Kaffekongen gir etter for press

Lørdag sa Herman Friele jr. at han ikke har noe ansvar for kenyanske kaffeplukkeres situasjon. Nå gjør han full retrett etter press fra Hakon Gruppen og Rema 1000.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

MAGASINET hadde lørdag en reportasje om de kenyanske kaffearbeideres forferdelige situasjon. AS Kaffehuset Friele besluttet på mandag likevel å melde seg inn i Initiativ for etisk handel (IEH). IEHs formål er å ta ansvar for arbeiderne som produserer varene i norske butikkhyller. Friele sendte ut pressemelding om beslutningen etter press fra sine største kunder. REMA 1000-SJEF Ole Robert Reitan sa til Dagbladet søndag at Friele måtte ta ansvar hvis påstandene i Magasinet stemte. Herman Friele jr. og ledelsen er tirsdag i Oslo for å snakke med Rema 1000-ledelsen om saken. Hakon Gruppen ønsker også å framstå som ansvarlige: - For oss er det krystallklart at også våre leverandører må ta ansvar. Vi har i dag stilt krav til Friele om at han umiddelbart tar kontakt med Initiativ for etisk handel for nødvendig bistand. Bare på den måten kan Friele framstå med den tillit vi forventer overfor oss og kundene i framtida, sa Hakons informasjonsdirektør Christian Sulheim på mandag. Få timer seinere sendte Friele ut sin pressemelding. I tillegg til Hakon Gruppen og Rema 1000 er også NorgesGruppen og Coop Norge medlem av IEH. De fire store dagligvarekjedene ba i går IEH innkalle alle de største kaffeimportørene - Friele, Kjeldsberg, Joh. Johannson og Coop - til et møte om de kriserammede kaffeprodusentenes situasjon. DE STØRSTE kaffeimportørene erkjenner at de i likhet med Friele ikke kan gi noen garanti for under hvilke forhold kaffen er produsert, med unntak av Max Havelaar-kaffen. - Arbeidsforholdene er mange steder forferdelige. Men hva kan vi gjøre? Vi trenger alle gode råd, sier Tor Glavin, direktør for Joh. Johannsons kaffevirksomhet. Også Marius Malke, administrerende direktør ved Kjeldsberg kaffebrenneri, erkjenner importørenes ansvar. Derfor støtter selskapet nå et program for utdanning og opplæring i bærekraftig og markedstilpasset kaffeproduksjon i Guatemala og Honduras. Kaffeimportørene møter gjerne IEH, men er i tvil om hvorvidt de har makt og virkemidler til å bidra til å stagge noe så komplisert som den globale kaffekrisen. KIRKENS NØDHJELP og IEH karakteriserte på mandag kaffeimportørenes og dagligvarekjedenes initiativ som banebrytende og historisk. De ser for seg et samlet initiativ mot internasjonal kaffeindustri, samarbeid med norske myndigheter for tiltak internasjonalt, og utvikling av verktøy så kaffeimportørene kan gå i dialog med de kriserammede produsentene. - Hva med alle andre dagligvarer som er produsert under uverdige arbeidsforhold? - Det får vi ta en annen gang, sier Hakon Gruppens Christian Sulheim. Si din mening: Har Friele ansvar for kaffearbeidernes kår?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer