Journalistenes selvbilde i 1969 ...

Og en ung Knut Haavik. Se dokumentaren «Og avisen dør med døgnet» fra 1969.

VI NETT-JOURNALISTER får daglig selvbildet knust av flinke og kritiske lesere. Og sant nok - journalister er vel ikke landets mest beskjedne yrkesgruppe.

Men det var ikke stort bedre i gamle dager.

«Publikum har krav på å få vite den hele og usminkede sannhet», heter det i denne dokumentaren fra 1969, produsert for Oslo journalistklubb.

En ung Knut Haavik figurerer i skrytedokumentaren, sammen med Finn Graff og klipp av en rekke av datidens kjente personer. 

«Lesernes interesse går foran alt», «for en pressemann er selv den minste lille sak av betydning», er andre fyndord i filmen.

FIMEN ER HENTET fra siste DVD-en i serien «Oslofilmer» som lanseres 7. september. Prosjektet er et samarbeid mellom Norsk Filminstitutt og Oslo byarkiv. Rett etter 2. verdenskrig fikk kinosjef Kristoffer Aamot i Oslo Kinematografer satt av penger i et fond som gjorde det mulig for unge filmskaper trene seg i filmfaget ved å lage korte dokumentarfilmer, med den forutsetning at filmene handlet om Oslo by.

Filmene i serien spenner fra 1948 til tidlig på 80-tallet, og den siste DVD-en dekker perioden 1960 til 1980.

 «OG AVISEN DØR DØR MED DØGNET» er en film av Ola Winger. Ifølge egenomtalen presenterer den hele spekteret av journalistens oppgaver, fra intervju til den ferdige avis.

Denne dokumentaren og andre Oslofilmer kan du også se på Filmarkivet.no.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

PÅ REDAKSJONSMØTE:</B> En ung Knut Haavik.
TIDLIG GRAFF: Dagbladets mangeårige hustegner i aksjon.
MED TO FINGRE: På skrivemaskin. Journalisten anno 1969.
SLAGORD: «Lesernes interesse går foran alt», heter det i filmen.