hus den sommeren. Han var president. Snart ble en intens flørteperiode innledet.

15. november samme år inviterte Clinton henne inn på kontoret, de kysset. Senere på dagen utførte hun oralsex på presidenten mens han snakket i telefonen med en senator. Han uttalte etterpå at «dette var lenge siden». To dager senere skjedde det igjen, og deretter på nyttårsaften.

image: - Jeg hadde ikke sex med den kvinnen

Framover skulle det bli en rekke møter. De gjorde det oftest i gangen uten vinduer utenfor Det ovale kontoret. Møtene er beskrevet ned i minste detalj i rapporten til spesialetterforsker Kennth Starr. Alle kan lese om brysttafsing, opphisselse, BH-stropper, åpne buksesmekker og beføling. Og ja, sigarhistorien er med.

ORGASMENE ER TALT OPP og dokumentert. Monica Lewinsky, som først benektet forholdet, gikk med på å fortelle alt mot lovnad om immunitet. Ifølge vitnemålet hadde de to seksuell omgang ti ganger.

De laget dekkhistorier, som at hun måtte levere papirer til ham eller komme med pizza. De arrangerte det slik at de støtte borti hverandre i gangene. De var redde for å bli oppdaget, og flere ganger måtte de avbryte midt i akten.

De fleste møtene mellom de to skjedde med lyset av, og presidenten sto ofte lent til veggen, noe han forklarte med sin vonde rygg. Hun beit seg selv i armene for å ikke lage lyder. Det dreide seg mest om oralsex, aldri samleie. Presidenten ga aldri Lewinsky oralsex, men ifølge vitnemålet ga han henne orgasme to ganger.

31. mars 1996 førte han en sigar inn i hennes vagina. Etterpå tok han den ut og puttet den i munnen og sa: «Den smaker godt». Det var hun som en gang tidligere hadde foreslått det da han røykte en sigar, som et hint om at hun ønsket samleie.

DET VAR BARE DE TO SISTE GANGENE de hadde sex han ejakulerte. Dette tillot han ikke tidligere, noe han forklarte med at han ikke kjente henne godt nok. De to hadde også telefonsex mellom 10 og 15 ganger, og hadde over 50 telefonsamtaler med hverandre. En gang sovnet presidenten midt i en telefonsamtale etter telefonsex.

Monica var forelsket, og noen ganger trodde hun også at Clinton var forelsket i henne.

I 24. mai 1997 gjorde presidenten det slutt for siste gang. Han hadde funnet ut at hun hadde fortalt moren om forholdet.

DET HJALP IKKE. 28. juli 1998 var det umulig å lyve mer for Bill Clinton.

Bevisene for at de to hadde hatt et forhold var ugjendrivelige. Den dagen gikk Lewinsky med på å vitne mot at hun fikk immunitet.

Hun leverte også inn sin blå kjole til Kenneth Starr.

PÅ MONICAS KJOLE fra kleskjeden Gap fant de flekken, det fysiske beviset som tvang Clinton til å innrømme alt. Hun hadde oppbevart kjolen i skapet uvasket i to år. En blodprøve tatt av Clinton viste DNA-samsvar med sædcellene i flekken.

Det var venninnen og kollegen Linda Tripp som hadde overtalt Monica til å beholde kjolen:

- Gjem cocktailkjolen. Sædflekker varer i over ti år og kan DNA-testes. Det er din forsikringspolise, sa Linda på en av teipene hun selv hadde tatt opp.

Tripp tok nemlig opp de tos fortrolige samtaler på bånd, i alt 20 stykker. Her fortalte Monica om det intime forholdet til Bill. Spesialetterforsker Kenneth Starr fikk teipene som naglet presidenten til ungjenta.

Ifølge Starr-rapporten fortalte Monica 11 personer om forholdet hun hadde til presidenten. Alle måtte senere vitne for storjuryen, blant dem psykologen til Lewinsky og andre nære venner.

BA HENNE TIE. Mens de hadde et forhold sa presidenten gang på gang til Monica at hun ikke kunne fortelle andre om forholdet deres.

Lewinsky og Clinton var på flere måter som et gammelt par.

De kranglet stadig, ikke minst om dette hemmeligholdet. En gang sa presidenten at ingen behandlet ham så dårlig som henne, selv om han tilbrakte mest tid med henne. Og hun var sint for at han ikke skaffet henne en ny jobb i Det hvite hus. Hun sendte ham også et brev han ble rasende over i 1997, fordi han mente hun truet med å avsløre forholdet deres.

Vonde følelser ble mildnet gjennom alle gavene de ga hverandre. Hun ga ham 30, han ga henne 18. Det var blant annet et slips, sigarer, antikviteter, klær, solbriller, bøker, en brosje og gullgaven: Fotografiet Bill sendte henne som viste at han brukte slipset hun hadde gitt ham.

Også etter at det intime forholdet mellom dem tok slutt ga de hverandre gaver. Lewinsky innrømmet at hun ble forelsket i presidenten. Han sa til henne at han var «emotive and full of fire».

Når hun klaget over for lite tid sammen svarte han: «Ikke alle dager kan være solskinnsdager».

17. AUGUST 1998 innrømmet Clinton i en høring at han hadde hatt et upassende, fysisk forhold med Lewinsky. Den kvelden sa han det samme på TV.

- Jeg kunne ikke tro at det han hadde fortalt meg og alle andre i en lang periode, ikke var fakta, sa Hillary Clinton etterpå til Larry King. Kona fikk ikke vite sannheten før noen andre, fortalte hun, og argumenterte for hvorfor det var enkelt for henne å tro ham.

