- Jeg skulle gjerne fått en sønn som jeg kunne trent opp

Vi har møtt Tarik Elyounoussi (20) i Heerenveen.

Hva føler du nå?

- Jeg har det veldig bra. Sola skinner og det er fortsatt litt sommer her.


Hva er det viktigste i livet ditt nå?

- Det er fotballen her i Heerenveen. Det er den jeg kom hit for. Jeg er ivrig etter å vise meg fram.

Har du klart det, synes du?

- Jaaaa … Det er tøft. Mye tøffere enn i Tippeligaen. Men jeg prøver å gjøre det jeg pleier å gjøre og stole på ferdighetene mine.

Hva er det største du har opplevd?

- Cupfinaleseieren med Fredrikstad i 2006. Det var et eventyr! Jeg var bare 18 år, men fikk spille finalen fra start.

- Jeg skulle gjerne fått en sønn som jeg kunne trent opp

Er du først og fremst en Fredrikstad-gutt, eller en gutt fra Marokko?

- I begynnelsen i Norge var jeg en gutt fra Marokko, men i dag føler jeg meg mest som en Fredrikstad-gutt. Jeg har røttene mine i Marokko, kom til Norge som 11-åring og har hatt den viktigste tida av oppveksten her.

Hva gjør en 20-åring i Nederland når han ikke spiller fotball?

- Vi ungdommer er slække vi, vet du, så veldig lite, he-he … Jeg har spilt PlayStation, sett filmer på pc-en og vært mye sammen med Christian (Grindheim). Jeg tenkte jeg skulle begynne å spille litt golf og tennis etter hvert.

Er den nederlandske ligaen bedre enn vår?

- Vanskelig å si etter så få kamper. Det kan være minst like fysisk tøffe matcher her, men jeg tror de beste lagene spiller en mye mer teknisk fotball. Jeg gleder meg spesielt til å møte Ajax på bortebane. Jeg var på stadion der som 15-åring og så Ajax spille mot Heerenveen, faktisk. Det var artig.

Hva er din største karriereskuffelse?

- Jeg var 16 år og tatt ut på U16-landslaget for første gang. Vi skulle spille Color Line Cup i Ålesund, og jeg gledet meg helt vilt til å ta på meg den norske drakta. Men dagen før kampen ble jeg skada på trening. Dermed ble jeg heller ikke tatt med videre. Da trodde jeg alt var over.

TOUR DE TARIK: Tarik Elyounoussi drømmer om en mini-Tarik som han kan leke med. Nå leker han med ballen i nederlandske Heerenveen. Foto: ERIK BERGLUND
TOUR DE TARIK: Tarik Elyounoussi drømmer om en mini-Tarik som han kan leke med. Nå leker han med ballen i nederlandske Heerenveen. Foto: ERIK BERGLUND Vis mer

Hva er den beste avgjørelsen du har tatt?

- Kanskje å søke på Toppidrettsgymnas etter ungdomsskolen. Jeg kom inn fordi jeg hadde gode karakterer, og jeg var kjempefornøyd med å kombinere skole og trening.

Og den dårligste avgjørelsen?

- Hmm … den var verre. Jeg tror ikke det har vært noe store greier - hittil.

Hva er det beste rådet du noen gang har fått?

- «Uansett hva som skjer, hold beina på jorda», sa bestefaren min. Han er død nå. Men han sa alltid at du skal være deg selv, hele tida - det er viktig for meg.

Hva er din største utfordring i dag?

- Å etablere meg her i Nederland, å begynne et nytt kapittel i livet mitt. Bli en god Æresdivisjonspiller. Å lære meg språket og sørge for at jeg trives. Jeg går på språkkurs to ganger i uka.

Hva er den viktigste erfaringa du har høstet fra idretten og livet?

- Herregud, så vanskelige spørsmål! (Lang tenkepause) Jo, at talent ikke tar deg hele veien. Du må jobbe knallhardt med det, utvikle det videre.

Hva trenger du å utvikle nå?

- Det fysiske, spesielt. Jeg må bli sterkere. Men så gjelder det også å forbedre de ferdighetene du aldri blir utlært på, som skuddteknikk, pasning, mottak… det meste, egentlig.

Hvis du ikke hadde drevet med fotball, hva hadde du gjort da?

- Da hadde jeg fortsatt med utdannelsen, tror jeg. Jeg var faktisk ganske skoleflink, før fotballen tok over - den tar mye mer tid enn folk tror. Det er krevende. Kanskje studerer jeg mer seinere i livet.

Hva tenker du å studere da?

- Fysioterapi. Det var det som var planen. Lære litt om skader og hvordan forebygge skader.

Hva er ditt skjulte talent?

- Jeg er ikke så verst i bordtennis. Det var et bordtennisbord på Fredrikstad stadion, så vi pleide å stå og spille der. Og på ungdomsskolen spilte jeg masse. Jeg drev også med taekwondo da jeg var yngre. Det var den gang jeg var myk, det…

Hva er din største flause?

- Jeg skulle på kino med en date, og da vi gikk inn i salen var det helt fullt av folk. Vi kom litt seint, så det var helt mørkt. Da vi kom til raden vår, satt det noen på plassene våre. Jeg sa: «Unnskyld, jeg tror dere sitter på setene våre.» De reiste seg opp og vi forstyrret alle i salen. Alle så på oss. Idet vi skulle sette oss, oppdaget jeg at filmen ikke var den vi skulle se. Vi var i feil sal! Dermed måtte vi reise oss på nytt og forstyrre alle enda en gang. Uff, det var nok ikke en helt vellykka date.

Hvem har vært dine viktigste mentorer og forbilder?

