VEMODIG: Kjartan Brügger Bjånesøy synes det er litt vemodig at en av sine trofaste følgesvenner  er i ferd med å svinne hen. Foto: Nina Hansen
VEMODIG: Kjartan Brügger Bjånesøy synes det er litt vemodig at en av sine trofaste følgesvenner  er i ferd med å svinne hen. Foto: Nina HansenVis mer

Kjartan mimrer tilbake til da tekst-tv var en revolusjon

I 2015 hadde tekst-tv flere daglige brukere enn Twitter i Norge. 31. januar avviklet TV2 ordningen.

- Synes du virkelig det er trist?

Han så på meg.

- Nja, litt. Tenk på hvilken revolusjon det en gang var?

- Det er veldig lenge siden, ingen bryr seg nå.

- Ingen?

- Jo, kanskje noen pensjonister. Og sånne nostalgiske nisser som deg, sa han.

Det har allerede gått noen uker siden det skjedde, i dagens nyhetsbilde er det en evighet. Nyheten fikk da heller ikke stor plass, i papiravisene var det bare funnet plass til en skarve notis langt bak.

VARSLET: - Det var et varslet dødsfall, skriver paltist Kjartan Brügger Bjånesøy. Tegning: Finn Graff
VARSLET: - Det var et varslet dødsfall, skriver paltist Kjartan Brügger Bjånesøy. Tegning: Finn Graff Vis mer

Selv har jeg ventet på denne bortgangen i mange år, det var et varslet dødsfall.

Likevel var det forbundet med et visst vemod, det er noe med trofaste følgesvenner som plutselig ikke er der lengre.

Noen som ikke har latt seg påvirke av tidsånden, som aldri har redesignet seg selv, aldri har vært gjenstand for en total make over, bare stille og rolig holdt seg i samme spor – og levert varene.

- Verden går videre, og tekst-tv er etter hvert en plattform og en teknologi som ikke lenger er et satsingsområde.

Det var den korte beskjeden fra TV 2, da de 31. januar avviklet kanalens tekst-tv.

NRK har ingen umiddelbare planer om å følge etter, men utelukker ikke at tjenesten kan forsvinne på lengre sikt.

Brukerundersøkelser viser at rundt 10 prosent av befolkningen over 12 år daglig benytter seg av tekst-tv, noe som tilsvarer rundt 400 000 brukere.

Så seint som i 2015 hadde tekst-tv flere daglige brukere enn Twitter her i landet. Framtidsrettet er det likevel ikke, ifølge NRK er den store majoriteten av brukerne over 65 år.

Det sies at hedersmannen Ragnar Hovland – som for øvrig ikke har fylt 65 ennå – er glad i tekst-tv.

Ryktene skal ha det til at forfatteren er litt sein når det kommer tekniske nyvinninger, og liker nyheter på tekst-tv, med fjernkontroll i godstolen og en kopp irsk brennevin.

I avisa Dag og Tid skrev han til og med at han på et tidspunkt begynte å se på tekst-tv som sitt andre hjem. Jeg skjønner ham godt.

«Mest har jeg sjekket fotballtabellen om laget mitt har gjort det bra»

Da tekst-tv ble lansert i 1983, var det intet mindre enn oppsiktsvekkendes. Tekst-tv var ikke avhengig av faste tidspunkter for sending og publisering. Ingenting var raskere, ingen andre medier leverte ferske nyheter nøyaktig når du selv ville.

I begynnelsen var tekst-tv bare tilgjengelig så lenge tv-senderne var på. Først da kabel-tv ble utbredt, fikk folk tilgang til tekst-tv døgnet rundt.

Fra å være nyskapende, ble det med årenes løp noe sjarmerende traust med tekst-tv. De holdt fast på den kantete grafikken, de rullende sidetallene.

Tekst-tv var som nyheter på nett, før det kom nyheter på nett. Men du slapp videoer av bloggere som viser rumpa, som viser hunden, barnet, middagen, desserten, smoothien, kjæresten, eller at de ikke kan skjære opp en avokado.

Ingen forstyrrende lokkereklame, hundevideoer, trafikkulykker eller endeløse saker med titler som «Du vil ikke tro hva som skjedde etter dette!».

Mest har jeg sjekket fotballtabellen om laget mitt har gjort det bra. Nå er det altså over for en av våre to største kanaler.

- Om det er en trøst, blir noe som det var i gamle dager, sa han.

- Hva da?

- NRK får igjen monopol. Men jeg vet hvorfor du synes det er vemodig.

- Hvorfor det?

- Fordi det er en påminnelse om at alt har en ende. At vi alle skal dø.