Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Kjent og sær

Først gjør de alt for å bli kjendiser. Så begynner de å sutre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BARE VENT. Snart ser du årets Idol-finalister med store, mørke solbriller sutre over all oppmerksomheten og slitet. Det er allerede antydninger. En snikende forvandling fra å være ydmyk og begeistret over muligheten de har fått. Plutselig var det visst ikke så gøy å skrive autografer og bli intervjuet likevel. Det er jo en ærlig sak. De er unge, de er uerfarne, og kan tilgis for at de ikke vet hva de er med på. Men likevel.

DAVID PEDERSEN ble nummer tre i den første runden av Idol i 2003. David var nordlendingen som gikk fra å ha stripa lugg og press i buksene til å kle seg i skotskrutete skjørt, farge håret svart, og få opptil flere piercinger i ansiktspartiet.

-  Alle dem som tror at artistliv er hvitvin med jordbær, tar skammelig feil. Artistlivet består av hard jobbing og lite søvn, sa han til VG i august 2003. Det var ei uke før hans livs første singel kom ut. David Pedersen var 17 år og nesten utbrent.

Han drømte om å leve av musikken, men var drittlei intervjuer. Og han var ikke i tvil om hva det verste var med å ha et kjent ansikt:

-  At jeg må svare på dumme spørsmål om at mange jenter liker meg.

Nå drømmer David om et liv med musikken med bandet Carnival.

GAUTE ORMÅSEN kom på andreplass i den samme runden, bare slått av Kurt Nilsen. Etter å ha solgt 30 000 av debutplata «New Kid In Town», fikk karrieren seg en alvorlig fartsdump da plateselskapet ga ham sparken. Til TV 2s «Absolutt Underholdning» snakket Gaute nylig om livet etter Idol:

-  Jeg lengter ikke tilbake til tida under og like etter Idol. I en periode turte jeg ikke gå ut. Jeg tok taxi til matbutikken på grunn av all oppmerksomheten og hysteriet, sa Gaute i programmet.

For å komme bort fra søkelyset flyttet han til småstedet Nes. Han synes det ble flaut å være kjendis.

-  Først nå tør jeg ta trikken alene igjen, sa han til TV 2. I disse dager er Gaute igjen plateaktuell.

FJORÅRETS FINALIST, Christian Stenseng, har kanskje ikke sutret så mye over oppmerksomheten. Men den omreisende karaokeverten klaget nylig til Dagbladet over det tøffe livet på landeveien:

-  Jeg vil egentlig være glad jeg, da. Men det har vært så sinnssykt mye styr og jobbing og lørdagskvelder alene på hotellrom i Indre Arna. Jeg kan nesten skjønne at musikere begynner med dop og masse helvetes greier når de turnerer over perioder. Den ensomheten, man skal ha ganske sterk, hva er det det heter, personlighet, for å greie det. Så jeg er litt prega.

Dette sa altså Christian Stenseng. 22 år gammel.

BJARNE LAASTAD JR. er presseansvarlig i TV2, og støttekontakt for Idol-deltakerne. Han forbereder de unge håpefulle på virkeligheten som kan møte dem om de når langt i konkurransen.

-  Når du melder deg på en sånn konkurranse, må du finne deg i oppmerksomheten. Det er viktig å ha respekt for fansen, lokalavisene og de øvrige mediene som fatter interesse for deg som artist. Men vi driller dem på å være bevisste på hva de stiller opp på. Forhåpentligvis er jo Idol bare begynnelsen på en lang artistkarriere, og da er det viktig å ikke brenne av alt kruttet med en gang.

-  Mange av dem klager ganske raskt over presset?

-  Å komme fra en anoym tenåringstilværelse til en virkelighet hvor alle skal ha en bit av dem, betyr ikke at alle har krav på det. Selv om det kreves mye av dem i forbindelse med tv-konkurransen, er det nok alt oppstyret utenom Idol som tapper dem for krefter, sier Laastad jr.

-  Det er derfor vi forsøker å bevisstgjøre dem på at de er i startgropa.

