Kø til paradis

Man trenger ikke reise til Italia for å spise pizza, når Jan Vardøen drar kokk og ovn fra Napoli til Grünerløkka.

- VALENTINSDAGEN! Nok et påfunn fra handelsstanden. Jeg er lei av at vi hele tida skal adoptere amerikanske skikker, utbrøt Fredag da Robinson ville finne et romantisk sted til 14. februar.

- Skikken er ikke amerikansk. Det hele startet i Roma, fortalte Robinson. - Historien sier at keiser Claudius forbød folket å gifte seg. Men presten Valentin trosset ham og viet likevel unge elskende i hemmelighet. For det ble han kastet i fengsel.

Der ble han forelsket i fangevokterens datter. Men han ble dømt til døden i år 270. Da han skulle halshogges, sendte han et kort til sin elskede Julia signert «Fra din Valentin».

- Ok. Nydelig historie. Da går vi for italiensk, svarte Fredag.

OG ITALIENSK BLE DET. Jan Vardøens nyåpnede Villa Paradiso var stappfull da Robinson og Fredag ankom.

- Det er jammen godt vi bestilte bord, hvisket Robinson i køen og snuste inn en blanding av maling- og pizzaduft.

Spisevennene fikk tildelt et bord ved siden av inngangen - og køen - med utsikt til en snødekt Olaf Ryes plass.

Jan Vardøen, som har en finger med i det meste på Grünerløkka, har med makkeren Trond Haug skapt et moderne og hyggelig pizzeria, med store vinduer, grønnmalt stående brystning og en klassisk italiensk bar i eik. En vedfyrt pizzaovn er hentet fra Napoli, og murt inn i veggen.

- Se på aperitiffene: Her har de Negroni. Den må prøves, sa Fredag og fikk etter en liten stund sin blanding av gin, Martini Rosso, Campari og is, mens Robinson fikk barnedrinken Nemo.

- Utrolig friskt med 7-Up og ferskenpuré. Kult at barna blir tatt på alvor. Her er hele fem drinker med paraplyer å velge i for de minste, smilte Robinson.

SMILET BLE ENDA STØRRE da en tallerken med skiver av lysrosa kalvekjøtt garnert med tunfisksaus, kapers og sitron ble servert.

- Fantastisk mørt kjøtt og deilig syrlig saus, sa Robinson fornøyd.

Fredag nikket enig. Minuttstekte tynne skiver av okseindrefilet med borlottibønner kokt i rødvin og salvie smakte fortreffelig.

- Fint at de tilbyr noen av forrettene som hovedretter også, for dette var godt!

KØEN VED INNGANGEN holdt seg konstant, og en lettere oppkavet betjening hadde nok med å avvise gjester, eller ta imot «takeaway»-bestillinger.

- De er veldig søte, men jeg blir litt stressa av å sitte her, klaget Fredag.

- Har de glemt pizzaene våre?

Rett etter kom servitøren og beklaget.

- Det har vært helt kaos siden vi åpnet. Det er litt problemer med kommunikasjonen, for kokken snakker nesten bare italiensk - men pizzaene er på vei.

To rykende pizzaer kom på bordet. De var passe stekt - med sprø, fin kant som var myk inni. Fredag spiste en pizza Indiavolata (kr 129) med tomat, fersk mozzarella, salami calabrese, oliven og rødløk.

ROBINSON HADDE VÅGET seg på en hvit pizza kalt Saint Moritz (kr 129).

- Mozzarella og ricotta med speke-skinke, eller speck tirolese som de kaller det, er kjempegodt, men fersk mynte er litt fremmed. Det blir nesten litt dessertaktig.

- Min pizza var helt perfekt. Akkurat som i Napoli! gomlet Fredag.

Villa Paradiso tilbyr Folli Casetta fra Piemonte i Nord-Italia til sympatiske 260 kroner flaska, en vin som er frisk og fin til pizza.

MÅLTIDET BLE AVSLUTTET med en tiramisu og en iskake på deling.

- Tiramisuen har jeg smakt bedre, men iskaka smakte deilig karamell, og alt i alt er dette et besøk som frister til gjentakelse, sa Fredag, og la til:

- Jeg er redd for at køen ikke kommer til å forsvinne.

<B>MAT FOR ALLE:</B> Villa Paradiso satser på familier med barnestørrelser på alle pizzaer, lekerom i kjelleren og et røykfritt lokale.