Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Karaokeprotester og glade butikktyver

Har venstreside-aktivistene fått sans for humor?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET FINNES alternativer til glisne demonstrasjonstog og flaue kampsanger. De unge venstresideaktivistene har freshet seg opp, og protestmetodene er mer orginale enn noen gang.

Et av de siste i rekken er prosjektet til canadiske Amos Latteier. Han har startet en karaoke-protestkampanje. Alle oppfordres til å lage sin egen tekst til Twisted Sister-klassikeren We\'re Not Gonna Take It, og deretter sende den til sin lokale politiker.

Foreløpig har blant annet Canadas konservative statsminister Stephen Harper mottatt karaokeprotester mot Canadas frihandelsavtale med Israel, telefonavlytting, USA og kanskje litt mindre politisk korrekt: denne protesten mot de høye prisene på lap dance.

Kunstneren Lattier har tidligere lansert dette luksus-anlegget, Pigeon Condo, for duer i byen.

- Hvor er det eneste stedet der du kan oppleve arkitektonisk eleganse, det fineste håndtverk og flott beliggenhet ved sjøsiden? Pigeon Condo utvikler luksus-residenser for duer i hjertet av Torontos revitaliserte sjøside, heter det på prosjektets hjemmeside.

«Hvis du hadde vinger, ville du vært hjemme nå», er slagordet.

SEATTLE-PROTESTENE i 1999, da titusenvis av aktivister strømmet ut i gatene i en massiv protest mot WTO-toppmøtet i byen, regnes som starten for de nye anti-globaliserings-bevegelsene. Attac er en av organisasjonene som oppsto på denne tiden, og mange nye grupper som Adbusters og Yes Men driver med det som kalles Culture Jamming.

Culture Jamming dreier seg om å manipulere, bruke, forandre og tøyse med tradisjonelle massemedier, og gjerne bruke medienes egne kommunikasjonsmetoder, i protest mot kommersialisme og kapitalisme.

Yes Men har blant annet laget film om sine eskapader i finans- og organisasjonskretser. For noen år tilbake opprettet de en webside som til forveksling lignet WTO sin, og dermed ble de blant annet invitert til Finland for å holde foredrag om «fremtidens tekstilindustri».

På konferansen stilte de opp som WTO-representanter, og holdt et innlegg der de kom med de mest ekstreme påstander, som at bruk av barnearbeid er økonomisk lønnsomt - dessuten forebygger man fremtidig opposisjon i u-land ved å holde barn borte fra skole og videre utdanning. Folkene i salen klappet høflig når foredraget var over.

MANIPULASJON AV tradisjonelle informasjonssystemer er øyensynlig målet for denne gjengen: Institute for Anarchy Studies.

De inviterer nå folk til å sende inn eksempler på kritiske og subversive kart, kartogrammer, diagrammer og tekst.

- Kartet er et maktmiddel. Hva skjer hvis det manipuleres, hackes eller stjeles? Vi er inspirert av nye prosjekter som utfordrer den kulturelle forståelsen av kartenes autoritet. Disse kartene kan vise konsentrasjon av makt og økonomisk fordeling, eller avsløre skjulte strukturer i det fengselsindustrielle komplekset, heter det i invitasjonen.

Foreløpig har vi ikke funnet eksempler på slike kart, men gleder oss som barn til alle de subversive kartene blir publisert i Perspectives on Anarchist Theory.

AV DE LITT ELDRE, og nå legendariske, protestbevegelsene, er kanskje Biotic Brigade en av de mest kjente.

Gruppen har i flere år kastet kaker på kjente kapitalister de liker å mislike.

Bill Gates er en av dem som har fått smake. I Belgia i 1998 ble han utsatt for et svært vellykket paiangrep, som ble filmet og fikk solid medieomtale. Her kan du se video av hendelsen.

Komikeren og kakeaktivisten Noel Godin tok på seg ansvaret for episoden og ble senere bøtlagt. Bill Gates skal ikke ha tatt det så pent. Ifølge Cnet misliker han all berøring fra fremmede, og talskvinnen hans hadde følgende å si i etterkant:

- Hendelsen er veldig uheldig, særlig sett i lys av alt Bill prøver å uttrette.

Andre kjendiser Biotic Brigade har kastet kake på er den franske innenriksministeren Nicolas Sarkozy, Sylvester Stallone, den kontrovesielle vitenskapsmannen Bjørn Lomborg, forfatter Marguerite Duras og ikke minst svenskekongen Carl Gustav.

På hjemmesiden selger Biotic Brigade den berømte filmen The pie is the limit, og gruppen har også utgitt sin egen «kokebok»: Pie Any Means Necessary: The Biotic Baking Brigade Cookbook.

EN ANNEN BESLEKTET GRUPPE er den spanske Yomango-bevegelsen, som driver med politisk butikktyveri. Yomango er et spansk slanguttrykk for å stjele. De startet opp i 2002, og har spredd seg til Latin-Amerika og Europa.

I 2004 hadde en aktivistgruppe snikefest på t-banen i London, og i Hamburg har Yomango gått sammen med en annen gruppe,Vokü, som stjeler mat fra supermarkeder og arrangerer offentlige pikniker.  

VI AVSLUTTER med aktivistenes ti tips for en Yomango-livsstil (i lett forkortet versjon):

1. Yomango er en merkevare som ikke har som mål å selge noe, men promotere en livsstil. Vi forfekter butikktyveri som en form for ulydighet og som en direkte protest mot multinasjonale selskaper.

2. Våg å begjære: Yomango er din stil: risikabel og innovativ. Yomango handler ikke om tyveri, men om magi, om frigjøring av begjæret. Hvis Yomango er politikk, dreier det seg om gledens politikk, om å sette kroppen først. Vær glad, vær uforskammet glad!

3. Fordi du kan ikke kjøpe lykke. Kapitalismen fungerer ved å utnytte den kollektive intelligensen og kreativiteten til folket.

4. Å «kjøpe» er an passiv handling. Kjedelig og fremmedgjørende. Yomango er en kreativ og spennende praksis. «Tyveri» er regnet som en forbrytelse, men Yomango anerkjenner ikke legalitet eller illegalitet. Vi snakker heller om en legitimitet som kommer undenfra, legitimiteten i dagliglivet, i å ville leve fritt og kreativt.

5. Inviter folk på Yomango-middag, stjel dette bladet!

6. Markedet tilbyr falske alternativer, man kan velge mellom å bruke penger på den ene eller andre måten. Yomango er det reelle alternativet: det er enten penger eller Yomango!

7. Yomango gjør kjøpesenteret til en lekeplass.

8. Yomango er med deg i dagliglivet, og i dine beste øyeblikk - de som ikke koster penger.

9. Du kan forme Yomango på akkurat den måten du vil. Merkevaren er til for alle, den er for og av folket.

10. Yomango. Vil du ha det? Ta det!

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

PROTEST-KARAOKE: Nå kan du synge og sende inn din protestsang til politikerne i Canada. Denne ukrainske kvinnen synger bare for gøy.
CULTURE JAMMING: Adbusters er noen av de fremste i faget.
YES MEN: Legendariske aktivister.
TYVERIDØMTE WINONA: Har blitt logo for den spanske gruppen Yomango, som driver med butikktyveri som politisk protestmetode.
SEATTLE 1999: Anti-globaliserings-bevegelsens store øyeblikk.
«PIE-ICIDE»: Mike (t.h.) en hjemløs i San Francisco, begår «pie-icide» for å rette oppmerksomheten mot situasjonen til de hjemløse. Gruppen Bionic Brigade har spesialisert seg på å kaste kaker på kapitalister de ikke liker.
YOMANGO-LIVSSTILEN: Vil du ha det? Ta det!
IKKE SÅ BLID: Over å bli utsatt for paiangrep. Bill Gates ble paiet i 1998, og aktivisten Noel Godin bøtelagt.