Kledd for valgsuksess

Åtte demokrater skal slåss for å få Bush ut av Det hvite hus. Hvordan kler de seg for oppgaven?

KLÆR SKAPER FOLK, sies det. I dette tilfelle kan vi si at klær skaper kandidater - for nå går det mot presidentvalg i USA. Hele åtte kandidater gjør seg klare til å feie Bush ut av sitt ovale kontor. Vi får ikke vite om amerikanerne får en ny president før i november, men valgtrilleren starter allerede på mandag. Da skal demokratene stemme fram den partifellen de mener er best skikket til å gå i ringen mot Bush. Det er knallhard konkurranse mellom de åtte kandidatene. Hver enkelt har et team av rådgivere som skal gjøre dem spiselige for så mange velgere som mulig, og her kommer klærne inn. Det gjelder å kle seg for å understreke det som er positivt, og få vekk det som vekker negative assosiasjoner. Alt dette er gammelt nytt for New York Times\' motejournalist Ginia Bellafonte. I en artikkel (gratis, men krever registrering) ser hun nærmere på hvordan utfordrerne kler seg på veien mot Washington. Har de endret stil før valgkampen? Hvilke signaler sender de til velgerne? Hva skjuler klærne?

  HOWARD DEAN (55)
Hvem: Dette er overklassegutten fra New York som gikk hen og ble radikal demokrat. Den tidligere Vermont-guvernøren er utdannet lege fra Yale-universitetet og Albert Einstein College i New York. Før han ble politiker, delte han legepraksis sammen med kona Judith. Paret har to sønner (17 og 19 år). Hva: Howard Dean har seilt opp som storfavoritt, og rådgiverne til Bush har allerede fundert på strategier for et eventuelt kappløp. Pengene renner inn i valgkampkassa til mannen som elsker å kritisere Bush generelt, og Irak-okkupasjonen og økonomistyringen spesielt. Dette har spesielt begeistret unge og frustrerte demokrater. Bush-leiren slår tilbake ved å si at Dean aldri vil nå Det hvite hus fordi han er «mot nasjonal sikkerhet og skattelette, og for partnerskap for homofile». For Dean er utdanning en fanesak, men han har blitt kritisert for å vingle i viktige saker. Motepolitiet: Konservativ, men ønsker å utstråle handlekraft. Han har bygget et image rundt klassisk stil og perfekt knyttete slips, men med oppbrettede skjorteermer. Han er til enhver tid kledd for å gjøre forretninger. Stilen er innarbeidet, og i motsetning til flere av konkurrentene gikk han ikke inn i det politiske klesskapet og endret stil til valgkampen. Står til og med i skjorte, slips og forkle når han steiker pannekaker til velgerne. Ingen T-skjorter på denne karen, nei.
 • Deans hjemmeside
   JOHN KERRY (60)
  Hvem: Søkkrik Massachusetts-senator, advokat og dekorert Vietnam-veteran. Gift med den enda rikere ketsjuparvingen Teresa Heinz. Kerry har to døtre fra første ekteskap, og er stefar for Heinz\' tre sønner. Hva: Kerry har lang politisk erfaring, og var favoritt til å bli nominert før Dean fosset fram. Fanesaker er krigen mot terror, flere industriarbeidsplasser i USA, mindre skattelette til rike, og mer penger til utdanning og helse. Kan ha mistet stemmer da han støttet Irak-krigen. Tvilerne oppfatter ham som sutrete og klumsete, med lange og akademiske svar på alle spørsmål. Motepolitiet: Krampaktig nedsnobbing. Her skal det ikke lukte penger: Derfor lukter det penger. Kerry prøver for harde livet å kvitte seg med rikmannsstempelet, og slips rundt stiv skjortehals er unntaket. Favoritten er jeans og skinnjakke, og han dro på valgkamp i fillete, kort bomberjakke med lapper på albuene. Men det spørs om velgerne er med på leken, for kritikerne lo og sa det så ut som han var på vei til karaokebar. I det siste har Kerry tonet ned anti-snobberiet, og satser på enkle fritidsjakker.
 • Kerrys hjemmeside
 • Kerrys weblogg
   RICHARD «DICK» A. GEPHARDT (62)
  Den erfarne kongressmannen er utdannet jurist, og gift med Jane. Paret har tre barn (26, 30 og 32 år). Gephardt prøvde å bli president i 1988. Han lyktes ikke, men er et kjent navn for velgerne. Har rykte på seg for å være solid på grensen til traust. Ekspertene tror en nykommer har større sjanse til å nå opp, men avskriver ikke veteranen. Hva: Dick vil reformere helsevesenet under mottoet «helse for alle», skape flere industriarbeidsplasser og innføre internasjonal minstelønn. Han river seg i håret over Bushs skatteletter og underskudd i statskassa. Har trolig Washingtons tetteste bånd til fagbevegelsen, og framstår som representant for arbeidere, middelklasse og fagorganiserte. Motepolitiet: Gephardt prøver uten tvil å leve opp til ryktet som «folkets mann». For å pleie båndene til arbeiderne, stiller han i jakker med fagorganisasjonenes symboler når han taler på deres hjemmebane. Han unngår den formelle dressen når han kan, men er i det siste blitt hyppig observert i khakibukser og fritidsgensere med V-hals (det siste framhevet som praktisk og perfekt for å skjule ei krøllete skjorte). Ekspertene mener dette er typisk for amerikansk middelklasse, og at det kan hjelpe Dick nå ut til flere velgere.
 • Gephardts hjemmeside
   JOSEPH «JOE» I. LIEBERMAN (61)
  Hvem: Senatoren fra Connecticut er ortodoks jøde, gift med tsjekkisk-fødte Hadassah. Paret har fire barn og tre barnebarn. Lieberman var Al Gores visepresidentkandidat da Gore tapte presidentvalget for Bush i 2000. Hva: Velkjent politiker. Framstår som brobygger mellom frustrerte og sinte ytterkanter i partiet. Radikal i sosiale spørsmål, konservativ når det kommer til sikkerhetspolitikk. En av få demokrater som helhjertet støttet Irak-krigen, noe som økte populariteten hans blant republikanere. Dette kan imidlertid svekke ham, ettersom partiaktivistene roper på en ny president og en ny politikk. Motepolitiet: Ikke mye skryt å få. Joe er også kjent for sine V-halsere, men langt fra den godslige typen som Gephardt trekker over hodet. Liebermans er av den mer eksklusive typen, med nedfelt krage og tydelig skjæring. Motesynserne lukter dårlige rådgivere, og beskriver stilen hans «forvirrende moteriktig for en så gudfryktig og alvorlig mann». De mener han utstråler like mye sjarm som sjefen for et tysk bilfirma.
 • Liebermans hjemmeside
   WESLEY K. CLARK (59)
  Hvem: Politisk nybegynner, men 34 år langt militært rulleblad. Pensjonert firestjerners general og Vietnam-veteran med fortid som NATO-kommandør. Gift med Gertrude, en sønn (34 år). Hva: Den vanlige innvendingen er hans manglende politiske erfaring, spesielt på hjemmebane, men han har vist evne til å lære fort. Ivrer for skattereform, bedre utdannings- og helsetilbud for fattige, og for å styrke samarbeidet med FN. Scorer på sin militære bakgrunn. Tilhengerne mener han kan utfordre Bush på utenriks- og sikkerhetspolitikk. Clark kritiserte Irak-invasjonen, og mener det gjøres for lite for å sikre soldatene. Motepolitiet: Hamskifte! Rådgiverne har jobbet iherdig for å gjøre generalen mindre militær, og Clark kler seg for å utstråle «jeg-er-både-hard-og-myk»: Ut med det strikte og upersonlige - inn med myke materialer og duse farger. Men generaler er mer kjent for militær teft enn for motesans, og ekspertene ler av den nye Clark. Som da han tok pressen med på shopping, og stolt endte opp i en grønn ullgenser med rutemønster. Resultatet ble omtalt som et altfor tydelig forsøk på å lokke til seg kvinnelige stemmer, i «et plagg som minnet om en programleder i barne-tv». Kritikken økte da Clark stekte pannekaker utenfor et college i Dartmouth, iført grønn collegegenser med påskriften - ja, nettopp: «College».
 • Clarks hjemmeside
 • Clarks weblogg
   AL SHARPTON (49)
  Hvem: Pinsevennen fra Washington har vært pastor siden han var 10 år, og var tidligere manager for soullegenden James Brown. Gift. Hva: Den yngste kandidaten heller langt til venstre, og frir til unge, fattige, homofile, svarte og latin-amerikanske demokrater. Er mest kjent for sine glødende taler og tette samarbeid med Jesse Jackson. Går til valg på reformer innen helse og utdanning, skattelette til fattige, økt politisk bevissthet og kvinners rettigheter, og er imot dødsstraff. Kritiserer Bush for å å bruke penger på krigføring i utlandet. Har tidligere tapt to senatsvalg og et borgermestervalg, og levnes små sjanser til å overleve primærvalgene. Motepolitiet: Her lukter det ifølge ekspertene mindreverdighetskompleks: Pastoren går alltid i dress, fordi han vet at folk ikke tar ham like alvorlig som de kunne ha gjort.
 • Sharptons hjemmeside
   JOHN EDWARDS (54)
  Hvem: Senator fra Nord-Carolina. Arbeidet tidligere som advokat, var dollarmillionær før han kastet seg ut i politikken. Gift med Elizabeth. Paret har fått to døtre og to sønner, men den eldste sønnen døde som 7-åring i 1996. Hva: Er politisk uerfaren, men har gjort kritikken for dette til skamme. I debatter mot de andre kandidatene har Edwards framstått som konstruktiv og positiv. Etterlyser bedre økonomisk styring, et nytt CIA, og vil kutte i offentlige budsjetter. Motepolitiet: Ifølge Bellafonte er han simpelthen for pen... Velgerne oppfattet ham som forfengelig. Han ble ertet for sin sirlig danderte frisyre, og har fått kallenavn etter en gammel sjamporeklame. For å ta ondet ved roten drar han nå ut til velgerne i fleece-jakke eller anorakk, og fritidsbukser. Ifølge moteskribenten en stil som skal gjøre søkkrike Edwards til en typisk forstads-amerikaner - og ikke så perfekt at han skremmer bort velgere.
 • Edwards\' hjemmeside
   DENNIS J. KUCINICH (54)
  Hvem: Kongressmedlem fra Ohio, tidligere borgermester i Cleveland. Fraskilt. Hva: Befinner seg langt til venstre i partiet, og er lite kjent utenfor tilhengerskaren av unge og idealistiske. Levnes minimale sjanser til å vinne nominasjonen. Er en utrettelig kritiker av Bush og okkupasjonen av Irak, og går til valg på å heve minstelønnen, endre helsevesenet, og fjerne handelsavtalen NAFTA. Han har bånd til fagbevegelsen, men på langt nær så sterke som Gephardt. Kucinich har arbeidet for å fremme menneskerettigheter i Burma, Nigeria og Øst-Timor. Motepolitiet: Legger så å si ingen vekt på Kucinich. Ifølge Kucinichs hjemmeside møtte han i 1999 Al Gore til debatt med svarte militærstøvler, olabukser og lang ullfrakk. Kan det forklare hvorfor moteeliten forbigår ham i stillhet?
 • Kucinichs hjemmeside
 • Dagbladets valgkampdekning
 • Les mer om kandidatene (artikkel i Dagbladet 30.11.03) (Kilder: The New York Times, Washington Post, Dagbladets tekstarkiv, Aftenposten, VG)
   solvi.glendrange@dagbladet.no

Frir til damene: Ingen spor av militær fortid her i gården, nei.
Perfekte pannekaker: Servert av klassisk kjedelig antrukket politiker.
Hva sa du om håret mitt? Edwards har blitt mobbet for sitt pertentlige ytre. Til tross for baggy bukser er han ikke kvitt stempelet.
Forsvinner i mengden: Dennis Kucinich får ikke de store overskriftene i moteblader. Foto: Kucinichs hjemmeside
- Ta meg alvorlig! Jeg går jo i dress...
Den gyldne middelklasse: Dick er allerede arbeidernes mann. Nå har han tredd i khaki for å fri til middelklassen.
En av folket? Det eneste som skiller John Kerry og mannen i den amerikanske gata er noen millioner dollar.
Moteriktig og gudfryktig: Men ingen god kombinasjon, ifølge motefolket.