For Hillary var det åpenbart alt annet enn solskinn. Hun vurderte skilsmisse.

Hun trakk konspirasjonsteoriene sine tilbake, men holdt fast på at det var de politiske fiendene deres som ønsket dem vondt med denne saken. Hun fortalte at hun hadde hatt lyst til å vri nakken om på mannen, og at hun var svært skuffet og rasende.

De to fortsatte å være gift, og gikk i parterapi. Også posisjonen deres ble raskt rehabilitert etter den store skandalen.

Bill Clinton ble stilt for riksrett i 1998 for mened og løgn. Meningsmålinger som ble utført på dette tidspunktet viste at opptil 70 prosent av amerikanske stemmeberettigede var imot riksrettstiltalen.

Flertallet på totredeler ble ikke oppnådd. Clinton ble frikjent og satt videre som president.

Han måtte senere betale 90 000 dollar i bot for å ha løyet i rettssaken mot Paula Jones. Han hadde tidligere betalt henne 850 000 dollar som følge av et forlik. I januar 2001, dagen før han gikk av som president, gikk han med på å bli fratatt advokatbevillingen i fem år.

I den neste valgkampen, Bush mot Gore, ble tema som moral og ærlighet viktige. Meningsmålinger gjort etter valget tyder på at den viktigste grunnen folk oppga for å stemme for Bush var hans moral.

I dag framstår Bill som en suksessrik idealist, forfatter og foredragsholder som støtter kona, som halser like bak Obama i kampen om presidentjobben.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

KJOLEBEVISET: På side 2993 i rapporten til spesialetterforsker Kenneth Starr finnes dette bildet. På Monica Lewinskys blå kjole fant man en sædflekk som knyttet Clinton til saken.
VILLE VISE FRAM EN SAMLET FAMILIE: Clinton-ekteparet gikk i parterapi og Hillary vurderte skilsmisse seriøst etter at mannen innrømmet at han hadde vært utro. Bildet er fra 28. juni 1998. - Den vanskeligste avgjørelsen jeg har tatt i mitt liv var å forbli gift med Bill og å gå for senatorjobben i New York, sa Hillary etterpå.
<B>LINDA TRIPP:</B> Monicas venninne og kollega som i hemmelighet tok opp deres fortrolige samtaler. De er ikke venner lenger.
- KJÆRE KJEKKEN: Brev fra Monica Lewinsky til presidenten datert 29. juni 1997. Dette ble en del av bevismaterialet.
FOR TI ÅR SIDEN: Hillary Clinton forsvarte Bill mot utroskapsryktene på tv 27. januar 1998. Hun mente ektemannen var utsatt for en bakvaskelseskampanje fra ytterste høyre fløy. Bildet viser Hillary på NBC Today der hun forteller at de to var vant til angrep, de hadde til og med blitt beskyldt for mord.
I DEN TØFFE PERIODEN: Bill Clinton hadde løyet til kona i sju måneder da han ga etter. Bildet er fra 10. september 1998. Alt var ute, og Bill Clinton forsøkte å unnskylde til støttespillerne.
SINT: Bill Clinton rister sint på fingeren mens han nekter for å ha hatt sex med Monica Lewinsky 26. januar 1998.
STORJURYHØRING: 17. august 1998. Bill Clinton kan ikke lyve lenger, men forsøker å være så uklar som han kan.
STO VED MANNENS SIDE: Hillary Rodham Clinton ser på ektemannen Bill som tar en pause før han takker de demokratiske medlemmene av Representantenes hus. De stemte mot å føre riksrettssak mot ham.
16. SEPTEMBER 1998: De offisielle pliktene måtte gjennomføres midt i sexskandalen. Her står Clinton-ekteparet klare til å ta imot den tsjekkiske presidenten Vaclav Havel.
- TIL MONICA: Gratulasjonskort til Lewinsky på bursdagen i 1997 fra president Bill Clinton.
SKREV OM HENDELSEN I BOK: Hillary Clinton kom med selvbiografien «Living History» i 2003. Hun var da blitt senator i New York.
<B>VALENTINANNONSE:</B> 14. februar 1997 satte Monica Lewinsky denne annonsen på trykk i Washington Post. Det kom fram i opptakene Linda Tripp gjorde.
SIGAR-MONICA: Sigarhistorien fra Det hvite hus ble verdenskjent etter at den kom ut. Her en Monica-dobbeltgjenger Jennifer Moorhouse med sigaren klar.
SAMMEN: Bildet fra Det hvite hus viser Monica Lewinsky sammen med president Bill Clinton 17. november 1996. De hadde et forhold på denne tida. Mannen i midten er ikke navngitt.
FIKK IMMUNITET: Deler av det videotapede vitnemålet til Monica Lewinsky ble vist i riksrettssaken mot Clinton. Klipp ble også vist på TV, og ga det amerikanske folket det første glimtet av den omtalte jenta.
STATE OF THE UNION-TALEN 1999: Bill Clinton holder tale foran senatorer og kongressmedlemmer. En rekke av disse stemte for å reise riksrettssak mot ham. Saken foregikk fortsatt da han holdt denne talen. Han ble frikjent i februar.
MÅTTE STØTTE MANNEN: Silda Wall Spitzer var med da ektemannen beklaget at han hadde kjøpt sex av prostituerte i en årrekke og da han trakk seg fra guvernørstillingen i går.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media