- Jeg vil kunne se barnebarna mine i øya og si at jeg har gjort det jeg kan

Da AUF-leder Mani Hussaini (28) flyktet fra Syria, tilhørte han og familien landets intellektuelle og økonomiske middelklasse. Nå vil han bare være en helt vanlig fyr fra Jessheim.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Det er stor forskjell på hvordan rike og fattige flykter. Vi kom med fly, mens mange risikerer livet under en trailer. Men folk flykter fra det samme, og bærer på den samme drømmen om et liv i frihet, sier Mani Hussaini.

Pappa har vært sporløst forsvunnet i flere dager, men nå har familien sporet ham opp og bestukket vaktene for å få ham ut av fengselet. Mani er 11 år den desemberdagen faren plutselig kommer på skolen for å hente ham. Han sier de må reise, at de må skyndte seg hjem og pakke. Men Mani vil ikke dra. Han er glad i klassekameratene sine på den kristne privatskolen, de er jøder, kurdere, armenere og syrere og muslimer om hverandre.

««Han kan huske eimen av det møkkete transittmottaket i Uppsala. Familien stuet sammen på ett rom, lillesøstera som får lus allerede første dagen.»»

Han skjønner ikke hvorfor han plutselig må forlate dem og alle de fine lekene sine. Selvsagt vet han at det er forbudt å snakke kurdisk offentlig. Men han vet ikke at faren er opposisjonell og medlem av Kurdistans demokratiske parti, og at han i all hemmelighet har skrevet bøker og kronikker under pseudonym. Når han har sittet der på fanget til pappa mens kvinnene og mennene har drukket whisky og diskutert til langt på kveld, har han aldri lagt merke til hva de snakker om.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn