Til hverdag og fest:  Griljert skinke med honning og sennep er nydelig festmat - og restene blir til solide sandwicher og rause restemåltider.
Til hverdag og fest: Griljert skinke med honning og sennep er nydelig festmat - og restene blir til solide sandwicher og rause restemåltider.Vis mer

Klasseforskjellen

Festmaten til fiffen er hverdagsmat for folket.

Det norske borgerskapet - de gammeldagse Toppen Bech-besøkte patrisierne med formsydde gardiner, arvesølv og nøye kultiverte talefeil - har mistet mye av sin betydning, også for norsk mat. Lenge var de ikke bare landets, men også bordets herskere. Da Schønberg Erken skrev sin store kokebok, var det dem hun skrev for.

Norsk mat handlet om å likne mest mulig på maten som ble servert i København. Det handlet om å vise fram rikdom og god smak - med minst mulig bruk av særnorske råvarer eller teknikker. Da Norges rikeste mann Bernt Anker fikk besøk av britiske storfolk rundt 1800, skrøt de av at bevertningen var helt på høyde med - og i grunnen slående lik - den de var vant til fra alle andre steder i Europa. Det var den beste komplimenten han kunne ha fått. Med kapuner, kalv, skinkesteik, fajanse og fransk vin hadde han bevist at Norge ikke bare var barbari. På Frogner Hovedgård, der Anker regjerte mot slutten av sitt liv, var man innafor folkeskikken, og vel så det.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn