Knut eller ingen

– Her trenger vi ingen valgkamp, sier den eneste ordførerkandidaten i Modalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

EGENTLIG SKULLE Modalen ha direkte ordførervalg i år. Men når modalingene skal velge ny ordfører til høsten har de bare én kandidat.

Det er bare Knut Moe (46) som ønsker jobben.

- Jeg velger å tolke dette som et tegn på at de mener at jeg gjør en brukbar jobb og ikke som et tegn på at ingen vil ha jobben, sier Moe.

INNERST I OSTERFJORDEN i Hordaland, finner man et lite stykke Norge. Stupbratte fjellsider på alle kanter, små og store fosser som kaster seg ut for å bli ett med elv og sjø. Få mennesker og lange vintre. Gjennom mange tiår har jordbruk og sanddrift vært den mest sentrale næringen. Nå er det IT, turisme og kraftpenger som skal redde den lille bygda.

- Det er egentlig kremmer jeg er. Jeg liker å se etter muligheter og å utvikle nye ideer, sier Moe som ved siden av være ordfører driver sandtaket som faren grunnla.

Moe har bodd i Modalen hele livet, og barndomshjemmet ligger bare ti meter fra ordførerkontoret. Nå bor han i et større hus på Heiane, hvor han kan se ut over hele dalen og få sol fjorten dager før resten av bygda.

- JEG ER I UTGANGSPUNKT skeptisk når Oslopressa kommer på besøk. Jeg liker dårlig at bygda blir framstilt som «Vestlandets Kuwait», sier ordføreren.

For hvis du kaller ham for «steinrik» blir han irritert, og hvis du kaller ham for en «oljesjeik» blir han arg. Han kaster ikke penger etter innbyggerne. Han investerer i bygdas og innbyggernes framtid.

Knut eller ingen

DET MANGLER IKKE på offentlig rikdom iModalen. Vannkraft-kommunen er den femte rikeste i Norge.

For to uker siden åpnet ordføreren Modalens nye «Bjørvika-opera».

Med svømmebasseng, bowlingbane, bibliotek, amfi med kinolerret og med 229 polstra stoler har kommunen et av Norges flotteste samfunnshus. 

Til tross for at kommunen med sine 365 innbyggere er landets nest minste, og må ha hjelp utenfra for å fylle den nye hallen som har plass til fire hundre besøkende. 

Noen vil meneat det er vulgært at en liten bygd skal få lov til å bruke så mye penger på seg selv. «Misunnelse», mener Modal-ordføreren.

- Store verdier blir skapt her i Modalen. Da er det bare rett og rimelig at noe av dette kommer innbyggerne til gode. Men vi trenger flere innbyggere – så vi deler gjerne med flere, sier Moe.

- FOLK HAR VEL nok med sitt.Det er vel derfor ingen ønsker å bli ordfører, sier Lars Eilif Gjønnes (46), som driver «Modalen sjø og fritid» sammen med kona.

I Modalen finnes det ikke vanlige partier, istedenfor stiller to lokale lister til valg - «Samlingslista» og «Solrenningslista». Selv om Moe er toppkandidat for Samlingsliste mener han at det ikke er så stor forskjell på listene.

- I Modalen er det egentlig ingen valgkamp. Vi har ingen store politiske motsetninger. Vi står for det samme, sier Moe.

Han får støtte fra listetoppen til den konkurrerende Solrenningslista, Vibeke Thorsen (28).

- Jeg har ikke lyst til å bli ordfører. Da måtte jeg jo sluttet i jobben min, sier Thorsen, som forteller at de ikke er så uenige når det gjelder sak. Dermed stemmer folk mer på hvilken person de ønsker inn.

«BRYGGJESLOTTET» KOSTET over 35 millioner kroner, og er bare det siste i en rekke investeringer kommunen har gjort for å holde på innbyggere. I tillegg har kommunen brukt over 25 millioner kroner på tettstedsutvikling.

Den lille kommunen har også sponset staten med nærmere 40 millioner kroner til ny riksvei mot Romarheim i Lindås.

I 1993 fikk alle elevene gratis datamaskiner, og i 2001 ble kommunen den første i verden med bredbåndstilknytning til alle innbyggerne.

I DAG ER DATABRANSJEN den største private næringsveien, med over 40 sysselsatte. I tillegg har kommunen gitt innbyggerne sine en rekke særordninger. Blant annet får de stipend når de reiser ut av bygda for å gå på videregående, og hvis du vil bygge hus og er under 45 år, gir kommunen deg startkapital på inntil 300.000 kroner.

Dessuten har de Norges billigste strøm – skarve 12,95 øre per kWh etter en fastpris på 312 kroner.

Til sammenligning tar Hafslund i Oslo 21,90 øre per kWh, etter et fastbeløp på 599 kroner, gitt 20.000 kWh i årsforbruk.

LIKEVEL ER MODALEN en av de kommunene som har størst prosentvis fraflytting, meldte Kommunal Rapport tidligere i år.

Moe håper at Modalen kan bli et nytt regionalt knutepunkt.

- Nå i sommer har vi besøk av opptil tusen mennesker enkelte helger. Det betyr en tredobling av det opprinnelige innbyggertallet, sier Moe.

Ordføreren er også villig til å kjempe med nebb og klør mot et hvert forsøk på å slå sammen kommunen med andre.

- DET ER I DAG ingen fornuftig grunn til å bli slått sammen med en nabokommune så lenge vi kan tilby et faglig godt og moderne tjenestetilbud til alle innbyggerne, sier Moe, som ikke mener det er urettferdig at kommunen er mye rikere enn naboene.

- Ikke to kommuner i Norge er like, verken med tanke på beliggenhet, ressursgrunnlag, areal eller innbyggere. Derfor kan det heller aldri bli helt likt mellom kommunene. Enkelte lokalsamfunn trenger større ressurser for i det hele tatt å overleve, og da blir det ikke riktig å snakke om rettferdighet og urettferdighet, sier Moe.

Her finner du en oversikt over alle valglistene i landet! 

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

SLOTT: For to uker siden åpnet ordføreren Modalens nye «Bjørvika-opera». Med svømmebasseng, bowlingbane, bibliotek, amfi med kinolerret og med 229 polstra stoler har kommunen et av Norges flotteste samfunnshus.
NOK MED SITT:- Folk har vel nok med sitt. Det er vel derfor folk ikke ønsker å bli ordfører, sier Lars Eilif Gjønnes (46), som driver «Modalen sjø og fritid» sammen med kona. I Modalen finnes det ikke vanlige partier, istedenfor stiller to lokale lister til valg - «Samlingslista» og «Solrenningslista».
ENEVELDE:- I Modalen er det egentlig ingen valgkamp. Vi har ingen store politiske motsetninger. Vi står for det samme, sier ordfører Knut Moe.
<B>MISUNNELSE:- Store verdier blir skapt her i Modalen. Da er det bare rett og rimelig at noe av dette kommer Modalens innbyggere til gode, sier ordfører Moe. Her sammen med far Torbjørn og sønn Ivar Helland på fem år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer