Du leser nå Dagbladet Pluss

Kanari uten hummer

Kan verdens mest trauste knoll få ny inspirasjon fra verdens mest harry øyer?

Nødhjelp til pottitnasjonen: Vi spiste over fire ganger så mye poteter i 1963 som vi gjør i dag. Kanskje kan en ramsalt metode fra Kanariøyene hjelpe variasjonssultne nordmenn med å gjenoppdage knollens fortreffelighet? Saltkokte poteter smaker ekstra godt med fristende og fargerike dipper av erter og tomat.
Nødhjelp til pottitnasjonen: Vi spiste over fire ganger så mye poteter i 1963 som vi gjør i dag. Kanskje kan en ramsalt metode fra Kanariøyene hjelpe variasjonssultne nordmenn med å gjenoppdage knollens fortreffelighet? Saltkokte poteter smaker ekstra godt med fristende og fargerike dipper av erter og tomat.Vis mer

Det er krise i pottitnasjonen Norge. Du skal ikke langt tilbake i tid før poteten var overalt. Som en naturlig del av enhver middag. Skjønt naturlig...da spagettien ble introdusert i landet på 1960- og 1970-tallet, var det ikke uvanlig at trauste nordmenn krevde at også den skulle få følge av kokte poteter.«For hvis det ikke er poteter på bordet, hvordan kan vi da vite at det er middag vi spiser?»Så lenge knollen har vært i landet, har Norge vært en pottitnasjon. Det var den vi levde av, vår mest trofaste venn. Så, plutselig, er det ikke tilfelle lenger. For femti år siden spiste hver nordmann 87 kilo poteter i året. Nå er det 20 kilo.

 - Det er en slags kulinarisk underliggenhet knyttet til poteten, og til en del tradisjonelle norske retter, forklarer professor Runar Døving ved Markedshøyskolen i Oslo, pølse- og vaffelforsker, spesialist på norske matvaner og forfatter av boka Rype med lettøl.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

HELGEKUPP

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (449kr/ 6mnd når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE*

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE* 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) (249kr/3mnd).
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.