- Jeg har alltid sett opp til Raúl. Real Madrid er favorittlaget og det har alltid vært Raúl som har vært favoritten. Han er ikke supergod, men scorer alltid og virker som et forbilde for lagkameratene. Som liten var det storebror som var forbildet, kanskje fordi han var så god i taekwondo.

Hvem er din livs store kjærlighet?

- Si det … Jeg har det jo kjempefint sammen med kjæresten min nå, Hedda (Vedeler). Hun spiller for Røas damelag, vi gikk sammen på gymnaset.

Hva gjør en person sexy?

- Sexy? For meg er ikke det så viktig, men kanskje hvis du er litt jålete. Som Thorstein Helstad i den underbuksereklamen, he-he.

Du synes Thorstein Helstad er sexy?

- Nei, nei… Jeg synes ikke det.

Hvem er Norges mest sexy da?

- Jeg veit ikke om jeg skal si noe, jeg… Hedda blir sikkert så… du veit. Det er mange fine jenter, men jeg har ingen spesielle favoritter.

Er det noe du bryr deg om i verden?

- Ja! Barn som sulter og barn som ikke får muligheten til å spille fotball - det er veldig trist. Hvis jeg får bygget meg opp litt penger, skal jeg reise til Afrika og hjelpe barn. Der er det mange som har lyst til å spille fotball, men som ikke kan fordi de ikke har utstyr eller baller - og må bruke all tid på å skaffe mat og klær. Får jeg muligheten til å hjelpe til, vil jeg gjøre det. Det Ole Gunnar Solskjær har gjort gjennom Unicef, synes jeg er veldig bra.

Hva irriterer og frustrerer deg?

- Mennesker som tar feil, basert på manglende kunnskaper. Utlendinger opplever det ofte. Hvis én utlending gjør noe dumt, tror mange at alle utlendinger er på samme måten.

Har du opplevd slik stigmatisering?

- Nei, men jeg kjenner mange som har det.

Hva ville folk aldri trodd om deg?

- Kanskje at jeg kan danse salsa? Jeg har lært meg litt, men er ikke kjempegod.

Du har vel danset med Hedda?

- Nei, faktisk ikke. Jeg tror ikke hun kan salsa.

Hvem ville du invitert på middag?

- Kompisene mine fra Fredrikstad - det er lenge siden jeg har sett dem. Vi skulle spist god mat, og spilt Playstation eller poker. Jeg savner det. Og så ville jeg hatt Hedda på besøk. Hun har vært her to ganger, men kan gjerne komme igjen.


Hva ville du servert kompisene?

- Pizza. Med tynn bunn, der jeg kaster deigen opp i lufta. Pappa har drevet pizzarestaurant i 30 år, så dette kan jeg. Så ville jeg hatt på biff og løk, sjampinjong, paprika og ost. Men ikke skinke. Og hvit saus, broren min lager verdens beste hvite saus. Så er det bare å steke den godt.

Lager du noen gang marokkansk mat?

- Mamma lager det. Couscous, det er kjempegodt. Mmm….

Fortell oss din morsomste historie fra fotballlivet?

- Hmmm... Hva kan det være? Det må være noe med Raymond (Kvisvik) da… Nei, jeg kommer ikke på noe. (Vi ringte Tarik to ganger de neste dagene for å få noe ut av ham, uten å lykkes, journ.anm.)

Beste plata?

- Jeg har aldri kjøpt en cd, jeg laster bare ned låter på iPoden. Det går i energimusikk før kamp, og litt roligere R´n´B etter kamp.

Beste film?

- Jeg liker realistiske filmer, basert på sanne historier. «Blood Diamond» var bra.

Beste bok?

- Jeg har aldri lest en bok - før nå. Jeg har begynt på Dagfinn Enerlys bok. Den er rørende og veldig god. Dagfinn er en utrolig fin fyr. Jeg husker første gang jeg spilte mot ham, han høyrekant og jeg venstre. Jeg løp hele tida, og til slutt sa han: «Kan

du slappe av litt, jeg begynner å bli sliten.»

Når får vi se deg og John Carew som spisspartnere på landslaget igjen?

- Snart, håper jeg. Kanskje mot Skottland eller Nederland? Særlig mot Nederland hadde vært artig. (Intervjuet er gjort før troppen ble tatt ut, red.anm.) Carew er en drøm å spille sammen med. Han får all oppmerksomheten fra forsvarerne, da får jeg masse rom å løpe i.

Hvordan er livet ditt når du er 30 år, tror du?

- Da håper jeg at jeg fremdeles spiller fotball. Og at jeg har en liten gutt. Jeg er veldig glad i barn, jeg skulle gjerne fått en sønn som jeg kunne trent opp til å bli god.

Hva føler du nå?

- Jeg føler meg bra ennå, jeg. Sola skinner fremdeles. Det er godt å leve.

BLID: En av tingene som derimot irriterer spisstalentet er mennesker med manglende kunnskaper. - Utlendinger opplever det ofte. Hvis én utlending gjør noe dumt, tror mange at alle utlendinger er på samme måten, sier Elyounoussi.
KNALLDEBUT: Tarik Elyounoussi kom inn og scoret i sin foreløpig eneste landskamp for Norge, privatlandskampen mot Uruguay på Ullevaal i mai (2-2). Her jubler han sammen med John Carew og John Arne Riise. Åge Hareide fant ikke plass til Elyounoussi i troppen mot Skottland og Nederland.
LES MER I SPORTMAGASINET: I dagens Sportmagasin kan du lese intervjuet med Tarik i tillegg til spennende saker om blant annet cricket, slakk line og norske ungdommer på toppidrettsskoler.