Klassisk perfeksjon

SW20 lager italiensk bestemormat i kule omgivelser.

Regnet sto sidelengs på Solli Plass, og etter å ha løpt det korte stykket fra trikken og ned til restauranten var Robinson og Fredag søkkvåte og nokså grinete.

Men vel inne hos nyåpnede SW20 føltes alt helt riktig. De dryppende kåpene ble raskt hengt vekk, de to ble plassert i behagelige stoler i nærheten av det åpne lille kjøkkenet der kokkelaget var i full sving.

- Dere kan begynne å kikke i menyene, så kommer bartenderen straks bort og hjelper dere hvis dere ønsker en aperitif, sa den sjarmerende og proffe kelneren. Vanligvis liker Robinson og Fredag å åpne måltidet med et glass champagne, men denne lørdagskvelden fikk de lyst på noe litt spenstigere. Etter noen spørsmål om smakspreferanser bestemte den kyndige bartenderen at Fredag skulle ha en Moscow Mule, mens Robinson skulle få en Sidecar.

- Lenge siden jeg har fått en så bra drink, den smaker faktisk ikke bare sukker og sprit.

- Enig. Og så fint det har blitt her!

SW20 ligger i velbrukte lokaler. Byveteraner vil huske at stedet tidligere har huset blant annet Bollywood Dancing og Palace Grill Reserva. Nå har restauranten blitt totalrenovert og innredet i smakfull 60-tallsstil, med store svarte lamper i klynger ned fra taket og et digert pop-art-portrett av Michael Caine malt rett på endeveggen. Det er enkelt, upretensiøst, og kult.

- Hva gjør vi med maten?

Menyen består av tre foretter, tre hovedretter og tre desserter, som er stilt opp i et slags ruteskjema, der man anbefales å velge de tre rettene som står i vertikal linje nedover. Men det er spesifisert, for de blyge, at det er helt i orden å mikse som man selv vil. Robinson valgte etter skjemaet, mens Fredag trosset anbefalingene og satte sammen sin egen treretter.

STILIG: Omleggingen av nyåpnede SW20 i de gamle lokalene til Palace Grill Reserva er vellykket på alle plan. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
STILIG: Omleggingen av nyåpnede SW20 i de gamle lokalene til Palace Grill Reserva er vellykket på alle plan. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Robinsons oksehalesuppe med grillet vårløk og ovnsbakt jordskokk, sammen med et glass Barbera d’alba, var en perfekt forrett denne hustrige kvelden. Mørk, aromatisk og rykende varm. Fredags salat var også en godt sammensatt høstrett, med røkt andebryst og varm taleggio på løvtynn toast, overdrysset med valnøtter og marinerte rosiner. Et glass hvit Planeta fra Sicilia fungerte utmerket til.

Til hovedrett hadde Fredag valgt skinnstekt uer, som kom servert med store hvite bønner, bakte tomater, appelsinsjy og sitrusbakt fennikel.

- Her er det bare utrolig gode smaker. Alt er tilbredt etter boka og råvarene er førsteklasses, sa Fredag fornøyd.

- Nøyaktig det samme kan man si om min lammeskank, sa Robinson. Den er perfekt stekt, kjøttet sklir av beinet og smelter i munnen. Potetpureen er fløyelsmyk, de bakte rotgrønnsakene er fulle av smak og sødem, og den deilige klissete sausen runder av det hele.

- Dette er «comfort food» på sitt beste, det er som å være hos en bestemor i Piemonte, sa Fredag.

- Ja, en veldig kul 60-tallsbestemor, smilte Robinson.

Kokken kom ut og spurte om maten smakte, en fin gest.

Robinsons vertikale meny ble avsluttet med en frisk plommesuppe med kokkosis, mens Fredag valgte sjokolademoussen.

Klassisk perfeksjon

- Nam, sa Fredag.

Alle rettene er klassikere, og det er ingenting nyskapende eller spennende over tilnærmingen, men til og med noe så kjedelig som sjokolademousse blir utsøkt når det gjøres med perfeksjon og kvalitetsråvarer. ■robinson&fredag@dagbladet.no

INN I VARMEN: Både maten og drinkene på SW20 får ros av Robinson og Fredag.