Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

- Jeg skal få tre barn og adoptere et fjerde

Babyboom i Russland etter tiår med kollaps i befolkningstallene.

DA DE BESTEMTE seg for å få sitt første barn, oppdaget Alexander Gorlov og Laila Simanova at noe nytt var i emning i det post-sovjetiske Russland: En babyboom.

Simanova (31) som nå er fem måneder på vei, sier hun ble overrasket over hvor mange av vennene hennes som også ble gravide. Da hun registrerte seg på helsestasjonen for kommende mødre i Moskva, var den full av andre i samme situasjon.

- Legene fortalte at da de åpnet for to år siden kunne vi ha spilt fotball i de tomme lokalene. Nå er det køer. Når du ringer kommer du ikke gjennom, det er alltid opptatt, sier hun.

ETTER AT Sovjetunionen falt, sank folketallet i Russland dramatisk. Fram til nylig minket befolkningen med rundt 750 000 mennesker i året.

Kreml besluttet seg for å gjøre barn til prioritet. En lov fra 2007 utvidet mammapermisjons-

rettighetene og utbetalingene. Mødre får nå kuponger til utdanning og andre velferdstjenester verd 250 000 rubler (drøyt 50 000 kroner) for sitt andre barn og de barna man får etter nummer to. Enda viktigere er det antagelig at Russlands økonomiske fremgang har gjort det mulig for unge par å planlegge fremtiden sin.

Befolkningsnedgangen har ikke stoppet helt, og demografi-ekspertene advarer mot et nytt fall. Men fødselstallene er i vekst, fra 1,4 millioner i 2006 til 1,6 millioner i 2007 - det høyeste nivået på 15 år.

BÅDE GORLOV og Simanova sier beslutningen om å stifte familie var dypt personlig. De levde sammen i flere år før de nylig giftet seg. Men Simanova så alle de offentlige oppfordringene på TV hver kveld som lovpriste adopsjon og som viste fram store familier. Hun tror det kan ha hatt innvirkning på hennes beslutning om å få barn, og tror det kan ha medvirket til den planen hun nå har om å få tre egne barn og så adoptere et fjerde.

BABYBOOM: Laila Simanova og mannen Alexander Gorlov bestemte seg for å få sitt første barn for noen måneder siden. De er ikke alene om å ville ha barn. Foto: Ivan Sekretarev/AP
BABYBOOM: Laila Simanova og mannen Alexander Gorlov bestemte seg for å få sitt første barn for noen måneder siden. De er ikke alene om å ville ha barn. Foto: Ivan Sekretarev/AP Vis mer

- De reklamerer for familier og de reklamerer for babyer, og på en eller annen måte når dette budskapet fram, sier hun.

Ektemannen Alexander, en 30 år gammel advokat, er ikke like sikker på at myndighetenes kampanjer har spilt en rolle.

- Det er ikke det at vi ønsker å lage masse russere for å skape enda mer økonomisk vekst, spøker han en kveld etter å ha vært på fotballtrening.

Men han sier den bedrede økonomien i landet det siste tiåret har gjort det lettere å få barn.

FOR RUSSLAND er økningen i fødselstallene et signal om et samfunn som kommer seg etter tiår med fattigdom og sosial uro. På grunn av synkende fødselstall og økende dødsrate sank befolkningstallet fra 1989 til 2008 fra 148 millioner til 141,4 millioner. Landsbyer ble stående tomme, rekruttene ble færre og mangel på arbeidskraft truet.

Enkelte eksperter laget estimater som viste at antallet russere kan komme under 100 millioner i 2050, noe som ville gjort landet til et av verdens minst befolkningstette eller enda verre: true hele statens eksistens.

President Vladimir Putin sier babyboomen bare er ett av flere tegn på at landet snur etter en lang periode med demografisk nedgang, og tilskriver endringene større offentlig støtte og sosiale hjelpetiltak.

- Vi har bremset de fallende fødselsratene og den økende dødsraten. Mange tvilte på om de statlige tiltakene ville virke. I dag er jeg glad for å kunne si at de har hjulpet, sa presidenten i en tale i Kreml 8. februar.

image: - Jeg skal få tre barn og adoptere et fjerde

Putin sa samtidig at dødstallene fremdeles er større enn fødselstallene og at den gjennomsnittlige levealderen er den laveste i Europa:

- Dette er en skam, vår befolkning minker for hvert år.

NEDGANGEN PÅ 750 000 i året minket til 223 000 i de første elleve månedene av 2007. Samme periode i 2006 var tallet 521 000.

Mellom 2005 og 2006 økte levealderen for menn med 1,6 år, ifølge det statlige russiske statistikkbyrået. Dette er en økning på 2,7 prosent.

Menn i Russland kan regne med å leve til de er litt over 60, nesten 15 år mindre enn menn i resten av Europa, men litt mer enn i den foregående perioden etter at Sovjetunionen falt.

Demografi-ekspertene er imponert:

- I et normalt land med en normal historie kan livslengden øke med 0,2 til 0,3 prosent i året. Mer enn en prosent er ekstremt høyt, sier russeren Yevgeny Andreev, forsker ved Max Planck-instituttet for demografiske studier i Rostock i Tyskland.

Russiske kvinner kan gjennomsnittlig forvente å leve til de er 73. Det er mye mer enn mennene, men fremdeles syv år mindre enn i EU.

SELV OM BEFOLKNINGSNEDGANGEN har bremset opp, er ekspertene delt i spørsmålet om og når befolkningen vil komme til å vokse igjen. Landet kan fremdeles oppleve befolkningskollaps, mener Murray Feshbach, en fremstående vestlig ekspert på Russlands befolkningskrise.

Feshbach som er tilknyttet Woodrow Wilson-senteret i Washington, sier antallet kvinner i den mest reproduktive alderen mellom 20 og 29 vil begynne å synke rundt 2013. I tillegg forventer han en kraftig økning i dødsfall som skyldes AIDS, tuberkulose og hepatitt C de neste fem til ti årene, mest av alt på grunn av myndighetenes mangel på forebyggende tiltak.

- Russland befinner seg i en demografisk grøft det kan være vanskelig å komme ut av, sier han.

ETTER NÆRMERE to tiår med lave fødselstall virker Russland som et mindre barnevennlig samfunn enn andre industrialiserte land. Arbeidsgivere gir sjelden fødselspermisjon, forteller Simanova og de andre. Utearbeidende kommende mødre opplever diskriminering, fordi det er en utbredt oppfatning at gravide kvinner mister hukommelsen og blir «mentalt svake».

På den andre siden ser ikke det å være gravid lenger ut til å være like stigmatisert, ihvertfall ikke i Moskva. Simonova og de andre sier reisende med t-banen nå tilbyr setene sine til gravide, og unngår å dytte dem på de kronisk overfylte stasjonene og vognene.

- Før var manges innstilling at «det er din feil, så du kan bare lide», sier Simanova.

RØTTENE TIL DE siste årenes befolkningsnedgang ligger langt tilbake i sovjettiden, men den nåværende krisen begynte for alvor da imperiet brøt sammen sent på 80-tallet. Par sluttet å få barn og fødselstallene sank med 50 prosent mellom 1987 og 1989.

Putin oppfordret nylig til å heve levealderen til 75 år i 2020, en ekstrem økning.

Andreev ved Planck-instituttet sier det er mulig, men at det nødvendigvis må innebære restriksjoner på alkohol- og tobakksbruk, bedre helsetjenester og andre tiltak som krever både penger og «politisk vilje».

- En del av disse tiltakene vil ikke være særlig populære, sier han.

Denne saken er skrevet av nyhetsbyrået Associated Press (AP) og oversatt og bearbeidet av Magasinets nettredaksjon. Har du spørsmål, ta kontakt på e-post.

EKSTREMT HØY DØDELIGHET: Omfattende alkoholmisbruk gir russiske menn den laveste levealderen i Europa. Hvis man skal øke levealderen må det nødvendigvis innebære restriksjoner på alkohol- og tobakksbruk, sier Yevgeny Andreev.
«MENTALT SVAKE»: Det er utbredte fordommer mot gravide kvinner i Russland. Denne isbadende kvinnen fra St. Petersburg er ihvertfall ikke særlig sart.
ØKT VEKST OG VELSTAND: Den bedrede økonomien i Russland det siste tiåret har gjort det lettere å planlegge og få barn.
STATLIGE KAMPANJER: Myndighetene i Russland har bedret støtteordningene og oppfordrer til å adoptere og føde barn.
BARNA BLIR FLERE: Fødselstallene vokste fra 1,4 millioner i 2006 til 1,6 millioner i 2007. Disse barna kommer fra Nenet-urbefolkningen nord for Ural.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media