Jezzus! De tegner oss

Gud og Jesus er blitt vant til det, nå er det Mohammed sin tur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BRIAN VAR EN NAUGHTY BOY. Det ble det bråk da filmen om ham som ble født i nabostallen til Jesus kom i 1979.

«Life of Brian» ble forbudt av filmsensuren i Norge, og mange mente myndighetene håndhevet blasfemiparagrafen strengere enn selv kristne organisasjoner forsto den.

Oppstandelsen omkring filmen kom primært på grunn av sensuren, det var ikke selve innholdet i den som provoserte like kraftig. Brian ble markedsført i Sverige som «så morsomt at den er forbudt i Norge.» Da den endelig kom på kino var teksten fjernet her og der, slik at de som ikke kunne engelsk ble skånet. Det føltes absurd for de fleste, og det ble enda mer bråk. Til slutt ble hele filmen vist med tekst.

Andre Mosebok slår fast at man ikke skal spotte Gud. I dag er kristendomsharselas blitt så vanlig i Norge at det skal en del til før det blir morsomt. Selv ikke de kristenkonservative gidder å heve øyenbrynet over tulling med Jesus. PR-messig er det dessuten katastrofalt å bli sur for slikt. Og de som misliker satiren vet at det ikke nytter å anmelde, de har gitt opp.

Blasfemiparagrafen har vi likevel fortsatt, i paragraf 142 i straffeloven Straffen er bøter eller fengsel inntil 6 måneder. I 2002 foreslo Straffelovkommisjonen å få den fjernet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer