Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

«Jeg orker ikke mer politikk»

Langt over halvparten av Israels 18-22-åringer stemmer ikke ved valget i morgen.

ET STORT ANTALL av Israels unge mennesker er lei av å høre om politikk, og ønsker ikke å stemme ved valget i morgen, viser en ny meningsmåling. Nå frykter valgeksperter og politikere at valgoppslutningen ved det nært forestående valg blir rekordlav. De unge stemmegiverne i Israel ser ut til å være den gruppa som vil holde seg lengst unna valgurnene.

- Jeg orker ikke mer politikk. Hver gang jeg skrur på radio og tv, eller leser aviser, møter jeg bare elendighet. Og det blir bare verre og verre. Er det rart jeg ikke orker mer, sier den israelske 33-åringen Or til Dagbladet.no.

Tidligere i livet var 33-åringen engasjert på den israelske venstresida. Han hadde et håp om at Israel og palestinerne ville bli enige om en løsning, slik at de to folkene kunne leve fredelig side om side. I dag er fredshåpet borte. Interessen for politikk likeså.

- Det er umulig for deg, som kommer fra et fredelig land som Norge, å forstå hvordan vi har det. Men vi har fått nok. Når jeg hører på nyheter, blir jeg bare deprimert og trist. Sånn orker jeg ikke å ha det. Jeg ønsker bare å leve et ålrait liv sammen med vennene og familien. Det gjør jeg ved å stenge nyhetene ute, sier 33-åringen.

HAN ER LANGT fra alene. Dagbladet.no har snakket med seks israelere. Alle sier det samme: «Stemmen min har ingen ting å si uansett. Konflikten mellom oss og palestinerne fortsetter som før. Jeg har fått nok, og holder meg til meg og mitt», er gjennomgangstonen.

For to uker siden slo den liberale avisa Haaretz alarm på lederplass. «Unge tel-aviv-ere forklarer at de ikke tror deres stemmer gjør noen forskjell. Unge settlere vil holde seg unna fordi de er sinte på staten. Den mest bekymringsfulle gruppa vil ikke stemme fordi de er totalt uinteressert i politikk», skrev avisa og oppfordret folk til å engasjerte seg og stemme. Det ser ikke ut til å ha gitt resultat.

I DAGENS UTGAVE av Haaretz, skriver seniorjournalisten Gideon Levy en rasende kommentar om «en rasistisk nasjon».

«Hvis det ble kastet tomater på Shimon Peres i 1981, og det var angrep på Yitzhak Rabin i 1995, så er det i dag ingen tomater, ingen angrep. Det er ikke en gang valgkamp-samlinger. Ikke noe kan få israelerne ut på gatene, ikke noe kan få dem sinna. Et valg uten engasjement og interesse er farligere for et demokrati enn en hvilken som helst tomat. Det er en demonstrasjon av apati og likegyldighet, som regimet kan utnytte til å gjøre akkurat det som passer dem», skriver Gideon Levy.

«STENGER SEG SJØL inne, håper for det beste», er tittelen på tidsskriftet The Economist\' spesialrapport foran morgendagens valg. «Dette er ikke bare et valg. Det er, faktisk, et referendum om den mest signifikante tilbaketrekking i Israels historie; på formen til dets framtidige grenser (..) Likevel er alle enige om en ting: dette er et av de mest kjedelige valgene de noensinne kan huske», skriver The Economist.

Israel har hatt høy valgdeltakelse de seinere år. Ved forrige valg, stemte 67 prosent av landets befolkning. Men nå frykter man altså at morgendagens valg kan gi den laveste oppslutningen noensinne - selv om israelerne står overfor sin kanskje viktigste avgjørelse, som Dagbladet-kommentatoren og Midtøstenkjenneren Jan-Erik Smilden skriver i dagens avis.

DEN BRITISKE AVISA The Guardian har invitert israelske bloggere til å kommentere det kommende valget. Først ut er den tidligere journalisten Shai Tsur, som nå jobber med finans og har bloggen Shaister. Tsur har ingen tro på noen snarlig fredsløsning med palestinerne. Men - han bruker i hvert fall sin stemme. Den går til partiet Kadima (framover), som Ariel Sharon grunnla før han gikk inn i koma. «Kadima tiltrekker seg et stort antall israelere som er trøtte av den politiske dødpunktet som har karakterisert isarelsk politikk i det siste kvarte århundret. Dødpunktet har latt mindre partier få diktere agendaen. Håpet er at Kadima vil vinne nok seter i Knesset sånn at de kan lage en stabil koalisjon på deres egne premisser (..) Det er en rar form for håp. Et håp unnfanget av resignasjon», skriver han.

NESTE PERSON ut er Lisa Goldman, freelance-journalist som bor i Tel Aviv. Hun tror Kadima vil vinne morgendagens valg, men forteller om sine venner Dmitri og Fayrouz, som vil gi stemmene sine til andre partier.

Det er nok partier å ta av i den israelske valgkampen. 31 partier stiller til valg. Alt fra høyreortodokse jøder til det såkalte hasjpartiet, som heter noe så uorginalt som «grønt blad». Her finner du partiene som ønsker å bli valgt inn i Israels nasjonalforsamling.

MANGE PARTIER TIL TROSS: Apatien til velgerne er forbausende, skriver Nehemia Shtrasler, også han kommentator i avisa Haaretz. «Meningsmålingene indikerer at en tredjedel av velgerne ikke vil stemme. Hvordan kan de være likegyldige når vanskelige avgjørelser - territoriene (de okkuperte palestinske områdene, red.anm), økonomien og samfunnet - er på vekta? (..) Dette betyr bare at politikerne har lykkes i å gjøre seg sjøl motbydelige overfor befolkningen, til det punktet at mange mennesker ikke tror på deres løfter eller planer. I tillegg til at de ser på politikerne som korrupte personer som kun er interessert i å skaffe seg plass i parlamentet», raser Shtrasler.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og er ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

STENGER KRIGEN UTE:</B> Unge israelere er lei av å leve et liv med krig og konflikt. - Slår du på nyhetene, er det bare elendighet som kommer ut. Jeg orker ikke mer, det gjør meg deprimert. Derfor følger jeg ikke israelsk politikk lenger, forteller en israeler i 30-åra til Dagbladet.no. På bildet ser du et israelsk par som øver på tai-chi på stranda i Tel Aviv.
SHARON ER MED:</B> Israels tidligere statsminister, Ariel Sharon, ligger fremdeles i koma på Hadassah-sykehuset i Jerusalem. Men partiet hans, Kadima, velger likefullt å bruke postere av Sharon i valgkampen, i håp om flere stemmer.
ØKENDE FATTIGDOM: Dov, en hjemløs israelsk mann, i Jerusalem i dag. Stadig flere israelere lever under fattigdomsgrensa. Derfor har fattigdom vært et av de framtredende temaene i den tamme israelske valgkampen.
<B>OPTIMISTEN: </B> Fredsprisvinneren og politikeren Shimon Peres har tapt valg etter valg i Israel. Men gir aldri opp. Den aldrende politikeren stiller nå til valg for partiet Kadima (framover). Her er han avbildet på et valgkampmøte i Israel i går.
<B>SISTE INNSPURT:</B> Aktivister fra Israels høyreving demonstrerer foran besøket til landets utenriksminister i Jerusalem i dag.
<B>GIR IKKE OPP:</B> Israels utenriksminister Tzupi Livni er omringet av sikkerhetsvakter idet hun besøker Machaneh Yehuda-markedet i Jerusalem i dag.
SLITEN NÅ:</B> Valgkampen tar på for dem som gidder å være med.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling