Kakene:

Array

Sachertorte: Verdens mest berømte sjokoladekake. Originalen får du på Hotel Sacher, men også andre kafeer serverer sin variant av sjokoladekaka med et tynt lag syltetøy under den tykke glasuren. Utrolig mektig, men frisk til sjokoladekake å være.

Linzertorte: Søt mandelterte fylt med bringebær-, aprikos- eller ripssyltetøy. Smaker litt som fyrstekake, men er om mulig enda søtere.

Apfelstrudel: Ikke la deg skremme av utseendet. Til tross for et brunt og litt slapt utseende smaker denne eplekaka, bakt i en lett strudeldeig med melis på, aldeles nydelig. I motsetning til norske eplekaker som er mest deig, smaker denne epler.

Imperialtorte: En bombe av sjokolade og marsipan, som er et fullt måltid i seg selv. Våpenskjoldet til Wiens fyrstelige hotell Imperial pryder kaka.

Dobostorte: Feit smørkake, lag på lag med sukkerbrød og smørkrem, som regel med glasur på toppen.

Golatsche: Butterdeigskake fylt med søt kremost og syltetøy.

Krapfen: Smultbolle med plommesyltetøy.

Zimtschnäcke: Nøttefyll med sukker på, formet som en spiral.

Beugel: Croissant med nøtter.

Kipferl: Wiens svar på den franske croissanten.

KAFFE-VOKABULAR:

Brauner: Kaffe med melk.

Melange: Blanding av kaffe og varm melk.

Kurz: Ekstra sterk kaffe.

Obers: Kaffe med fløte.

Mokka: Sterk, svart kaffe.

Kapuziner: Svart kaffe med en skvett melk og melkeskum.

Schwarzer: Svart kaffe.

Konsul: Svart kaffe med en skvett fløte.

Türkischer: Rein svart kaffe servert på tradisjonelt tyrkisk vis.

Espresso: Som vi kjenner den herfra: liten, svart og sterk.

Pharisäer: Sterk svart kaffe med krem på toppen, servert med et lite likørglass rom.

Einspänner: Stort glass kaffe med krem på toppen.

Schlagobers: Sterk svart kaffe servert med fløte eller krem.

Kaisermelange: Svart kaffe, eggeplomme (!) og likør.

Bakruskaffe: Enkelte steder serverer de svart kaffe med salt og sitron - visstnok en vidunderkur mot bakrus.

SENTRUMSKAFEER:

Café Central: Palais Ferstel, Herrengasse 14. Overdådig katedralstil, med søyler og buer fra 1876. Liker du følelsen av luksus, er dette definitivt stedet for deg.

Konditorei Demel: Kohlmarkt 14. Konditoriet som åpnet i 1786, leverte i sin tid kaker til hoffet, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Unn deg en kaloribombe i kafeen, som er i rokokkostil med gullornamenter, speil, lysekroner og alt som skal til for å føle seg nesten litt kongelig.

Sacher Stube: Philarmonikerstrasse 4. Hotel Sacher har både restaurant, kafé og ei lita «stube». Vi valgte den sistnevnte, med silketapet, prismekroner og myke tepper. Dette er stedet for å spise den originale Sacher-torte. Som navnet tilsier, ble den funnet opp nettopp her.

Café Bräunerhof: Stallburggasse 2. Høyt og luftig under taket, men ikke fullt så pompøs som de foregående. Nøktern, men original innredning fra 1918. Pianomusikk i helgene.

Café Landtmann: Dr. Karl Lueger ring 4. Sigmund Freuds stamkafé er blitt 125 år gammel, og tar imot sine gjester bak grønne fløyelsgardiner og under dunkle taklamper. Perfekt for regnværsdager.

Café Hawelka: Dorotheergasse 6. Wiens beste kaféatmosfære, et sted hvor man har lyst til å flytte rett inn. Taket skaller av og møblene er slitte, men kafeen fra 1939 har beholdt sin opprinnelige sjarm. Og innehaverne Leopold (91) og Josefine (89) Hawelka sørger for at ingen sitter alene om de ikke vil.

Café Palmenhaus: I parken som hører til det gamle keiserpalasset Hofburg. I keiserens gamle veksthus fra 1907 gror palmene fremdeles helt opp til glasstaket. Lyst og luftig, og uendelig høyt under taket. Kafé på dagtid. På kvelden er dette en av restaurantene i Wien hvor du får virkelig god fisk.

Café Sperl: Gumpendorferstrasse 11. Både biljardbordene og det mørke interiøret er beholdt i samme stil som da kafeen åpnet i 1880. Under andre verdenskrig ble denne kafeen veldig populær blant soldatene, og dette var også Adolf Hitlers yndlingskafé i Wien.

Café Museum: Friedrichstrasse 6. Den kjente arkitekten Adolf Loos tegnet denne kafeen, som en gang huset gjester som malerne Gustav Klimt og Egon Schiele. I dag er kafeen ganske sliten, men slett ikke uten sjarm.

Café Kunsthaus: Untere Weissgerberstrasse 13. Ligger en liten trikketur fra den delen av sentrum hvor alle de andre kafeene nevnt ovenfor ligger. Men denne kafeen er verd trikketuren: Ikke en vinkel er rett. Gulvet bølger, veggene buler og kafédisken er bygd opp av gammel murstein. Maken finner du ikke.