Knollgodt

Det finnes nepe noe bedre.

LIVET SOM P 2-LYTTER er en serie med skuffelser. Det er bare rett og rimelig, for kanalen er spesialtilpasset for den allerede misfornøyde lytter, for dem - unnskyld, oss - som synes det går for fort, blir for bråkete eller pjattete på alle de andre radiokanalene. Det er kanskje ikke så mange av oss, men til gjengjeld liker vi nesten ingen av de samme tingene. Kanalen er spesialtilpasset for folk som heller skrur av radioen enn å endre frekvens. Med P 2s særegne blanding av klassisk musikk, kåserier, barneprogrammer, samiske aktualiteter, foredrag, folkemusikk fra land du ikke har hørt om, analyser, korpsmusikk og referater fra festivaler rundt om i fylkene, kan du alltid være sikker på én ting: Hvis du liker hva du hører, bare vent 15 minutter.

MEN EN GANG IBLANT forsøker P 2 å fornye seg og appellere til nye lyttere, til dem som ikke mener at det «i grunnen bare finnes én kanal». Deres ettermiddagssatsing er et slik forsøk, med et utvidet kulturbegrep og en forvirrende blanding musikk - også populærmusikk! Og for å vise at den nye P 2-lytteren også kan være frisk, ungdommelig og provoserende, hadde medarbeider Erik Jacobsen nylig en hel serie om matvarer han ikke liker - ja du kan stole på P 2 for å være «Frisk, uventet og tankevekkende». Det var først og fremst kjedelige grønnsaker det gikk ut over.

For nepe er kjedelig, tordnet Jacobsen. Og nepe blir ikke, som alle sier, mer spennende når man koker eller steker den. Nei, den blir mer vassen! Tenk! Og slik fortsatte han, og når han var ferdig med nepen, sto andre grønnsaker for tur.

Utblåsningen fikk meg til å innse noe jeg slett ikke var klar over: Her finnes det tydeligvis en hel rekke mennesker som med jevne mellomrom fyller livene og magene sine med neper og andre grønnsaker fra nederste hylle innerst i butikken - uten en gang å like dem. P 2s nye, åpne linje er å fortelle lytterne at det er greit å ikke spise opp nepene sine. «Du kan spise kjøtt og fettmat, drikke kaffe med koffein og gå med vanlige sko og fortsatt tilhøre P 2-familien».

MEN HVA ER DET med nepe? Det er, så vidt jeg kan skjønne, nesten ingenting. Baldrick i Black Adder liker neper - så godt at hvis han fikk tusen pund, så ville han kjøpt en «skikkelig stor nepe» - men utover det har ikke nepen hatt så mange kjente tilhengere siden Romerriket gikk i vasken.

Når en grønnsak jeg ikke har kjøpt, tilberedt eller ofret en tanke på mange år blir så til de grader angrepet, da er min nysgjerrighet vekket. Hvis noe kan mislikes så sterkt, så må det også være mulig å like det like sterkt. Jeg satt i gang en serie kulinariske eksperimenter der nepe fikk en prominent plass ved bordet flere dager på rad. Og jeg føler meg ikke som noe dårligere menneske av den grunn. Snarere tvert imot.

Nepe, hvis du ikke husker det, ser ut som en overdimensjonert klovnenese, og smaker som en mellomting mellom reddik og kålrabi. I sin opprinnelige form er den ikke hva jeg vil beskrive som veldig god. Men det er heller ingen usmak på den, og i matlaging har den sine klare fordeler framfor begge sine slektninger. Reddiken tåler ikke varme så godt, kålrabien utvikler en helt nydelig sødme, men denne sødmen kan bli for mye av det gode, og gjøre det vanskelig for andre smaker å slippe fram.

En grateng med neper og løk er for meg beviset på hvordan to grønnsaker som til vanlig er langt fra innsmigrende, kan bli myke og søte som gammeldagse smørsangere. Neper som er kokt i gåsefett er et eksempel på hvordan gjerrighet kan overvinnes ved overflod. Neper i en varm vinaigrette er friskt og godt. Med soyasaus og ingefær minner det vagt om forretter på fjonge restauranter i New York. Glaserte neper kan være en god siderett til mye slags kjøtt, stekt fisk og kylling. Ja, se det, nepe passer til nesten alt.

GRATENG MED NEPE OG LØK

Hvis du ikke liker denne gratengen, kan du med hånda på hjertet si at du ikke liker nepe. Du får en kjempefin parfymert smak på denne gratengen hvis du har litt lavendel oppi, men det har lett for å ta over smaken.

500 gr nepe, i skiver

2 løk, i skiver

2 ss smør

1 ts sukker

2-4 laurbærblad

1 dl fløte eller h-melk

75-100 gr revet parmesan

Forvarm stekeovnen til 175 grader.

Stek løk og nepe i smør, strø over sukker og stek videre i 5 minutter. Legg nepe og løk lagvis i en liten form. Stikk laurbærblad innimellom. Bland fløte og halvparten av parmesanen og hell over nepene. Bak i ovnen i 30 minutter. Skru opp varmen til 200 grader, hell over resten av parmesanen og stek til den er gyllenbrun.

GLASERT NEPE MED URTER

Denne fine grønnsakretten har en deilig balanse mellom sødme og saltsmak, og du kan variere smaken ganske mye ved å bruke ulike urter. Med persille får den en frisk og god smak, med den lille busten på fennikel får den en fin, søtlig lakrissmak, og med salvie eller rosmarin får den en dyp aromatisk smak.

Du kan godt ha skiver med pastinakk eller persillerot oppi. Det blir bare bedre av det.

2 ss smør

1/2 kg nepe, skåret i 2 cm tjukke skiver

4 dl kyllingkraft eller buljong

2 ts sukker

ev 2-4 fedd hvitløk, delt i 2

urter

Stek nepene i smør i 4-5 minutter, hell over kraft, sukker og eventuelt hvitløk og kok opp. La koke til nepene er gjennomkokt og vannet er fordampet. (Det kan hende du må spe med mer vann.) La nepene steke i restene av smør, kraft og sukker, så de blir glaserte og lysebrune utenpå. Det kan hende du trenger litt mer smør. Bruker du en robust urt som salvie eller rosmarin, ha den i og stek nepene med urtene i noen minutter. Hvis du bruker skjørere urter som persille, fennikel eller basilikum, bland dem oppi etter at du har tatt nepene av varmen.

Fin grønnsaksrett: Glaserte neper med urter.