+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Kaurismäki

Filmelskere over hele verden har utropt ham til geni. Finske turistmyndigheter har utropt ham til en katastrofe.

MESTERREGISSØR: Aki Kaurismäki hadde ikke sagt et ord til finsk presse på ti år da FREDAG intervjuet ham i 1997. «Vi var heldige, ble vi fortalt. Det bare føltes ikke sånn. Det føltes som om vi skulle klappe en mannevond hund» sier journalist Tarje Holtvedt om seansen.
MESTERREGISSØR: Aki Kaurismäki hadde ikke sagt et ord til finsk presse på ti år da FREDAG intervjuet ham i 1997. «Vi var heldige, ble vi fortalt. Det bare føltes ikke sånn. Det føltes som om vi skulle klappe en mannevond hund» sier journalist Tarje Holtvedt om seansen.Vis mer

HELSINKI (Dagbladet, 1997): - Hvis jeg skulle bygge en flyplass, sier Aki Kaurismäki, og kaster et blodskutt blikk på den flunkende hvite flyparken utenfor vinduet.

- Så skulle den ikke se ut som denne her. Min flyplass skulle bare bestå av et skur, et jorde, to råtne propellfly og en drita full pilot.

AKI KAURISMÄKIS NAVN er synonymt med alle infame forestillinger utlendinger måtte ha om Finland: Et nitrist, gusjebrunt land, innredet som en østeuropeisk ventehall og befolket av melankolske drukkenbolter uten annet på hjertet enn et langtrukkent «perkele». «Finsk fjernsynsteater», heter det i Norge, når vi skal sette ord på en knugende, utrivelig stemning. Finland og det finske folk er omspunnet av myter, og nasjonens fremste filmskaper er ikke den som forsøker å punktere dem. Tvert imot: Aki Kaurismäki gjør sitt beste for at mytene skal bli globalt kjent.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.