MOR OG BARN: Langt hjemmefra, i Norge, et land hun ikke vet om hun får bli boende i, fødte Batool Sadeq nettopp en datter. Sin førstefødte. Foto: Siv Johanne Seglem
MOR OG BARN: Langt hjemmefra, i Norge, et land hun ikke vet om hun får bli boende i, fødte Batool Sadeq nettopp en datter. Sin førstefødte. Foto: Siv Johanne SeglemVis mer

- Jeg var så redd. Jeg ble en person som tok sjansen på å dø. Hvor redd blir du ikke da?

I 2015 strømmet nesten en million mennesker innover Europa. På let etter et herberge der det var plass. Batool og Hayder kom fra Irak. Da de krysset grensa til Norge i september var det to måneder til Batool skulle føde.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det skjedde i de dager da flyktningene strømmet innover Europa, den høsten da de små fullastede gummibåtene fortsatte å trosse Middelhavets bølger, og mennesker på let etter ei framtid vandret nordover. Hayder (28) dro fra Tyrkia til Hellas, via politistasjonen i Aten, gjennom Makedonia til togstasjonen i Ungarn, videre gjennom Østerrike, Tyskland og Sverige, før han krysset grensa til Norge, sammen med Batool (29), sin kone som ventet barn. Det var den 23. september, og på dagen to måneder før hun skulle føde.

Men historien begynner lenge før det.

Første gang Batool Sadeq så Hayder Zaid, var for drøye tre år siden, på Universitetet i Bagdad, i byen de begge kommer fra. Hun studerte regnskap, han var en sånn gutt alle jentene la merke til. Så la han merke til henne. Hun husker at han snublet i sine egne bein mens han så på henne. En dag sa han hei. En dag pratet de sammen. En dag forelsket de seg.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn