Kan bli FNs nye sjef

Sørkoreanske Ban Ki-Moon er favoritt til å ta over Kofi Annans jobb.

TOPPJOBBEN som FNs generalsekretær er svært ettertraktet og i kulissene har kampen om å bli valgt til ny leder pågått lenge.

Kofi Annan går av 31. desember, og innen 31. oktober skal det være klart hvem som blir hans etterfølger.

Dagens måling er foretatt blant de femten landene i sikkerhetsrådet.

Torsdag kveld ble det klart at Ban fikk 13 oppmuntrings-stemmer, én fraråding og én blank stemme. Han ligger dermed foran indiske Shashi Tharoor, som i dag er en av FNs visegeneralsekretærer. Tharoor fikk åtte oppmuntringer, to frarådinger og to blanke stemmer.

- Jeg er glad jeg fikk en god evaluering fra medlemmene i Sikkerhetsrådet. Jeg tror det viser en vurdering medlemmene har gjort av min visjon for FN-reformer og min tro på framtiden til de Forente Nasjoner, sier Ban etter at målingen ble kjent.

Han lover å jobbe hardt gjennom slutten av prosessen, som avsluttes med avstemning i oktober.

- Jeg vil prøve å få overveldende støtte fra alle FNs medlemsland, sier Ban.

En kandidat trenger ni stemmer og ingen veto fra de fem vetolandene, USA, Kina, Storbritannia, Russland og Frankrike, for å bli valgt til generalsekretær.

I tillegg må alle de 192 landene i FNs generalforsamling godkjenne valget.

PÅ FORRIGE måling fikk Ban 14 positive stemmer av 15 mulige. Indiske Shashi Tharoor fulgte nærmest med 10 positive stemmer.

Det er fem andre kandidater som har meldt seg på i kampen: Surakiart Sathirathai, Thailands tidligere visestatsminister, Jordans FN-ambassadør prins Zeid Ra\'ad Zeid Al-Hussein, Jayantha Dhanapala fra Sri Lanka, Lativias president Vaira Vike-Freiberga og tidligere finansminister i Afghanistan Ashraf Ghani.

Tradisjonen tilsier at neste generalsekretær skal komme fra Asia. Det er fortsatt mulig for andre kandidater å melde seg på i kampen, men de har bare en teoretisk mulighet til å vinne.

USA har uttalt seg svært positivt om Ban Ki-Moon, og det gir han selvfølgelig ekstra stor mulighet til å vinne kampen. De fleste diplomatene holder han som favoritt, melder Reuters.

- Ban er en veldig, veldig kompetent yrkesmann, sier Chris Hill i USAs utenriksdepartement.

Alle kandidatene har drevet aktiv valgkamp med en rekke taler for FN-forum og reiser rundt i verden for å fremme sitt kandidatur.

SHASHI THAROOR som har vært nummer to på meningsmålingene så langt, tror dagens måling er avgjørende.

- Jeg var nummer to i begge de første målingene fordi jeg tror mange ambassadører og regjeringer ønsker et reellt alternativ. Men jeg innser at hvis Mr. Ban leder målingen på torsdag, så er løpet kjørt, sa Tharoor før målingen ble kjent.

Ban lover å videreføre arbeidet med å reformere FN-organisasjonen.

- FN skal først og fremst reformere seg selv. Den lider fordi den ikke evner å prioritere og gjøre klare valg. Ofte strekker den sine ressurser over så mange saker at til slutt blir lite oppnådd i noen av dem. Et resultat av dette er tvil om FNs kredibilitet. FN må love mindre og levere mer, sa Ban i sin siste tale til FN.

Ban har også uttalt at han vil jobbe for å bedre forholdet til myndighetene i Washington. Et bedre forhold til USA taler til hans fordel når det gjelder å få gjennomslag for sitt kandidatur. DISSE HAR vært FNs øverste sjef før Kofi Annan:

• Trygve Lie, Norge (1946-52)

• Dag Hammarskjöld, Sverige (1953-61)

• U Thant, Myanmar (1961-71)

• Kurt Waldheim, Østerrike (1972-81)

• Javier Perez de Cuellar, Peru (1982-91)

• Boutros Boutros-Ghali, Egypt (1992-96).

Les mer om dem her.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>Ban Ki-Moon</B>
<B>Jayantha Dhanapala</B>
<B>Surakiari Sathirathai</B>
<B>Ashraf Ghani Ahmadzai</B>
<B>Vaira Vike-Freiberga</B>
<B>Prins Zeid Al-Hussein</B>
<B>Shashi Tharoor</B>
FAVORITT: Ban Ki-Moon sammen med Kofi Annan.