Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Kjempemanet har drept åtte mennesker

Ødelegger fisket utenfor Japan.

DEN KAN VEIE opptil 200 kilo, og på sitt største har den en diameter på størrelse med en høyreist mann.

Siden 2005 har Nomura-maneten ødelagt fisket og forpestet havet utenfor Japan i store stimer.

Fiskere får garnet fullt av kjempemaneter, og må bruke vernehansker og beskyttende drakter når de fjerner gelémassene.

Ikke bare må fiskerne bruke timesvis på å rense garnene, men fangsten blir knust av manetmassene og kan dermed ikke selges på markedet.

NOMURA-MANETEN HAR EN GIFT som er så kraftig at den kan ta livet av voksne mennesker ved at det dannes væskeansamlinger i lungene.

Ifølge Wikipedia har åtte mennesker mistet livet etter å ha blitt brent av maneten.

Nomura-maneten er en nær slektning av den mer kjente brennmaneten, som i ekstreme tilfeller kan bli 2,5 meter i diameter og dermed er verdens største nesledyr.

DET ER LANSERT flere teorier for å forklare den enorme oppblomstringen av slike maneter utenfor kysten av Asia.

STOR SOM EN MANN: En dykker fester en sensor på en Nomura-manet i havet utenfor Japan. Maneten kan få 30-40 meter lange brenntråder, og er dødelig giftig for mennesker. I store stimer setter den seg i garnene og ødelegger fisket i havområdene utenfor Asia. Foto: YOMIURI SHIMBUN/AFP/SCANPIX
STOR SOM EN MANN: En dykker fester en sensor på en Nomura-manet i havet utenfor Japan. Maneten kan få 30-40 meter lange brenntråder, og er dødelig giftig for mennesker. I store stimer setter den seg i garnene og ødelegger fisket i havområdene utenfor Asia. Foto: YOMIURI SHIMBUN/AFP/SCANPIX Vis mer

Den økende trafikken og utbyggingen i kinesiske havneområdet kan ha gitt Nomura-larvene flere steder å yngle. En annen teori bygger på at industri og jordbruk har sluppet ut næringsrikt avfall som manetlarvene kan leve av. Kinesisk overfiske kan ha skylden for at færre fisk spiser larvene før de utvikler seg til maneter.

Eller kanskje har global oppvarming sørget for varmere vann og bedre leveforhold for manetene.

DET ER IKKE PROBLEMFRITT å jakte på monstermanetene heller.

Når de angripes slipper Nomura-manetene nemlig ut milliarder av egg eller spermier som i sin tur fester seg til steiner eller koraller. Når disse får utvikle seg til larver, blir de etterhvert til millioner av nye maneter.

Forskerne vet lite om hvor og hvordan manetene formerer seg, og hvilke områder den foretrekker å leve i.

Men Jennifer Purcell ved Western Washington University har vist at økte havtemperaturer ser ut til å gi bedre vilkår for maneter i de fleste farvann. Manetene produserer flere avkom når vannet blir varmere.

Maneter har vært på jorda i flere hundre millioner år, og har beholdt sin opprinnelige form.

Enkelt forklart består en manet av en klump gelé med en mage midt i. Manetene inneholder omkring 95 prosent vann, og mangler både hjerne og sanseapparat.

image: Kjempemanet har drept åtte mennesker

De benytter den samme åpningen til både å innta mat og kvitte seg med avføring.

LIKEVEL HAR DE KLART å skape store ødeleggelser. Manet-problemene viser seg over hele verden.

I fjor ble over 100.000 oppdrettslaks i Nord-Irland drept av et 30 kvadratkilometer stort manetfelt. I 1999 måtte et kraftverk på Filippinene stenge på grunn av maneter.

I 2004 hindret tusenvis av maneter i vannforsyningsanlegget et cruiseskip fra å legge ut fra Brisbane i Australia.

Gelédyrene tetter til inntakene for kjølevann i industrien, og invaderer fiskebestander og badestrender i blant annet Middelhavet, Svartehavet og i Sør-Amerika.

Les mer om Nomura-maneten og manetproblemene omkring i verden hos Illustrert Vitenskap (PDF, kun for abonnenter).

BEHANDLES VARSOMT: Fiskerne må bruke briller, hansker og vernedrakter når de fjerner maneter fra garnene sine. Nomura-manetens gift kan forårsake væskeansamlinger i lungene og påfølgende død.
GARN FULLE AV GELÉ: Siden sommeren 2005 har antallet slike maneter økt dramatisk, men det er uvisst hvorfor. Flere teorier er lansert, og mye tyder på at vi mennesker har noe av skylda gjennom overfiske og utbygging av industri.
KOM TIL KROATIA: Også her i Europa har man opplevd store manetstimer de siste årene. I Adriaterhavet har skapningene ødelagt badesesongen flere steder, og strender i Middelhavet har blitt fylt av slimete brennmaneter.
VAKRE, MEN ØDELEGGENDE: Over hele verden har store manetstimer gjort skade på skip, fabrikker, kraftverk og oppdrettsanlegg.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media