DET ER IKKE BARE ferske kjendiser som går lei. Mellom singelutgivelser, tv-program og show klager Kristian Valen jevnlig over livet i rampelyset. Han sier han skal ta pause fra media, før han igjen dukker opp på premierefester og hos Dorthe Skappels «God kveld, Norge». Men det er visst den skrivende pressen han frykter mest.

-  Det er blitt sånn at jeg gruer meg til intervjuer. Jeg ligger om natta og tenker på hva de kommer til å skrive, sa Kristian Valen (30) til Aftenposten i februar i fjor. Det var i de dager en ny singel kom ut, og Valen ville ta ei ny pause fra media.

I fjor mai poserte Pia Haraldsen på bilde i VG med Pizza Grandiosa og Cola-light i en dagligvarebutikk. Det var for å illustrere at hun ikke liker å handle mat når det er rush.

-  Man får en god del blikk. Det er slitsomt å være kjendis når man har en dårlig dag, og bare vil handle brød og melk i butikken, sa Pia Haraldsen. Til avisa la hun ikke skjul på at kjendisstatusen hadde fått henne til å beskytte privatlivet sitt mer.

-  Man blir mindre sosial av å være kjent. Ironisk nok! Man sitter heller hjemme med venninner og ser en film enn å stikke ut på byen. Men nå har jeg bestemt meg for å gå mer ut, sa hun. På den tida var Haraldsen fersk redaktør i Cosmopolitan og programleder for «Shopoholic» på TV3. Det var altså før hun ble programleder for TV 2s «Kjendisjakten» og fast inventar i Her og Nå og Se og Hør.

-  EASY COME, EASY GO, er skuespillerveteranen Toralv Maurstads (79) umiddelbare reaksjon på Idol-generasjonens kjendissutring. Skuespilleren har vært kjent og kjær for nordmenn siden sin teaterdebut i 1949.

-  Hvorfor blir unge kjendiser så slitne?

-  Mens skuespillere og andre klassiske kunstnere ofte har lang utdannelse og må jobbe i en årrekke for å bli kjent, kommer disse unge kjendisene for raskt til det. De blir rikskjendiser over natta, men forstår ikke at ikke er interessante lenger neste uke. De er døgnfluer.

-  Har du noen råd å gi dem?

-  Mitt råd til dem er at de bør holde hodet kaldt, at de må skjønne at sånn er virkeligheten. Og at de ikke burde la kjendisstatusen gå til hodet på seg.

HENRIETTE LIEN ble kjendis etter rollen som Ninni i «Hotel Cæsar» (den unge kona til Maurstads rollefigur Georg Anker Hansen). Etter 220 episoder tok Lien ei pause.

-  Overgangen fra ukjent danser til såpestjerne var voldsom. Jeg ble nesten litt folkesky og gjemte meg under capsen hvis jeg skulle ut, fortalte Henriette Lien nylig til Magasinet. Men hun var ikke mer sky enn at hun kom tilbake i episode 541 av Hotel Cæsar» - og ble i to nye år. Deretter skiftet hun rolle til «Hos Martin». Nå er hun programleder i «Dansefeber». Men livet som kjendis er hun ikke helt fortrolig med.

-  I mitt yrke er jeg avhengig av å ha et publikum. Men det er ikke alltid like lett å være blid og imøtekommende når folk tar kontakt i kassakøen på Rimi.

At den litt folkeskye er blitt kalt en av landets mest aktive premiereløver, bryr hun seg ikke om.

-  Jeg gjør det som føles riktig for meg, og synes ofte det er gøy å være med på slike arrangementer. Dessuten er det hyggelig å kunne støtte kolleger ved å møte opp på premierene deres. Om jeg blir fotografert på den røde løperen av og til, synes jeg ikke er så farlig. Det er en del av meg som offentlig person, fortalte hun til Magasinet.

