Juleribbe

Til 4 personer på 3 timer.

Ca. 2 kg ribbe Ca. 2 ts salt Ca. 1/2 ts pepper Beregn ca. 500 g ribbe per person. Se etter at beina er saget over. Ruter på svoren: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbeina, blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Gni inn ribba med salt og pepper 1-3 dager før steking. Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn og gi bedre smak. Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at den er litt høyere på midten (da renner det smeltede fettet bort). Hell over ca. 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie. Forvarm ovnen til 230°. Sett den foliekledde langpanna med ribba og vannet midt i ovnen i ca. 45 min. Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser ovnens temperatur til ca. 200°. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1- 1/2 time for tynnribbe, ca. 2- 2 1/2 timer for midtribbe). Ofte får den sprø svor av seg selv, hvis ikke gjør følgende mot slutten av steketida: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250° eller bruk ovnens grill. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent. La ribba hvile i ca. 20 min. slik at kjøttsaften «setter seg» og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 min. Ribba serveres med stekesjy eller saus, poteter, surkål eller rødkål - og svisker, epler, lefse og rørt tyttebær. Sjysaus: 1 pose sjysaus 1 sjalottløk 1 ts rød pepper 1 ts grønn pepper. Lag saus og tilsett sjalottløk i tynne båter og rød og grønn pepper. Lyst på noe annet? Se alle mattipsene!

Foto: Scanpix