Jennys hjørne

Designeren Jenny Hellströms (31) leilighet i Stockholm er som et lite eventyr.

Det første man ser når man kommer inn i leiligheten til Jenny Hellström på Söder i Stockholm er en svart tapet med rosemønster som dekker endeveggen i stua.

- Kom inn! Vil dere ha te? spør Jenny, og viser vei inn i hjørneleiligheten, som ligger på toppen av en okergul bygård fra 20-tallet.

Jenny serverer te med melk og slår seg ned i en oransje stol i plast. Fra de åpne verandadørene kommer det skarp vårluft, og om man reiser seg fra den grå sofaen og ser ut, venter en fantastisk utsikt over fjorden og den gamle arbeiderbydelen Söder.

Det var Jennys mann som bodde i leiligheten først. Så kjøpte han naboleiligheten og slo ut veggene, og nå har den lille familien dobbelt så mye boltreplass med to stuer, kjøkken og to soverom. De to balkongene er uvurderlige uteplasser sommerstid.

- Jeg vil aldri flytte herfra, sier Jenny.

I Norge er Jenny mest kjent for sitt klesmerke «Jenny Hellström», som hun startet da hun var 20. Rett etter eksamen ved Tilskjærerakademiet i København satt hun en hel sommer i en kjeller i Stockholm og sydde opp sin første kolleksjon.

- Heldigvis visste jeg ikke så mye om bransjen, og bare kjørte på. Så jeg fikk gå den harde veien.

Hun lærte seg alt om produksjon, fant fabrikker i Portugal og lærte seg økonomi. Jenny var blant de første svenske designerne som gikk i bresjen for det som de siste åra er blitt betegnet som det «svenske moteeventyret».

Jennys hjørne

- Folk er enormt motebevisste i Sverige i dag. Trendene starter i storbyene og dermed har man fått den utviklingen man ser i Stockholm.

I mange år jobbet hun sju dager i uka. I dag har hun to døtre på to og fem år.

- Det var bra for meg å få barn, man trenger ikke tenke seg om lenger før man prioriterer. Har du store ambisjoner, er det godt med en reality check iblant.

Klærne hennes har en helt spesiell signatur.

- Jeg designer etter hva jeg selv synes er fint. Jeg liker å kle meg opp til hverdags og kler meg gjerne ned til fest. Det skal være bekvemt, lekfullt og deilig. Trender interesserer meg ikke, jeg bryr meg bare om å være kreativ, sier hun.

Også i hjemmet sitt vil Jenny ha det vakkert og bekvemt. Leiligheten hennes er overraskende romantisk og feminin, en blanding av fransk kontinental stil, britisk landsbyromantikk og skandinavisk kjølig eleganse, alt iblandet Jennys sans for snodige og vakre detaljer.

- Jeg er glad i nostalgi, man skal kjenne at det pirrer i magen, og det skal være kärlek.

Jenny tar tak i stolryggen på en av stolene i spisestua.

Romantikk, takk: Den svenske motedesigneren Jenny Hellströms leilighet har varme og personlighet.
Det store mørke tapetet gir
stua et vakkert særpreg. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
Romantikk, takk: Den svenske motedesigneren Jenny Hellströms leilighet har varme og personlighet. Det store mørke tapetet gir stua et vakkert særpreg. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

- Ofte er det lagt ned mye mer tid og kraft i gamle ting, som disse stolene som jeg fant på en loppis i Norrland. Det er morsomt med loppis, men jeg prøver å ikke kjøpe så mye lenger. Men iblant finner man ting som man kjenner at forsterker ens personlighet, og som man vil se på hver eneste dag.

Eierfølelsen til hjemmet er viktig.

- Jeg nyter virkelig å være hjemme. Jeg er veldig nostalgisk og idylliserende, og må ha et varmt hjem. Man skal merke at dette er hjemmet ditt. Dette tapetet er mitt, dette er jeg. Så må en tørre å ha framme saker som påminner en om seg selv.

Jenny henter et smykkeskrin. Mange av smykkene har hun fått av svigerfaren. Han er smykkesamler og reiser jorda rundt. Finner han noe vakkert, tar han det med hjem til Jenny. I likhet med svigerdatteren er han gammeldags romantisk og elsker roser.

- Det er denne eventyrfølelsen, den følelsen du får av sagor, den er helt fantastisk …

Har du kjøpt et plagg av Jenny Hellström, husker du sikkert det lille rare bildet av en mørk mann med kraftige briller som sitter på prislappen, pryder knapper eller er mønster på kjolene og jakkene.

- Det har blitt et morsomt lite mysterium rundt det bildet, sier Jenny og smiler.

- En japaner spurte om det var meg, en annen trodde det var Sjakalen.

Ingen av dem hadde rett.

- Jeg fant dette bildet av pappa og syntes det var jätteroligt. Jeg spurte aldri om å bruke det, men trykket opp bildet på en masse prislapper. Da jeg hadde hengt opp alle klærne i butikken, tok jeg pappa med dit så han fikk se, og da ble han kjempesjenert, sier Jenny og ler godt.

kgu@dagbladet.no

Denne saken står på trykk i dagens Søndag. Vil du lese flere saker fra søndagsmagasinet, klikk på linken under.

<B>Original:</B> Jenny både kler seg, designer og innreder helt etter sin egen estetiske sans.
<B>Sov i ro:</B> Jenny er glad i asiatisk inspirasjon, det synes på soverommet og gir god feng shui.
<B>Luftig:</B> Fra de to balkongene ser man både til sjøen og utover bydelen Söder.
<B>Fransk vri:</B> Kjøkkenet er lite, men med sterk kontinental følelse.
<B>Drøm:</B> Lysestaken fra New York var dyr, men er høyt elsket.
<B>I ro:</B> Barnerommet skal også være et sted for ro og hvile.
<B>Vakkert nips:</B> Husets eier er svak for nostalgi og barndomsidyll.