EN SKULLE TRO at et visst eksponeringsbehov ligger til grunn for å melde seg på TVNorge-realityen «Big Brother». Rodney Omdal Karlsen og Anette Young var med i første runde. De ble rikskjendiser etter å ha vært de første som hadde sex på tv i huset med alle kameraene. Da de kom ut, ble Se og Hør med både hjem, på hytta og på ferie. For betaling, selvsagt. Men i 2003 begynte forholdet til ukebladet å skrante. I flere artikler skrev Se og Hør at forholdet var slutt, og paret stevnet ukebladet for brudd på privatlivets fred. På dette tidspunktet hadde allerede Karlsen noe motvillig latt seg intervjue av Telemarksavisa, for å fortelle at han var ferdig som kjendis. Nok var nok. I Oslo tingrett ble Se og Hør dømt til å betale Anette Young og Rodney Omdal Karlsen nær 750 000 kroner i erstatning og saksomkostninger.

JO DA, MEDIA ER også en skyldig part. Bygger opp, river ned og jakter stadig på nye kjendiser å leke med. Kast og bruk, rått og brutalt. Det begynner gjerne med at en ukjent artist, komiker eller hva det måtte være, maser om å få komme på trykk. Går det veien, og den ukjente artisten eller komikeren oppnår suksess, er det plutselig ikke like stas å være på trykk lenger. Og da begynner det omvendte maset.

Men det finnes også dem som klager over at en forventede kjendisstatusen uteblir. Da realitybølgen herjet som verst, prøvde TV3 seg med serien «Kråkeslottet» i 2002. Det ble en fiasko. Seerne kunne høre deltakerne prate seg imellom om hva som ventet av kjendislivet etter serien. Problemet var at seerne var ikke så mange. Faktisk snaut 30 000 på enkelte dager. Dermed ble ikke deltakerne interessante for kjendispressen.

Vinneren av «Kråkeslottet» het André Iversen.

-  Er det mange andre som ringer til deg? spurte Dagbladet etter seieren.

-  Det har jo vært noen. Spesielt kult er det å oppleve at jeg får så mange meldinger fra ukjente damer, jeg er jo svært interessert i å bli kjent med nye mennesker. Men om en stund kan vel selv det bli pes, sa han.

Det ble ikke noe særlig pes. Og Iversen innrømmet seinere at han hadde håpet på en gratis ferietur eller to i etterkant av serien.

-  Jeg hørte aldri noe fra Se og Hør. Jeg synes det er litt surt. Jeg vet jo at veldig mange andre kjendiser har fått ferieturer og mange tusen kroner for å gjøre intervjuer. Da er det klart at jeg synes at det er bittert ikke å få noen ting, særlig når jeg vant hele greia. Det er kjipt å se at andre ruller seg i godene, sa André Iversen til Aftenposten.

-  NÅR MAN ER UNG er det lett å overvurdere enkeltting. Det er viktig å huske at livet er mer enn én hendelse, sier psykolog Hedvig Montgomery. Hun har erfaring fra å jobbe med deltakere i et bredt spekter av tv-serier.

-  Mitt råd til dem er at de bør holde kontakten med venner og familie. Den oppmerksomheten de plutselig får, kan være voldsom på godt og vondt, sier Montgomery.

-  Hvorfor drømmer så mange unge om å bli kjendis?

-  Fordi det er mulig.

-  Men kan det bli for tøft for dem?

-  For noen kan det være det, for andre kan det være veldig positivt. Det kommer an på hvor man står i livet sitt. Noen vil fortsette å søke oppmerksomhet, andre gjør ikke det. Det handler om å finne sin vei både som person og i karrieren.

HOLLYWOODS JACK NICHOLSON (68) ble nylig spurt om hvordan det er å bli gjenkjent hvor enn han går.

-  Jeg har ingen grunn til å klage. Jeg har jobbet for å bli berømt, og jeg har nådd målet mitt. Da er det bare naturlig at folk kjenner meg igjen.

Tenk litt på den, du som fortsatt drømmer om å bli kjendis.

«De er døgnfluer.» - Toralv Maurstad om unge kjendiser.
IDOL-KJENDIS: Gaute Ormåsen.
SURE PÅ SE OG HØR: Anette Young og Rodney Omdal Karlsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!