«Jeg skulle ønske jeg var jomfru. Men det er for sent nå»

Norske jenter får nye idealer når de går på skoler der de selv er etniske minoriteter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«JEG BRUKER ALDRI tynne sommerkjoler eller miniskjørt, og jeg viser ikke navlen slik som det er moderne å gjøre nå. Jeg forsøker å se anstendig ut på en muslimsk måte fordi jeg vet hva muslimske gutter og jenter tenker.»

Jenta som forteller er en etnisk norsk jente som går på en skole på Oslos østkant. På skolen er etniske nordmenn i klart mindretall. Og de etnisk norske jentene har begynt å forkaste de norske idealene om likhet og toleranse til fordel for ære.

«Jeg skulle ønske jeg var jomfru. Men det er for sent nå. I mitt neste liv vil jeg være muslim og oppføre meg som en pakistansk jente. Kanskje vil de respektere meg mer», sa en annen norsk jente.

BURKA OG BRITNEY er blitt ytterpunktene i osloskoler. Norske elever, særlig jenter, har tilpasset seg tenkemåter fra øst. Jentene forholdt seg til innvandrergruppenes æreskodekser i friminuttene og etter skoletid. De gjør det for å unngå dårlig rykte.

- Jeg opplevde at noen norske jenter hadde et pakistanerkompleks. De var opptatt av kyskhetsidealer. I denne perioden var det vanlig å vise magen, men det gjorde ikke disse jentene. De var opptatt av å dekke seg til. De gikk kledd minst mulig utfordrende, sier sosialantropolog Inger-Lise Lien til Dagbladet.no.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer