Du leser nå Dagbladet Pluss

Klasseforskjellen

Festmaten til fiffen er hverdagsmat for folket.

Til hverdag og fest:  Griljert skinke med honning og sennep er nydelig festmat - og restene blir til solide sandwicher og rause restemåltider.
Til hverdag og fest: Griljert skinke med honning og sennep er nydelig festmat - og restene blir til solide sandwicher og rause restemåltider.Vis mer

Det norske borgerskapet - de gammeldagse Toppen Bech-besøkte patrisierne med formsydde gardiner, arvesølv og nøye kultiverte talefeil - har mistet mye av sin betydning, også for norsk mat. Lenge var de ikke bare landets, men også bordets herskere. Da Schønberg Erken skrev sin store kokebok, var det dem hun skrev for.

Norsk mat handlet om å likne mest mulig på maten som ble servert i København. Det handlet om å vise fram rikdom og god smak - med minst mulig bruk av særnorske råvarer eller teknikker. Da Norges rikeste mann Bernt Anker fikk besøk av britiske storfolk rundt 1800, skrøt de av at bevertningen var helt på høyde med - og i grunnen slående lik - den de var vant til fra alle andre steder i Europa. Det var den beste komplimenten han kunne ha fått. Med kapuner, kalv, skinkesteik, fajanse og fransk vin hadde han bevist at Norge ikke bare var barbari. På Frogner Hovedgård, der Anker regjerte mot slutten av sitt liv, var man innafor folkeskikken, og vel så det.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

1 MÅNED*

Få med lørdagsavisa

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

*Tilbudet gjelder abonnement på Dagbladet Pluss og Dagbladet Helgeavis. Abonnementet fornyes automatisk etter tilbudsperioden (165 kr/mnd). Prisen ved fornyelse er inkl. 33% rabatt på begge abonnementene, fordelt på Dagbladet Pluss (66 kr/mnd) og Helgeavisa (139 kr/mnd) så lenge man har begge abonnementene. Det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED**

PRØVETILBUD

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr per måned 0,03 kr per dag.

**Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/mnd) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE

55 kr

(7,86 kr per dag)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 55 kr per uke. 7,86 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Tilbudet inkluderer papirutgaven av Dagbladet med Magasinet levert hjem hver lørdag. Abonnementet fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden (Totalt 165 kr/mnd, fordelt på Dagbladet Pluss 66 kr/mnd og Helgeavisa 99 kr/mnd)
  • ** Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99/mnd).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.