Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Klimaforliket hindrer nedleggelse av miljøbomber

Jernverk i Norge gir arbeidsplasser og reduserer CO2-utslippene opp til 60 prosent.

NORSK GASS MER MILJØVENNLIG: Den vanligste måten å fremstille jern på er å bruke masovner og kull. Kull slipper ut tre ganger så mye CO2 som naturgass, som er alternativet i Norge. Dette er en jernarbeider som jobber ved masovenen i Salzgitter i Tyskland. Foto: AFP/DDP/NIGEL TREBLIN
NORSK GASS MER MILJØVENNLIG: Den vanligste måten å fremstille jern på er å bruke masovner og kull. Kull slipper ut tre ganger så mye CO2 som naturgass, som er alternativet i Norge. Dette er en jernarbeider som jobber ved masovenen i Salzgitter i Tyskland. Foto: AFP/DDP/NIGEL TREBLIN Vis mer

PÅ TJELDBERGODDEN i Møre og Romsdal vil svenskene bygge et gassbasert jernverk, kalt Ironman.

Prosjektet vil gi store klimagassutslipp i Norge, 800 000 tonn ekstra CO2, i tillegg til nitrogenoksider, svoveloksider og støv. Flere miljøvernorganisasjoner og politikere er derfor imot.

I 2008 gikk alle partiene på Stortinget unntatt Frp sammen om klimaforliket. Ifølge forliket skal Norge innen 2020 kutte utslippene med 30 prosent sammenlignet med 1990-nivå. To tredjedeler skal tas innenlands.

Det gjør Ironman vanskelig å gjennomføre. Det vil føre til at vi går glipp av opp til 100 direkte arbeidplasser og 100 indirekte, samt investeringer på rundt seks milliarder kroner.

MEN Å STOPPE industriprosjektet vil ikke føre til bedre miljø. Tvert om, det vil forverre det.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?