Kan ha lurt alle igjen

Pakistans mest ettersøkte militsleder skal ha blitt drept, men hvor er liket?

DE LANGE LOKKENE rundt det kjerub-aktige ansiktet gir et betraktelig mildere inntrykk enn livshistorien til den al-Qaida og Taliban-tilknyttede jihad-krigeren Abdullah Mehsud. De siste månedene har han vært omtalt som Pakistans mest ettersøkte militsmedlem.

Etter to år som fange på Guantanamo Bay var han i fjor vår tilbake i Sør-Waziristan i stammebeltet nordvest i Pakistan, der han er født og oppvokst. I oktober ledet han en gisselaksjon der to kinesiske ingeniører ble tatt til fange. Den ene ble drept under den pakistanske hærens redningsaksjon.

Sist søndag kom rapportene om at også Abdullah Mehsud var død etter en skuddveksling med hæren som har jaktet ham siden oktober.

Den lokale journalisten Sailab Mehsud skal ha fått budskapet fra en talsmann for Abdullah. Ifølge talsmannen var det Abdullah Mehsuds ønske at Sailab skulle «ringes først med nyheten om hans martyrdom», skriver pakistanske Daily.

News

DET ER INGEN nøytrale kilder som har bekreftet at de har sett liket.

Mandag avviste sikkerhetssjefen i stammeområdene, Mehmood Shah, rapportene om Mehsuds død. Han kalte det et ubegrunnet rykte av samme type som er spredd tidligere.

I et BBC-intervju sendt på TV tirsdag, sa Pakistans president Pervez Musharraf at han tror Abdullah Mehsud er død.

- Vi er rimelige sikre på at han er død, dette fordi vi visste (hvor han var) og vi angrep, vi angrep veldig raskt, sa Musharraf.

Presidenten fortalte at hæren vil etterforske saken for å få bekreftet at Mehsud faktisk er død. De siste månedene har hæren jaktet på ham i fjellområdene i Waziristan, der man også antar at Osama bin Laden har levd i skjul.

Onsdag understreket innenriksminister Aftab Ahmed Khan Sherpao at dødsfallet ikke er bekreftet.

ABDULLAH MEHSUD BLE FØDT i 1975 i landsbyen Paroond Salimi Khail i Sør-Waziristan i Pakistan og vokste opp i en velutdannet familie, skriver Asian Times.Reuters.

Abdullah Mehsud er pasjtuner, som er den største folkegruppen i Afghanistan. Hans egentlige navn er Noor Alam, skriver BBC, men han omtales også flere steder som Mohammed Alam Mehsud.

Asian Times forteller at broren hans er major i den pakistanske hæren som har jaktet på Abdullah de siste månedene.

Abdullah tok diplomutdannelse i handelsfag ved den statlige handelshøyskolen i Peshawar i 1990-91. Under utdanningen var han aktiv i studentorganisasjonen Islami Jamiat-i-Talaba, som er inspirert av det

religiøse partiet Jamaat-i-Islami.

I 1995 sluttet han seg til Taliban-bevegelsen, og kjempet med dem øst i Afghanistan.

FÅ DAGER FØR Taliban inntok hovedstaden Kabul i 1996, tråkket Abdullah Mehsud på en landmine. Han mistet høyrebeinet, og har har siden hatt protese.

Etter at amerikanerne gikk inn i Afghanistan, overga Mehsud seg sammen med tusenvis av krigere til den usbekiske krigsherren Abdul Rashid Dostum i desember 2001. Siden ble han overlevert til amerikanerne og etterhvert sendt til Guantanamo Bay, der han satt som fange i 25 måneder.

Etter løslatelsen rettet han knallhard kritikk mot USAs behandling av fangene.

- Behandlingen vi fikk (i Guantanamo) var så dårlig at jeg ikke kan finne ord for det. Den psykologiske torturen var verre enn den fysiske. De (amerikanerne) hadde ingen respekt for kulturen og religionen vår. Hvis vi ikke fulgte ordre, banket de oss opp, sa han.

HAN KOM TILBAKE til Afghanistan i mars i fjor, skriver

Etter hjemkomsten har han fått heltestatus blant anti-amerikanske krigere både i Afghanistan og Pakistan, skriver BBC.

I oktober sto han bak kidnappingen av to kinesiske ingeniører som arbeidet på et damprosjekt i Pakistan. Ifølge Karachi-baserte The News International møtte Abdullahs bror, major Asghar, ham tre ganger i løpet av dramaet for å få ham til å frigi gislene.

Til ingen nytte. Abdullah nektet å gi seg. Det ene av gislene, Wang Peng, døde da den pakistanske hæren rykket inn for å befri ham og kollegaen Wang Ende.

En uheldig sak for Pakistan, som har Kina som en god venn og investor. Regjeringen utlovet en stor dusør for å få tatt Abdullah Mehsud.

Abdullah på sin side har erklært hellig krig mot president Musharraf og hans regjering, som han anklager for å føre USAs politikk i regionen.

HAN HAR BESØKT styrkene sine under kamper i fjellområdene ridende på en kamel eller til hest. Han blir også kjørt omkring i bil av vaktstyrkene sine, som beskytter ham døgnet rundt.

Abdullah Mehsud var en kamerat av Nek Mohammad, en annen jihad-kriger som ble drept av en rakett fra den pakistanske hæren i juni i fjor.

Nå kan Abdullah har lidd samme skjebne som Nek. Men fortsatt er det usikkert om han virkelig er død.

RAPPORTENE GIKK UT PÅ at han ble skutt i en konfrontasjon med hæren, og at han ble tatt hånd om av sine egne før han senere døde av skadene.

I går rapporterte imidlertid det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua via sitt nettsted at Abdullah fortsatt er i live.

I et intervju med BBC Urduservice skal en talsmann for Abdullah ha benektet at han er død.

- Jeg benekter rapportene om at Abdullah Mehsud har omkommet etter å ha blitt skadd i en militæroperasjon, sa Mohammad Yousaf ifølge Xinhuanet.

• Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Vet du mer om Mara Salvatrucha, eller har spørsmål og kommentarer, send epost til:

sigbjorn.strand@dagbladet.no

LØSLATT: Abdullah Mehsud tok pent farvel med en afghansk politimann da han forlot fengselet i Kabul 16. mars i fjor. Abdullah ble utlevert til Afghanistan da han slapp ut fra Guantanamo Bay for ett år siden.
HAR DE TATT HAM? Den pakistanske hæren har konfiskert store mengder våpen fra militia i stammebeltet nordvest i landet. Sist helg gikk de til angrep mot det de tror var Abdullah Mehsud, men det er fortsatt ikke bekreftet at han er død.
MØTER PRESSEN: Abdullah Mehsud snakket til media 14. oktober i fjor, mens det pågikk et gisseldrama han påtok seg ansvaret for. Mens han snakket, sto de bevæpnede vaktene hans få meter unna.
PÅ NETT:</B> Abdullah Mehsud kommuniserer via radio i oktober i fjor.