Jørgen tabbemaker

Da vi antydet at Jørgen Kosmo (58) var...ehh...litt folkelig, rant det over for den avtroppende stortingspresidenten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GJENNOM SIKKERHETSKONTROLLEN, forbi glassdørene, gjennom vandrehallen og til venstre. Der er dørene beslått med gull. Jo nærmere du kommer Jørgen Kosmos kontor, desto mer skinner og funkler det. Hans ulastelige sekretær leder oss fram. Kosmo er klar om et øyeblikk, hvisker hun alvorlig. Så går dørene opp. Der står han, den lille mannen. Snekkeren fra Fauske som er rangert som Norges nest viktigste person.

-  Ja, det stemmer. Men det er protokoll. Det er ikke personlig. Jeg er nummer to etter kongen i kraft av Stortingspresidentjobben. Hjemme er jeg nummer to etter kona.

-  Hadde du trodd du skulle nå så langt, Kosmo?

-  Hæ hæ, sier han og slipper hele den svære, nordnorske latteren løs i to korte støt.

-  Nei, det hadde jeg aldri trodd.

DET TRODDE NOK IKKE mora hans heller. At han skulle sitte på hovedstadens staseligste kontor, med utsikt til Slottet og hele Karl Johan. Han har kremtopper i en liten sølvskål, marmorpeis og en original Astrup på veggen. Det minst fasjonable i rommet er kanskje ham selv.

Da Jørgen Hårek Kosmo kom til verden en desemberdag i 1947, var det ikke ei sølvskje i sikte. Fauske i Nordland var bombet sønder og sammen, men mora lot veslegutten spille fiolin sånn at han skulle skikke seg vel her i livet. Han hadde litt å slekte på. Faren var vara på Stortinget helt til han døde da Kosmo var elleve. Selv ble han snekker, og drømte kanskje ikke om mer enn et fint rekkehus til seg og kona. Men så kom fagforeningen og oppdaget hans politiske talent. Så ble han jommen valgt inn på tinget, og før vi visste ordet av det var han, Gud hjelpe meg, forsvarsminister.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer