Karibisk romjul

En kjærkommen pause fra ribbefettet, med smak av lime, kokos og ingefær - og rom.

-  ET PERFEKT STED for et alternativt julebord. Det er det første som slår meg, som alt er lei av julemat, sa Fredag.

De hadde inntatt den karibiske nyskapningen på hjørnet av Universitetsgata og Kr. Augustsgate, og nøt den svale, tropiskgrønne atmosfæren som minst av alt minnet om jul. Det måtte eventuelt vært jula på Hawaii. Direkte frodig var lokalet ikke, men palmene er satt til oppdrett.

Selv satt de og nippet til hver sin karibiske drink, Lemongrass-lemonade, med en grønn plastpalme på toppen. Drinken var lagd på hvit rom, ferskpresset ingefær, lime, sitrongress, Sprite og knust is, ifølge en entusiastisk servitør. I et tilstøtende lokale én etasje ned summet det av fordrinker og forventningsfulle stemmer fra et selskap som ventet på bord.

-  Jeg ser poenget ditt, samtykket Robinson. -  Men jeg har deg mistenkt for å ha latt deg imponere av barkartet. Var det 40 typer rom du fant ut? Se her, i tillegg fins en meny på 20 drinker, alle med rom i bånn. Kanskje burde du komme tilbake i romjula?

NÅR DET KOM TIL spisekartet, var alternativene færre. Særlig fordi noen av rettene ikke eksisterte. Robinson, som hadde tenkt seg vestindisk geitekjøtt i kokos og karri, måtte tenke seg om en gang til.

-  Vi prøver oss litt fram, unnskyldte servitøren. -  Den smakte ikke helt som forventet.

-  Det er en selvkritikk vi som gjester setter pris på, repliserte Robinson, som i stedet fikk en «brennesnute» av en Bermuda Chowder - en rød, hot og tykk skalldyrsuppe som virkelig vekket smaksløkene.

-  Jeg graver nesten hull i bollen, dette var deilig vintersuppe.

Også Fredag var tilfreds med sin tallerken krabbesalat som start.

-  Jeg liker den enkle og oversiktlige vinmenyen med tre priskategorier - 298, 440 eller 580 kroner for ei flaske. Dessverre er det bare den billigste gruppen du kan få i glass. Når vi spiser forskjellig mat, som nå, foretrekker jeg tilpasset vin.

-  Enkelt, sa Robinson. -  Vi holder oss til billigste, til 69 kroner glasset.

Fredag hadde bestilt fem retter, Robinson bare tre, og måtte trøste seg med en ventevin - for øvrig i rause glass - mens bordfølget skrøt av frityrstekt scampi med to sauser, mango og papaya.

-  Scampien er sprø og saftig, med noe som «sparker» i ganen, det er nok chili. Av de to sausene holder jeg en knapp på mangoen, smattet Fredag, som også fikk nyte neste rett alene - en tropisk frukttallerken som også Robinson tillot seg å plukke litt i, uten synlig begeistring.

-  Kjedelige, små biter av marinert søtpotet, tamarind, kiwi og stjernefrukt. Ingen jubel.

TIL HOVEDRETTENE châteaubriand og kylling anbefalte servitøren ei flaske Ch. Mercier Cttes de Bourg 2003. Fremdeles holdt selskapet seg på rimeligste alternativ.

-  Det er mulig vi burde gått opp en prisklasse og fått en Mercier Prestige 2001, sa Fredag litt betuttet, siden biffen hadde tålt en kraftigere vin.

Robinson hadde omsider også fått en tallerken, med smak fra tre kyllingretter: en med nøtter, en med paprikasaus og en med karri og kokos. Ris og bønner ble servert til.

-  Dette var tørre greier, sa Robinson skuffet, mens Fredag koste seg høylytt over et mørt kjøttstykke med spinat, soppstuing, jamsrot og søtpoteter.

-  Og en spennende saus, en kraftig rødvinssaus med kanel, sa Fredag fornøyd. Robinson bestilte like gjerne en Dreadlocks kaffe med rom som plaster på såret. Dessverre ble heller ikke desserten noen opptur for den uheldige restaurantgjesten.

-   Den karamelliserte bananen er dynket med altfor mye kanel. Heldigvis er mangoisen kjempegod.

Igjen var det Fredag som trakk det lengste strået: Tre varianter av crème br{lée - smaksatt med kokos, mango og ingefær - fikk godkjent, til tross for overdrevent mye sukker.

-  TOTALT SETT, er dette å anbefale som et annerledes julebord? spurte Robinson, som var tvil.

-  Jeg tror du var uheldig, for jeg er godt fornøyd, svarte Fredag mildt.

-  Ved gjenvisitt ville jeg si meg mer fristet til et besøk i baren, sa Robinson.

Smak fra Karibia: Lemongrass ligger i krysset Universitetsgata/Kr. Augusts gate - og byr blant annet på 40 sorter rom.