De gode hjelperne: - Jeg kunne jo ikke si en eneste setning da jeg våknet. Etter hvert kunne jeg uttrykke meg veldig kort. Og nå, nå har jeg ikke så mye luft som før jeg ble lam, sier Jesper Juul. Bak står Ann-Berit, en av hjelperne som kommer hver dag. Og som ikke behandler ham som pasient, men som Jesper. Foto: Christian Roth Christensen
De gode hjelperne: - Jeg kunne jo ikke si en eneste setning da jeg våknet. Etter hvert kunne jeg uttrykke meg veldig kort. Og nå, nå har jeg ikke så mye luft som før jeg ble lam, sier Jesper Juul. Bak står Ann-Berit, en av hjelperne som kommer hver dag. Og som ikke behandler ham som pasient, men som Jesper. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Jesper Juul (68) kunne ikke snakke på fire år

 - Det var en ubehagelig opplevelse at hjernen ikke fungerte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

– Jeg har vært ute av virkeligheten i fire år.

Det er det første han konstaterer, Jesper Juul, etter å ha ønsket velkommen med venstrehånda. Høyrehånda er halvvissen og ligger over joysticken på den elektriske rullestolen hans.

Etter å ha vært ute av stand til å snakke i fire lange år, fikk han i sommer stemmeprakten tilbake. Skandinavias fremste familieterapeut. Omstridt, men også en slags husgud hos et utall barnefamilier i Norge, Danmark og Sverige. Og en drøss andre land.

Om Jesper Juul Født 18. april 1948.Familie: Skilt for andre gang. Har sønnen Nicolai og barnebarna Alex (10) og Matthew (3).Beste egenskap: Romslig og emaptisk.Verste egenskap: Tilbøyelig til å fly solo i mange av livets gjøremål. Det var fra begynnelsen av et grunnvilkår i livet mitt at jeg måtte klare meg selv.Leser: Bo Østerlund: «Modne menn. Samtaler om livets patina. Samtaler med 24 kendte danske mænd om livet efter 60». En viktig milepæl i den danske mannens historie.Hører på: Miles Davies, Oscar Peterson og klassisk pianomusikk.Ser på: «Arrival». Det er første gang jeg ser sci-fi i mitt liv, men den er helt fantastisk.Blir provosert av: Samfunnets uendelige byråkratisering og absolutte mangel på sans for faglig kvalitet i omgangen med mennesker i barnehage, skole, sykehjem og lignende.Beundrer: Paven.Er redd for: Høyder, inndelingen av mennesker i vinnere og tapere. Og det at selv våre nordiske samfunn konsekvent svikter de svakeste.Drømmereisemål: Jeg kommer aldri til å reise mer, men i drømmene mine vil jeg besøke sønnen min i Thailand.Gjør om ti år: Det samme som nå, å bli klokere på hva livet mellom mennesker består av og hvordan vi kan bli mindre primitive.

Nå sitter 68-åringen og smiler nesten gutteaktig hjemme i Odder i Danmark.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn