Julesnadder

Test av portvin.

• Les alle anmeldelsene her!

TIDLIGERE ANMELDT:
• Årets beste juleøl
•  484 nye viner i bestillingsutvalget i november

• Beaujolais noveau

•; Champagne, dessertvin, rød- og hvitvin

I DENNE PORTVINSTESTEN har vi blindsmakt antatt gode viner av de typene vi anser som de mest interessante: Tawny, Colheita, Late Bottled Vintage (LBV) og Vintage. Portvin er naturlig søt fordi gjæringen stoppes ved å tilsette ren sprit før alt sukkeret er omdannet til alkohol.

Tawny og Colheita

Tawny har vært fatlagret og består av vin fra flere årganger som er minst 10/20/30 år gamle når det står 10/20/30 Years Old Tawny Port på etiketten.

Tawny har ikke bunnfall og behøver ikke dekanteres. Prøv en tawny til valnøtter, det er en veldig god kombinasjon! Colheita er også portvin som har vært lagret på fat, den har minst sju års fatlagring, og denne vinen er fra ett bestemt år, årgangen står på flaska.

LBV

Late Bottled Vintage (LBV) er viner med årgangsangivelse som har vært fatlagret i fire til seks år og som derfor modnes fortere enn årgangsportvin.

LBV filtreres i tappeprosessen og utvikler derfor ikke bunnfall. Men ingen regel uten unntak, og da står det «unfiltered» eller «traditional» på etiketten, og disse vinene bør dekanteres. LBV er vesentlig billigere enn Vintage.

Vintage Port

Vintage portvin lages bare i år som regnes som ekstra gode.

Den tappes på flaske før den er to år gammel, og bør enten drikkes ganske ung eller legges vekk i 15-30 år.

Årgangsportvin utvikler bunnfall og må helles forsiktig over i en klar eller hvit mugge, slik at det er lett å se når bunnfallet kommer og dekanteringen bør avsluttes.

Skyll flaska, og hell den rene vinen tilbake.

Godt følge

Portvin passer til julas nøtter, fiken, dadler og konfekt, eller til desserter som karamellpudding og sjokoladepudding, og til blåskimmelost. Eller bare som et glass til en avstressende stund i godstolen.

I følge Miguel Roquette på Quinta do Crasto er portvin Portugals svar på sentralvarmen, for med sine 20 prosent alkohol kan en portvin absolutt varme godt i en vinterkald kropp.


•
Les alle anmeldelsene her!

FÅR TERNIGKAST SEKS: Noval 20 year Old Tawny Port til 414 kroner.
<B>OGSÅ EN SEKSER: Ramos Pinto 30 Years Old Tawny.