- Jeg sa nei til tyskerne

Kong Haakon gråt og var handlingslammet da tyskerne invaderte Norge, kommer det fram av ukjente lydbåndopptak med Halvdan Koht.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

NORGE BLE TRUKKET INN i andre verdenskrig da tyskerne invaderte landet 9. april 1940. Som kjent gikk det ikke akkurat som de hadde planlagt da krysseren Blücher ble truffet av norske torpedoer og sank på vei inn i Oslofjorden. Kongen, regjeringen og Stortinget ble varslet om invasjonen, og rakk å flykte fra Oslo. De tok toget til Elverum.

Denne kvelden holdt Vidkun Quisling en radiotale for det norske folket. Han varslet at regjeringen skulle avsettes og at en ny skulle dannes. Dagen etter oppsøkte tyskernes sendemann kong Haakon i Elverum. Han ba ham om å godkjenne Quislings regjering. Etter rådføring med regjeringen bestemte kongen seg for å si nei.

Eller?

KANSKJE IKKE, I FØLGE forfatter og tidligere Dagbladet-journalist Arvid Bryne. Bryne skriver om hendelsen i dagens Dag og Tid. Han forteller at daværende utenriksminister Halvdan Koht mente det var han selv som sa nei, mens kongen ikke sa noe, ei heller kunne han tysk, nei, han gråt mesteparten av tiden.

Bryne har fått tak i gamle lydbåndopptak som tidligere ikke har vært kjent. Det var Koht som gjorde opptakene på en Tandbergspiller i 1957, i samtale med NS-medlemmet Ragnar S. Grude, som var i familien til Koht.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer