I TABLOID: Aftenposten er en av storavisene i Norge som i perioder har vært ute av stand til å tøyle grafikernes makt i avisa. Mye dobbeltarbeid har vært gjort i årenes løp blant annet på grunn av filmsatsparagrafen. Her legges det om til tabloidformat i 2003. Sjefredaktør Einar Hanseid (til venstre), typograf Ann Kristin Hindal og presentasjonssjef Trygve Berg tar en siste titt på oppsettet.Foto: Morten Holm / SCANPIX
I TABLOID: Aftenposten er en av storavisene i Norge som i perioder har vært ute av stand til å tøyle grafikernes makt i avisa. Mye dobbeltarbeid har vært gjort i årenes løp blant annet på grunn av filmsatsparagrafen. Her legges det om til tabloidformat i 2003. Sjefredaktør Einar Hanseid (til venstre), typograf Ann Kristin Hindal og presentasjonssjef Trygve Berg tar en siste titt på oppsettet.Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

Journalister må ha dispensasjon for å bruke PC

Nå tar aviseierne opp kampen mot grafikerne.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- NEI, DET ER IKKE LOV, var beskjeden en medieleder i en middels norsk avis fikk da hun for noen år siden forsøkte å vise en typograf noe på datamaskinen, og nærmet seg datamusa.

Den ansatte mente musa var forbudt område for personer som ikke hadde grafisk fagbrev.

Nå angripes på nytt filmsatsparagrafen - en overenskomst i arbeidslivet fra 1966 som gir grafikere i aviser eneretten til å lage avissider.

Toppsjefene i norske medier har samlet seg i et utvalg i regi av Mediebedriftenes landsforening hvor de jobber med å fjerne paragrafen. De mener regelverket vi har i dag er med på å opprettholde et produksjonsledd i avisene som er unødvendig.

- Vi snakker om betydelige innsparingsmuligheter. Det er forstatt behov for typografisk kunnskap, men ikke typografer som gjør en unødvendig jobb. Avisene må ta tak i dette nå om de skal overleve, sier førsteamanuensis Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI til Dagbladet.no, som mener filmsatsparagrafen fører til unødvendig dobbeltarbeid.AVTALEN MED DET MERKELIGE NAVNET er helt unik i verdenssammenheng. I Sverige finnes det ingen filmsatsparagraf, og dessuten få typografer.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn