EVIG: Jonas Dahlberg ønsket å lage et minnesmerke som ikke kunne forandres, fjernes eller gis nytt innhold. Løsningen ble å fjerne 1000 kubikkmeter stein. Å la det stå igjen en revne i landskapet. - Det er et smertefullt kunstverk fordi det kommuniserer så direkte. Noe er revet bort, sier han. Foto: LARS MYHREN HOLAND
EVIG: Jonas Dahlberg ønsket å lage et minnesmerke som ikke kunne forandres, fjernes eller gis nytt innhold. Løsningen ble å fjerne 1000 kubikkmeter stein. Å la det stå igjen en revne i landskapet. - Det er et smertefullt kunstverk fordi det kommuniserer så direkte. Noe er revet bort, sier han. Foto: LARS MYHREN HOLANDVis mer

- Jeg var ikke forberedt på kritikken. Det var kanskje litt naivt.

Kunstner Jonas Dahlberg (44) blir hyllet verden over for sitt 22. juli-minnesmerke. Utøya-naboer omtaler det som en «voldtekt».

Har du allerede abonnement?   Logg inn

MAGASINET  (Dagbladet): Når du kommer til tunnelen ved Sønsterud, på E16 i nordgående retning mot Hønefoss, tar du av ned på fylkesvei 155 som følger landskapet langs østbredden av Tyrifjorden.

Fra tid til annen skimter du Utøya et stykke framme og til venstre. Når du nærmer deg Utvika, like før du kan se Utøya-ferja MS Torbjørn ligge fortøyd nede i strandkanten, kjører du over en bakketopp der «Vi Vil Vinne» står malt i hvite bokstaver på asfalten.Det er et krigsminne fra 1941, men har nå fått nytt innhold.

Et bilde av ordene brukes i en underskriftskampanje som til nå har samlet rundt tusen signaturer, men denne gangen handler det ikke om tyskerne. Det handler om regjeringen, det statlige organet Kunst i offentlige rom (KORO) og den svenske kunstneren og arkitekten Jonas Dahlberg (44).

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn