Kan få brikke sydd inn i drakta

Knut Tørum vil måle alle bevegelser hos tippeliga-spillerne. Det kan gi deg og meg nye former for underholdning.

TRONDHEIM (Dagbladet.no:) De av oss som ikke kan få nok detaljert informasjon når vi følger med på en fotballkamp, kan begynne å glede oss til det Trondheims-baserte selskapet ZXY Sports Tracking får utviklet produktet sitt helt ferdig.

I går viste daglig leder i ZXY og eks-Rosenborg-trener Knut Tørum fram systemet under en testkamp på Lerkendal.

Ved hjelp av kameraer og radiobølge-mottakere montert i lysmastene som omkranser banen, registrerer systemet hver minste lille bevegelse på banen.

Hver spiller har en liten brikke sydd inn i drakta, og brikken sender ut 25 signaler i sekundet.

Dermed sitter ZXY igjen med store mengder informasjon om kampen og hver enkelt spiller. Denne informasjonen kan trenere bruke til å analysere spillernes prestasjoner nærmere.

Eller den kan brukes som opplysende underholdning for tilskuere, tv-tittere og andre fotballfrelste.

KANSKJE KAN VI i framtida klikke oss inn på en nettavis og se en direktesendt, animert versjon av kveldens tippeligakamp - ikke ulikt kampvinduet i dataspillet Championship Manager - i stedet for å følge kampen på tv, radio eller med tekstbaserte liveoppdateringer.

- Det er helt klart én av mulighetene som ligger her, bekrefter Tørum overfor Dagbladet.no.

SE FOTBALL MED NYE ØYNE: Trondheims-selskapet ZXY Sports Tracking har snart ferdigutviklet et system som måler alle spillernes bevegelser, fart og liknende gjennom hele kampen. Tanken er at informasjonen kan brukes av trenere til analyse - og av medier til å visualisere fotballkampen bedre. Foto: TROND ERLING PETTERSEN
SE FOTBALL MED NYE ØYNE: Trondheims-selskapet ZXY Sports Tracking har snart ferdigutviklet et system som måler alle spillernes bevegelser, fart og liknende gjennom hele kampen. Tanken er at informasjonen kan brukes av trenere til analyse - og av medier til å visualisere fotballkampen bedre. Foto: TROND ERLING PETTERSEN Vis mer

Hovedfokuset til ZXY er likevel å lage et system som kan være både nyttig og stilig. Det skal legge til rette for både analyse og underholdning.

Systemet skal blant annet måle hver enkelt spillers posisjon, skrittlengde, fart og puls.

Informasjon om bevegelser, belastning og liknende vil være nyttig for trenere som vil gjøre en dypere analyse av en kamp eller en trening enn det man kan få ved å se på video.

TV-kanalene vil nok derimot sikle etter å kunne tilby seerne løpende statistikk, eller for eksempel animasjoner der man kan zoome inn på enkeltspilleres posisjon og bevegelser - og «se» fra deres synsvinkel.

KNUT TØRUM BESKRIVER ivrig og gestikulerende hvordan han ser for seg verktøyet brukt i forbindelse med en tv-sending:

- Vi kan gå inn og se på hva det var Steffen Iversen så da han spilte fra seg den forløsende pasningen. Eller hva dommeren egentlig så fra sin posisjon da han ikke dømte straffe.

Det siste er naturligvis avhengig av at dommerne selv ønsker å få større fokus på sine prestasjoner, presiserer Tørum.

Men den tidligere RBK-treneren tror det bare kan være positivt for dommerne at tv-seerne kan oppleve deres virkelighet ute på banen på en mer tydelig måte.

Kan få brikke sydd inn i drakta

- Det kan være nyttig for dommerne å analysere sin egen plassering etter kampen, så dette systemet kan være et verktøy for dem også. Dessuten kan media og supportere få større forståelse for dommerens valg hvis de får se hva han faktisk så og hvor vanskelig det er å plassere seg riktig til enhver tid, sier han.

DET FINNES FLERE liknende tracking-systemer omkring i verden. Ett av dem er Prozone, som benyttes til analyse av mange trenere i klubber helt opp til Premier League-nivå. 

Men de mest utbredte systemene i dag benytter seg ifølge Tørum bare av kontrastsøkende kameraer.

Radiosenderne skal gjøre ZXYs system mer presist og dermed konkurransedyktig.

- Jeg er heller ikke imponert over hvordan de eksisterende systemene blir utnyttet kommersielt, sier Tørum.

- Vi kan hente ut mange flere data enn det vi for eksempel ser på Champions League-kamper i dag, hvor vi stort sett får vite hvor mange meter en spiller har løpt. Dataene kan behandles og prosesseres bedre enn i dag, mener den tidligere RBK-treneren.

Blant annet leker Tørum med tanken på at dataene fra ZXYs system kan lenkes opp mot dataspill, slik at en spillers profil og egenskaper i FIFA, Championship Manager eller andre fotballspill påvirkes av hvordan han har spilt i den virkelige verden.

Også medisinsk kan verktøyet være nyttig, ser han for seg.

De små brikkene klarer nemlig å måle for eksempel hvor store krefter som er i sving i en takling eller hvilke bevegelser den skadde spilleren gjorde rett før han ble truffet.

Brukt på trening kan systemet gi treneren en belastningskurve for hver spiller, slik at han kan se hvem som er i best form til å starte neste kamp.

TIRSDAGENS TESTKAMP ble spilt på treningsbanen ved Lerkendal, mellom to guttelag fra henholdsvis Rosenborg og bydelslaget Tiller.

På grunn av problemer med temperatur, nett-tilgang og plassering av kameraene ble demonstrasjonen av trackingsystemet i går mer hakkete og mindre presis enn ZXY hadde håpet på. Men Tørum og utviklerne har tenkt å stå på til de er helt i mål.

- Et ideelt tidsløp for oss vil være at vi har systemet oppe og gå for fullt til demonstrasjon i tippeligakamper til sommeren og høsten, sier Tørum.

- Og at vi får testet det ut såpass at det kan brukes på alle tippeligakamper fra starten av neste sesong. Forretningsideen er at systemet skal utvikles av ZXY og forhåpentligvis kjøpes opp av en stor sentral aktør som sitter på rettighetene til å vise fotballen. Det må brukes i hele ligaen, og alle klubbene må forplikte seg til å bruke det på sine stadioner, forklarer han.

Utviklerne ser for seg at systemet vil kunne selges både i Norge og internasjonalt. Blant annet skal arrangørene av VM i Sør-Afrika i 2010 ha vist stor interesse for produktet.

ZXY Sports Tracking eies av Trondheims-selskapet Radionor, og samarbeider med både Rosenborg og Olympiatoppen.

- Rosenborg er utviklingsarenaen for dette systemet, forteller Tørum. Han håper klubbens A-lag kan begynne å bruke analyseverktøyet på sine treninger under EM-pausen til sommeren.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post

BRIKKE I DRAKTA: Under testkampen på Lerkendal i går spilte de to guttelagene med en radiosender sydd inn i hver drakt. Brikken sender ut 25 signaler i sekundet.
DRØMMEJOBB: Knut Tørum har tatt en pause fra livet som fotballtrener, og stortrives med jobben i ZXY. Her viser han fram den lille brikken som gjør det hele mulig.
INNE: ... mens informasjonen fra brikkene samles inn ved hjelp av radiobølger - og prosesseres i sanntid på datamaskiner.
STORE MULIGHETER: Dette skal ikke bare være et analyseverktøy for trenere. ZXY ser for seg at tv-selskaper kan vise animasjoner av en avgjørende situasjon - for eksempel fra dommerens synsvinkel. Kanskje kan animasjoner som den på bildet brukes til å følge kampen via en nettside hvis man ikke har tv-tilgang.
UTE: På treningsfeltet spilles en testkamp der alle spillerne har en brikke i nakkekragen ...
SENSORER: Radiosensorene er montert i lyskasterne som omkranser fotballbanen.