Judas var ingen judas likevel

Verden er iferd med å miste et skjellsord.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

JUDAS ISKARIOT var en av de tolv apostlene til Jesus. Hans navn ble et skjellsord fordi Judas anga Jesus. Han gikk ut av kompisgjengen og fortalte makthaverne hvordan de kunne pågripe Jesus. Matteus skriver:

Da gikk en av de tolv, han som het Judas Iskariot, til overprestene og sa: «Hva vil dere gi meg for å utlevere ham til dere?» De betalte ham tretti sølvpenger.

Ifølge Matteus avtalte Judas med presteskapet at den han kysset var Jesus. Jesus, som på grunn av sin gudommelighet forutså Judaskysset, ble arrestert av romerske soldater, hengt på korset og døde.

ETTER JESU DØD var syndebukkbehovet ganske snart ganske stort, og Judas ble forræderen.

En av verdenshistoriens mest tragiske skikkelsers sorti er litt uklar. Matteus skriver at Judas angret, ga tilbake pengene og tok livet sitt. Lukas derimot, nevner ikke noe anger, han skriver at Judas forulykket, og at det var en straff for det han hadde gjort:

For lønnen han fikk for ugjerningen sin, kjøpte han en åker. Men han falt hodestups så buken revnet og alle innvollene veltet ut.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer