Kan fotografere en Grandiosa fra rommet

Supersatellitt skutt opp i helga.

EN SATELLITT SOM skal levere superskarpe bilder av jordas overflate ble skutt opp fra en base i California på lørdag.

GeoEye 1 har ifølge produsenten den høyeste oppløsningen av noe kommersielt fotosystem.

Satellitten tar så detaljrike bilder fra sin bane rundt jorda at den kan levere tydelige bilder av målplata på en baseball-bane.

Skaperne av GeoEye har planer om å selge satellittens tjenester til ulike kunder innen blant annet miljøvern, jordbruk og forsvar, melder nyhetsbyrået AP.

Flere private firmaer, deriblant Google, har spyttet penger i potten og dermed sikret seg førsteretten til å kjøpe bilder fra satellitten.

FOR HUNDRE-OG-ÅTTE år siden, i 1900, spådde en skribent i magasinet Ladies\' Home Journal hvordan den teknologiske utviklingen ville prege framtida.

«Flygende maskiner vil bære med seg kraftige teleskop som sender tilbake fotografier til jorda så store og tydelige at de ser ut til å være tatt fra tvers over gata», skrev artikkelforfatteren.

Og nå begynner det å smake fugl av bildene satellittene leverer fra verdensrommet.

FØR OG NÅ: I denne sammenlikningen viser produsenten ved hjelp av simulerte bilder hvor stor forskjell det er på klarheten og detaljrikdommen i bildene fra GeoEye 1 (t.h.) og dagens satellitter. Google er blant firmaene som har bidratt til prosjektet, og vil nok bruke bilder fra GeoEye i sine tjenester. Alle foto og illustrasjoner: GEOEYE
FØR OG NÅ: I denne sammenlikningen viser produsenten ved hjelp av simulerte bilder hvor stor forskjell det er på klarheten og detaljrikdommen i bildene fra GeoEye 1 (t.h.) og dagens satellitter. Google er blant firmaene som har bidratt til prosjektet, og vil nok bruke bilder fra GeoEye i sine tjenester. Alle foto og illustrasjoner: GEOEYE Vis mer

GeoEye 1, som eies delvis av det amerikanske forsvarsdepartementet, går i bane 684 kilometer over jordoverflaten.

Den kan levere bilder som tydelig viser objekter på bakken som måler ned mot 40 centimeter - omtrent som en Pizza Grandiosa.

Hver dag kan satellitten fotografere et område på størrelse med Norge.

Er du over gjennomsnittlig interessert i satelitter, teleskop eller romfoto, kan du finne flere fakta om GeoEye 1 her.

FOR OSS ANDRE er det vel nok å konstatere at slik teknologi kan hjelpe oss ytterligere i hverdagen.

Mulighetene er mange. Kart på internett og GPS-mottakere vil bli bedre. Man vil kunne få bedre og tidligere informasjon om gryende miljøkatastrofer - og våre militære allierte vil sitte på mer detaljert kunnskap om potensielle trusler.

Baksiden av den sylskarpe medaljen, er selvfølgelig hensynet til personvern og andre typer potensielt misbruk av et så kraftig verktøy.

Detaljrikdommen er uansett imponerende, og utviklingen stopper ikke her.

Kan fotografere en Grandiosa fra rommet

Firmaet bak GeoEye 1 er allerede i gang med å planlegge GeoEye 2. Den skal etter planen være klar i 2011, og vil kunne levere gjenkjennelige bilder av halvparten så store objekter som forgjengeren.

Denne artikkelen er skrevet for Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på epost.

STOR FORBEDRING: Her er derimot et eksempel på bildene GeoEye vil kunne ta, ifølge produsenten. Oppløsningen er god nok til å vise 41 cm store objekter.
DETALJER: Denne simulasjonen viser hvor klare bilder GeoEye 1 kan ta. Bildet viser kongressbygningen i Denver, Colorado.
BLIR BARE BEDRE: I 2011 planlegger produsenten å skyte opp GeoEye 2, som skal ha dobbelt så bra oppløsning. Da skal objekter så små som 25 cm kunne vises på bildene fra rommet.
DAGENS TEKNOLOGI: Omtrent slik er bildene som tas med såkalt .82-oppløsning, det vil si at objekter ned mot 82 cm vises på bildene.
HØYT OPPE: Satellitten går i bane rundt jorda i en høyde av 684 kilometer, og skal kunne avbilde et område på størrelse med Norge på en dag.
VELLYKKET: Satellitten ble skutt opp fra en base i California på lørdag.