Du leser nå Dagbladet Pluss

Jørn H. Hurum forteller om funnet i Dagbladet

- Verdens vakreste fossil.

FORTELLER OM FUNNET SELV:  Jørn H. Hurum hadde verdenspressen i sine hule hender i New York i går. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan Honda
FORTELLER OM FUNNET SELV: Jørn H. Hurum hadde verdenspressen i sine hule hender i New York i går. Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/Stan HondaVis mer

||| AKKURAT NÅ ER JEG i New York for å vise fram verdens vakreste fossil til verdenspressen. I over to år nå har jeg sammen med et forskerteam studert hva enkelte allerede kaller verdens 8. underverk.

Dette er et fossil av en 47 millioner år gammel primat som vi har kalt IDA, det latinske navnet er mer komplisert: Darwinius masillae. Primater er den gruppen pattedyr som vi hører til. Dette er en av våre fjerne slektninger.

Fossilet ser ut som en liten ape, omtrent på størrelse med Pippi Langstrømpe. Fingrene og tærne mangler klør og har negler som oss, stortåa står ut fra de andre tærne for å gripe og hennes øyne som er rettet forover.

Ingen fossiler av primater mellom IDA og begravde mennesker er så komplette. Lucy for eksempel, som er et tidlig menneskeliknende skjelett og 3,2 millioner år gammelt, er bare førti prosent komplett.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

HELGEKUPP

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/ 6mnd når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/3mnd).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.