Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Journalister må ha dispensasjon for å bruke PC

Nå tar aviseierne opp kampen mot grafikerne.

I TABLOID: Aftenposten er en av storavisene i Norge som i perioder har vært ute av stand til å tøyle grafikernes makt i avisa. Mye dobbeltarbeid har vært gjort i årenes løp blant annet på grunn av filmsatsparagrafen. Her legges det om til tabloidformat i 2003. Sjefredaktør Einar Hanseid (til venstre), typograf Ann Kristin Hindal og presentasjonssjef Trygve Berg tar en siste titt på oppsettet.Foto: Morten Holm / SCANPIX
I TABLOID: Aftenposten er en av storavisene i Norge som i perioder har vært ute av stand til å tøyle grafikernes makt i avisa. Mye dobbeltarbeid har vært gjort i årenes løp blant annet på grunn av filmsatsparagrafen. Her legges det om til tabloidformat i 2003. Sjefredaktør Einar Hanseid (til venstre), typograf Ann Kristin Hindal og presentasjonssjef Trygve Berg tar en siste titt på oppsettet.Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

- NEI, DET ER IKKE LOV, var beskjeden en medieleder i en middels norsk avis fikk da hun for noen år siden forsøkte å vise en typograf noe på datamaskinen, og nærmet seg datamusa.

Den ansatte mente musa var forbudt område for personer som ikke hadde grafisk fagbrev.

Nå angripes på nytt filmsatsparagrafen - en overenskomst i arbeidslivet fra 1966 som gir grafikere i aviser eneretten til å lage avissider.

Toppsjefene i norske medier har samlet seg i et utvalg i regi av Mediebedriftenes landsforening hvor de jobber med å fjerne paragrafen. De mener regelverket vi har i dag er med på å opprettholde et produksjonsledd i avisene som er unødvendig.

- Vi snakker om betydelige innsparingsmuligheter. Det er forstatt behov for typografisk kunnskap, men ikke typografer som gjør en unødvendig jobb. Avisene må ta tak i dette nå om de skal overleve, sier førsteamanuensis Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet.no, som mener filmsatsparagrafen fører til unødvendig dobbeltarbeid.AVTALEN MED DET MERKELIGE NAVNET er helt unik i verdenssammenheng. I Sverige finnes det ingen filmsatsparagraf, og dessuten få typografer.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

UT ÅRET*

KUN I OKTOBER

10 kr

(0,17 kr per dag)

KJØP UT ÅRET*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UT ÅRET* 10 kr ut året. 0,17 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99,-/mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr for 3 måneder. 2,77 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249kr/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 UKE**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE** 1 kr for første uke. 0,14 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (99kr/måned). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (55kr/uke). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?