Klimakvoter til folket

Skal du kjøpe klimakvoter bør du undersøke selgerne nøye. For useriøse aktører tilbyr i realiteten ikke annet enn kakelotteri.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KRONPRINSESSEN har vært på helgetur i New York, og fikk merkelig nok gjennomgå for at hun skulle være der så kort tid. De som ønsket at hun tok et månedslangt opphold i en av verdens dyreste byer, kan glede seg over at hun kjøpte klimakvoter for å kompensere for klimagass-utslippet flyturen førte til.

Ifølge Mittklima.no er utslippet på businessklasse på en slik tur 3384 kilo klimagass, og det kostet kongehuset 650 kroner å gjøre turen klimanøytral. Det betyr at man betaler for at andre reduserer CO2-utslipp et annet sted i verden, og at det slik går i null. Og dette skal kronprinsparet fortsette med:

 - Det ble bestemt i fjor at de skal betale klimakvoter på flyreisene sine, sier informasjonssjef Astrid Versto ved Slottet til Dagbladet.no. Hun vil ikke avsløre hvor kronprinsparet kjøper kvotene.

Å FLY ER NÆRMEST BLITT EN SYND, i alle fall med billigfly. Det er oppstått en forventning om at profilerte nordmenn reiser klimanøytralt, altså å kjøpe klimakvoter. Man kan kjøpe kvotene på nettet, og salg til bedrifter og privatpersoner for reisevirksomhet er i ferd med å bli omfattende. Men får vi klimagass-reduksjon for pengene? Det er et komplisert spørsmål, til og med for ekspertene.

- Dette er ikke regulert. Akkurat nå har man alt fra dem som tilbyr «blankpolert, men rusten Lada» til «toppmodellen av Mercedes». Det er stor forskjell i pris, på hvordan de måler hvilke utslipp flyturen din forårsaker og på administrasjonskostnader. Hvor mye som går til å redusere faktiske utslipp varierer, sier Jørund Buen, som er direktør i analyseselskapet Point Carbon.

Av og til kan det å kjøpe klimakvoter være omtrent som å delta i et kakelotteri. Man gir penger til et veldedig formål, og mer målbart enn det er det ikke.

I DAG SELGER TO TILBYDERE klimakvoter i Norge.

Naturvernforbundet har nettsiden Klimakutt. Her koster det 200 kroner å slippe ut ett tonn karbondioksid, 50 kroner av det er administrasjonskostnader. Du kan velge om du vil kjøpe større eller mindre kvoter, men det er smak og behag som avgjør. Den dårlige kalkulatoren gjør det umulig å regne ut hvor mye du slipper ut på en konkret reise.

Pengene går til isolering av skoler i det gamle Sovjetunionen. Beregningene settes ikke i sammenheng med utslippene du er ansvarlig for. Pengene går imidlertid til gode formål. Fattige land hjelpes med å redusere utslippene sine. 

Ingen uavhengig part overvåker tiltakene, som heller ikke er et såkalt gullstandardprosjekt, som er det kvalitetsstempelet bransjen opererer med. Men forbundet vil ikke være med på sammenligningen med kakelotteri:

- Dette er ikke kun et innsamlingsprosjekt. Dette er et prosjekt hvor vi ønsker å få til reelle klimatiltak i andre land, og at man kan koble det til folks livsstil. Det viktigste for oss er en bevisstgjøring om enkeltpersoners atferd, sier klimarådgiver i Naturvernforbundet Anders Haug Larsen til Dagbladet.no. Han forteller at de jobber med å videreutvikle tjenesten, og at de ønsker å bli godkjent som et prosjekt som oppfyller gullstandarden.

- Det er ikke alle som har tredjepartssertifisering, noe som i verste fall fører til reinspikka svindel ved at man ikke reduserer noe som helst, men selger reduksjonen flere ganger til flere ulike kjøpere. Om jeg skulle kjøpt en kvote ville jeg gjort det via noen som klart signaliserte at de investerer i gullstandardprosjekter, sier Buen, som samtidig understreker at det er få prosjekter som er godkjent under denne standarden så langt. Dette er også de dyreste prosjektene.

NETTSTEDET Mitt klima lar deg regne ut hvor mye utslipp flyturen din fører til, og dermed kan du kjøpe klimabillett, slik at turen blir klimanøytral. Fra Oslo til Bombay koster det 490 kroner å få til det. Da betaler du for utslipp av 2497 kilo karbondioksid. Fremtiden i våre hender står bak nettsiden som er en norsk versjon av den sveitsiske organisasjonen Myclimate.

Pengene går til miljøprosjekter i utviklingsland. I India lages for eksempel elektrisitet av biomasse, i Burkina Faso går pengene til frukttørkere og i Eritrea er det solenergi. Firmaet oppgir at en kvote for å slippe ut ett tonn med CO2 koster mellom 180 og 200 kroner. 20 prosent går til administrasjon.

- Noen prosjekter er omfattet av gullstandarden, og målet er at alle skal følge den, sier forskningsleder Mekonnen Germis til Dagbladet.no. Mitt klima har også tredjepartssertifisering.


MANGE SPØRSMÅL
bør stilles før du handler deg god samvittighet. Hvor blir pengene av? Kan firmaene selge kvotene videre? Arbeider firmaene transparent? Beregnes utslippene dine korrekt? Investerer firmaet i målbare prosjekter som virkelig reduserer CO2-utslippene?

Tufts Climate Initiative har vurdert 13 nettsider som selger klimakvoter, og anbefaler disse: Myclimate, Atmosfair, Climatefriendly, Native Energy. Markedet er globalt, og det er ingenting i veien for å kjøpe fra utenlandske nettsteder.

Ukeavisen Ledelse meldte i fjor at miljøfolket dropper å kjøpe klimakvoter. Det er kanskje ikke så rart; slik det er i dag, siden det å kjøpe klimakvoter kan bety at man bare spytter penger inn til en konkurrerende miljøaktør.

- Noen sier at de vil plante noen trær et sted, og at forbrukeren bare må stole på dem. Andre opererer innenfor gullstandarden, som ikke bare innebærer tredjepartssjekk, men også at tiltakene skal bidra til bærekraftig utvikling i nærområdene til prosjektet, sier Buen.

Å KJØPE KLIMAKVOTER er altså ikke for den tilfeldige shopperen. For man utligner ikke nødvendigvis utslippene sine ved å betale andre til å slippe ut mindre CO2. Det er vanskelig å måle hvor mye du slipper ut ved dine aktiviteter, noen tilbydere gjør det omtrentlig, andre forsøker ikke en gang. Det kommer dessuten an på om de regner med alle klimagasser, eller bare karbondioksid. Og forskerne, de er heller ikke enige om regnemodellen, den er i stadig endring. Det kan til slutt være vanskelig å måle hvor mye utslipp men sparer ved å isolere skoler i Armenia.

- Det er prisverdig at man forsøker å gjøre prosjekter innenfor energieffektivisering. Men det er også viktig at man lager prosjekter som det er mulig å sjekke at faktisk reduserer utslipp, sier Buen.

Businessen er i vekst, de store selskapene vil snart måtte starte innkjøp av klimakvoter for å fresje opp miljøprofilen. Millioner av kroner vil i fremtiden håndteres av analyse- og rådgivningsselskaper som får sitt levebrød av å gi råd om hvor vi skal kjøpe klimakvotene våre.

I Storbritannia vil de nå begynne å regulere selskapene som selger frivillige klimakvoter. Myndighetene vil kreve at kvotene kommer fra prosjekter som har verifisering av utslippsreduksjonen. Det er dyrere, men å handle på det uregulerte markedet vil de ha en slutt på, fordi man dermed ikke kan garantere kvaliteten. Det som skal brukes er såkalte CDM eller JI-prosjekter innenfor Kyotoavtalen.

OG SNART HOLDER DET IKKE MED flyreiser, heller. Du vil kunne kjøpe klimakvoter for alle slags utslipp du er ansvarlig for, fra bilkjøring til oppvarming.

Noen har vært tidlig ute. VM i fotball i fjor var det de kalte klimanøytralt. Man regnet seg på en eller annen måte fram til at man i løpet av arrangementet slapp ut 100 000 tonn karbondioksid. Så betalte man regninga for det.

Firma som ønsker det kan allerede i dag kjøpe klimanøytralt kontormøbelement. Privatpersoner kan snart gå på klimanøytrale festivaler i Norge, kjøpe CO2-uskyldige ferdighus, kjøttvarer, kjøre klimanøytral bil og OL i Oslo 2018 kommer antakelig å skylde klimagassutslipp. Men stemmer regnestykkene, eller er dette bare en annen måte å drive bøssebæring på?

- Det som er felles med dette og for eksempel innsamling av klær til den tredje verden, er at det finnes gode og dårlige innsamlere av klær, og gode og dårlige tilbydere av klimakvoter. Det finnes aktører som jeg personlig ikke ville kjøpt av, avslutter Buen.


Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

<B>KLIMANØYTRALT VM:</B> <a href=http://www.myclimate.org/>My Climate</a> regnet seg i fjor fram til at fotball VM i Tyskland medførte utslipp av 100 000 tonn karbondioksid. Arrangøren betale for klimakvotene som skulle til, og VM ble klimanøytralt.
ØYAFESTIVALEN:</B> Kan bli klimanøytral. Det store spørsmålet er imidlertid om det går an å regne seg fram til hvor mye klimagass en slik festival slipper ut.
KLIMANØYTRALE KONTOR:</B> Firma kan allerede i dag betale seg ut av klimatrøbbelet. Her David Brent fra The Office.
<B>BILTRAFIKK KAN OGSÅ BETALES FOR:</B> I dag tilbyr de fleste firmaene som finnes miljøkvoter for flyturer. Snart vil det også bli mulig å kjøpe reduksjon av klimagass som kommer av din bilkjøring.
KAN BLI KLIMANØYTRALT:</B> Driften på Slottet kan gjøres klimanøytralt om man velger å kjøpe klimakvoter for all klimagassen man forårsaker ved institusjonen.
FORURENSENDE:</B> Flyturer.
VAR I NEW YORK I HELGA:</B> Mette-Marit på klimanøytralt kortopphold.
FORURENSENDE INDUSTRI:</B> Noen av klimakvotene du kjøper går med til å fjerne gammeldags industri andre steder i verden. Legges en slik fabrikk ned er det ganske oversiktlig å måle hvor mye klimagass man slutter å slippe ut.
SKAL REDDE MILJØET:</B> Kan klimakvotesalget stoppe nedsmeltingen av isbeene våre?
BETALER FOR UTSLIPPENE SINE:</B> Kronprinsparet sørger for å kjøpe klimakvoter når de bruker fly. Om noen år kan hele Slottet bli klimanøytralt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer